DATÜB’ün Öncü İsimlerinden Roza Hanım ile Röportaj

  • Veysel: Kısaca bize kendinizi tanıtır mısınız?

     

    Roza Hanım: 1984 Kazakistan, Alma-Ata  bölgesi doğumluyum. Almatı YD ve MK Üniversitesi,  Ekonomi ve Yönetim Fakültesi (Muhasebe ve Kontrolürlük) mezunuyum. Kazakistan Ahıska Milli Merkezi’nden önce değişik şirketlerde farklı görevlerde çalıştım. Kazakistan Ahıska Milli Merkezi ve ‘’Ahıska’’ Gazetesi Maliye Müdürü olarak görev aldım. Bugün  Almatı DATÜB Koordinatörü vazifisini severek yapıyorum.

     

    Hayattaki her adım bir sonraki adım için bir merdiven vazifisi yapar. Siz önünüzdeki merdivenleri adımlamadan yükselemezsiniz. Bunun için de sabır ve azim gerekir.

     

    Veysel: Siz tanıyanlarınız tarafından sürekli taktir edilen ve başarılı olan ender Ahıskalı Kadınlarımızdansınız. Bu çerçeveden bakarak sormak gerekirse Ahıska Türkleri adına bugüne kadar nasıl çalışmaların içinde bulundunuz?

     

    Roza Hanım: Kazakistan bağımsızlığını kazandığı zamandan itibaren biz Ahıska Türkleri’de bu Cumhuriyetin 130 diğer milleti gibi kendi dil ve kültürünü geliştirme ve koruma imkanı bulduk. Bugüne kadar örf ve adetlerimizi koruyabildiğimiz için çok sevinçliyiz. Belkide diline, dinine, örf ve adetlerine bizim kadar bağlı başka bir millet yoktur Kazakistan’da.

     

    İletişim ve halkla ilişkiler alanlarında Derneğimizin  düzenlediği  tüm programlarına katılıyorum. Kültür, Din,  Spor, Eğitim, İşadamları, Kadınlar, Gençler, Aksakalar (İhtiyar Heyeti)  ve bunun gibi diğer komiteler ve bölümlerden oluşan  Derneğimizin  faaliyetlerinde büyük bir ekiple ve azimle çalışıyoruz. Elbete ki sorumluluk  Dernek Başkan ve Başkan Yardımcılarına düşer.  Başkanımız Ziyatdin Kassanov’u tanıdıysanız o adamın konuşmasında ‘’ben’’ ve ‘’ben yaptım’’ gibi kelimeler duymamışsınızdır.  Bizlere de Başkanımızın Öğrencileri olarak ‘’ben’’ demek düşmez. Çalışma hayatım  boyunca  yaptığım  işi büyük bir zevkle ve azimle Ahıskalılara faydalı olmak adına gerçekleştirmeye çalıştım. Seneler içerisinde insanların sevgi ve saygısını kazanmak benim için çok önemli.

     

    Veysel: Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nde ki göreviniz ve yaptığınız çalışmalar hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

     

    Roza Hanım: Bildiğiniz gibi DÜNYA AHISKA TÜRKLERİ BİRLİĞİ (DATÜB)  24.05.2010 tarihinde BAKANLAR KURULU‘nca kuruldu. Böyle bir Uluslararası faaliyetinde bulunan birliğe halkımızın ihtiyacı vardı.  Bu kısa zaman içerisinde 2 Ağustos tarihinde Kazakistan ’da Birliğimiz tarafından gerçekleştirilen ve tüm Dünya’da ki Ahıskalıların Temsilcilerini ağırladığımız 1. Almatı – DATÜB Konferansı  yapıldı. Dokuz ülkeden  katılımcılar vardı.  Çok konular hakkında konuşuldu, tartışıldı. İnanıyorum ki eğer biz bu Birliğin Şemsiyesi altında olursak başarılı olur ve halkımızın taleplerini yerine getirebiliriz. Bu açıdan herkes kendisine “ben ne yapabilirim?” sorusunu sormalı. Sadece birkaç kişinin sorunun çözümü değil de tüm Ahıskalıların sorunlarına çözümü bulunmalıdır.  Bu arada tüm Ahıskalıların, 2 Ağustos Dünya Ahıska Türkleri Günü’nü kutlarım.

     

    Veysel: Kazakistan’da ki soydaşlarımızın Ahıska’ya dönüş ile alakalı düşünceleri nelerdir? Biliyorsunuz Ekim ayında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi toplantısı var ve buna Ziyatdin Bey de katılacak.

     

    Roza Hanım: Temmuz 2007’de Gürcistan’da kabul edilen ‘’Ahıska Türklerin Gürcistana Dönüşlerine Dair Yasa’’sının başvuru süresi Gürcistan’da yaşanan  değişik gelişmelerden sonra bir kaç defa uzatıldı ve şu anda son başvuru tarihi 1. Ocak  2010. Biz  kendi tarafımızdan başvuru anketlerini  iki dilde (İnglizce ve Rusça) basımevinde bastırarak halkımıza dağıttık.  Arzu eden Ahıskalı hemşerilerimizin Gürcistan’a dönüşlerine saygı duyuyor ve onları canı gönülden destekliyoruz. Evet Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi dördüncü toplantısında  Başkanımız Ziyatdin Bey bizleri temsil edecek ve  Ahıska’ya geri dönüş konular ele alınacaktır. İnşallah konseyde alınan karar halkımız için hayırlı olur. 66 yıldır gözyaşı gören bir milletiz ve gülümseme zamanımız geldi tabi ki. (1)

     

    Veysel: Bursa’da ki Ahıska Türkleri Dernekleri’nin tek çatı altında toplanması hakkında ne düşünüyorsunuz?

     

    Roza Hanım: Bildiğim kadarıyla Bursa’da 5 tane Ahıska Derneği var. Her biri farklı zamanlarda halkın çıkarlarını korumak için açılmış. Demek ki tek yolda yürüyorlar. Bence bu 5 Dernek DATÜB’e üye olurlarsa ve tek çatı altında çalışırlarsa, inanıyorum ki daha da çok iş yapabilirler. Tabii bu bir anda olabilecek bir şey değildir. Birliğimizin önder insanlara  ihtiyacı var.

     

    Veysel: Ahıskalı öğrenciler hakkında yapmayı düşündüğünüz projeleriniz var mı?

     

    Roza Hanım: Bu konuda aslında yapılması gereken  çok projelerimiz var. ASU’nun bağamsız olan tüm faaliyetlerini ilgi ile takip ediyorum. Gençler bizim geleceğimiz ve eğitimli gençlere çok ihtiyacımız var.  Amacımız gençlerimizi öğretim sürecinde destekleyerek, ihtiyaçlarını karşılamak ve onların öğrenimlerini tamamlamasına yardımcı olmak. Bunun için Başkanımız her yıl Türkiye’den Ahıska Türkleri için daha da çok kontenjan verilmesini istiyor. Böylece daha da çok gençlerimiz kaliteli eğitim alarak, Vatanına, Milletine hayırlı olur. Ahıska Türkü olma onurunu her alnda kanıtlama fırsatı bulur.

     

    Veysel: DATÜB’e resmi olarak üye olan kaç kurum var. İsimlerini bizlerle paylaşır mısınız?

     

    Roza Hanım: DATÜB’e kurucu üye  ve kurum olarak Kazakistan Ahıska Türk Milli Merkezi ve Kırgız Cumhuriyeti Ahıska Türkler Derneği var. 2 Ağustos’ta düzenlenen  1. Almatı DATÜB Konferansında üye olmak için sorular soruldu. Üyelik başvurusu yapmak için tüm derneklere 1 aylık bir süre tanındı. Üye olmak isteyen kurumlara gerekli evrakları ve dilekçelerini Ankara’da ki DATÜB Genel Merkezi’ne göndermeleri bildirildi.  Üye olmak isteyenler arasında : Ukrayna – ULUSLARARASI VATAN CEMİYETİ, Azerbaycan – AHISKA TÜRKLERİ VATAN CEMİYETİ, Türkiye- SÜRGÜNE UĞRAMIŞ AHISKALILARIN HAKLARINI KORUMA MERKEZİ, AHISKA TÜRK DERNEKLERİ FEDERASYONU, AHISKALILAR VAKFI, ABD AHISKA DERNEĞİ. Şu anda SÜRGÜNE UĞRAMIŞ AHISKALILARIN HAKLARINI KORUMA MERKEZİ üyelik şartlarını yerine getirmiş ve üyelik sürecini tamamlamış durumdadır. (2)

     

    Veysel: Ziyatdin Bey’i yakından tanıyan biri olarak onun karakterini, özellikle de liderlik vasfını ve Ahıskalılar için yaptıklarını bizlere kısaca anlatabilir misiniz?

     

    Roza Hanım: Ziyatdin Bey ile çalıştığım için çok mutluyum. O çok mütevazi, adil ve halkını seven bir insandır. Rahatlıkla milletimin öncüsü diyebilirim. Cömert, iyi yürekli, söz ve açıklamalarla yetinmeyip dediklerini ve düşüncelerini gerçekleştiren bir lider. Yardım için ona sadece Ahıskalılar değil, başka millet ve inanca mensup insanlarda  başvuruyor. Sanki kader ona millete hizmet etme misyonu belirlemiş. Zaten UNESCO Altın Kartal ödülünü de almasında bu kader misyonu var. Yaptığı işlerde büyük ve dayanıklı ailesinin destek ve ruhu var.

     

    Ziyatdin bey, halkımızın hayatındaki çoğu önemli dönemeçlerde baş almış karekter ve zeka sahibi bir insandır. Gerçekleştirdiğimiz organizasyonların hepsini kendisi karşılıyor. Hem maddi hem manevi desteğini hepimiz iyi biliriz. Ziyatdin Bey eğitime çok önem veriyor. Çocuklarımızın iyi eğitim alması için çaba yapıyor, gençlerin spora bağlı olmasını destekliyor. Kazakistan’da başkanımızın desteğiyle 25 cami yapılmıştır. 2011-2012 Eğitim yılı yeni Lisemizde gerçekleşecek ve burada 500 öğrenci okumaya başlayacaktır. Bulunduğu ülkelerde milletine her türlü destek veriyor.

     

    Veysel: Hayatını Türk Dünyasına adamış isimlerden kimleri örnek verebilirsiniz bizlere.

     

    Roza Hanım: Benim için Türk Dünyasının liderleri sırasıyla; Büyük Önder Mareşal Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Nursultan  NAZARBAYEV ve Ziyatdin KASANOV’dur.

     

    Veysel: Sorularımızı cevaplayarak bize vakit ayırdığınız için teşekkür eder, çalışma hayatınızda başarılar dilerim.

     

    Roza Hanım: Fikirlerimi paylaşma imkanı oluşturduğunuz için asıl ben teşekkür ederim. Yayın hayatınızda başarılar dilerim.

     

    Notlar;

    1 – O tarihlerde daha toplantı gerçekleşmemişti.

    2 – O tarihlerde üyelik işlemleri bitmiş olan tek dernek oydu. Günümüzde DATÜB’e farklı dernekler de üye olmuş olabilirler.

     

    Açıklama: Roza Hanım ile yakın dönemlerde röportaj yapma fikrim yoktu. Maalesef istenmeyen gelişmelerden dolayı röportaj yaptım. Kötüler ne kadar iyi insanlara saldırırsa bende o kadar iyi insanları tanıtmaya çalışacağım. Böylece olaylarda tarafsız olan halkımız insanları tanıma fırsatı bulurlar. İşte bu nedenlerden dolayı Roza Hanım ile röportajı yakın dönemlerde yapma ihtiyacı buldum. Daha önce yayınlamak istedim ama maalesef Eğitim Hayatımda ki işlerimden dolayı bugüne sarktı.

    Veysel VEYSEL

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz