DATÜB’ün Yarı Yıl Karnesi

  • Yakın bir tarihte kurulan Dünya Ahıska Türkleri Birliği kısa zamanda büyük yol kat etti.

     

    Gerek Türkiye’de gerek ise Uluslararası arenada yıllardır beklediğimiz temasları ardı ardına yapıyor, yaptırıyor. Dönüp arkaya doğru baktığımda hala hatırlıyorum Başkan’la yaptığım röportajı. Neleri söylediyse bana tek tek gerçekleştiriyor şimdi. Resmiyet kazandıktan sonra hızlanan temasların ardı arkası kesilmiyor.

     

    DATÜB olarak birçok işin altına imza attılar bu süreçte. Daha yarım yıl dolmadan bu kadar işin altına girmek ve bunları başarıya ulaştırmak kolay değil herhalde. Gece gündüz çalışan bir ekiple oluyor tüm bunlar.

     

    İlk olarak Avrupa Birliği Parlamenterler Meclisi Konseyi Başkanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU bizim için çok önemli bir isim. İlk olarak oraya yöneldiler. Temaslarını Mevlüt Bey aracılığıyla AB’de gür bir sesle duyurdular. Bu temaslarda özellikle Burhan ÖZKOŞAR’ın etkisi büyüktü.

     

    Türkiye’de doğan ve Gazi Üniversitesinde Hukuk Profesörü olan bir ismi kadroya dahil etmek doğru bir adımdı. İlyas Bey gerçekten DATÜB’ün olmazsa olmazlarındandı ve bunun farkında olarak kadroya dahil edildi. Şu anda bunun meyvelerini topluyorlar.

     

    Kasanov’un çekirdek kadrosu da önemli. Roza Hanım’dan tutun da Sedir Bey’e kadar olan o çekirdek kadronun makam-mevki peşinde olmadan azimli çalışmaları DATÜB’ün beyin kadrosunu gösteriyor her halde. Her kurumda görülmeyen bir olay bu.

     

    Ya Azeri diye kimileri tarafından dışlanan Ramiz Bey ile Höküme Hanım’a ne demeli? Onlar değil mi bizim için alın teri döken. DATÜB’ün yayın organlarını Kamuoyu için hazırlayan. Ayak basmadıkları yer kalmadı sanırım. Her yere gidiyor herkesi dinliyor ve yayın organlarını etkili bir biçimde kullanarak insanların acılarını tüm Dünya’ya duyurmaya çalışıyorlar.

     

    Bir de Başkan faktörü var. Ziyattin Bey çok farklı bir kişilik gerçekten. İnsanları dinleyen ve çözüm üreten bir lider. Bunu onu tanıyan biri olarak diyorum. Onunla tanıştığım günden beri geçen süreçte izlenimlerim hep olumlu oldu. En çok sevdiğim yanıysa kalıplaşmış fikirler yerine güncel ve doğru fikirlere yönelen bir isim. İnsanları dinledikten sonra sentezleyerek karar alan bir yapısı var. Bu da onu başarılı kılıyor. Bugüne kadar birçok kez ricada bulundum kendisinden. Her seferinde elinden geleni yaptı. Sadece son olayı aktarayım sizlere.

     

    Turana ASGAROVA’yı duymuşsunuzdur. İzmir’de okuyan Ahıskalı öğrenci. Birçok kez bizleri temsilen çeşitli ulusal ve uluslararası faaliyetlerde görev aldı. Son olarak KKTC’de Türk Kurultayının bir çalışması vardı. Ahıskalıları temsilen davet edilen isim Turana oldu. Daha önce de Türkiye içinde birçok kez aynı kurumda temsil etmişti bizi. Hatta geçen sene Makedonya’ya kadar gitti. O günlerde maddi külfeti baya yıpratmıştı bu gezinin. Ama asıl yıpratan bir şey vardı. Aidiyeti olduğu ve gururla adını söyleyebileceği bir kurumun olmaması. Bunu kendisi dedi bana. DATÜB adına gitmek istediğini belirtti. İsteklerini sıraladı. Başkanı aradım ve olayı anlattım. Hemen ilgilendi konuyla. Bursa’dan Paşa Bey ve İstanbul’dan Abbas Bey ile temas kurdu Turana. Ve ne oldu biliyor musunuz? DATÜB’ün sponsorluğuyla KKTC’ye gitti. KKTC Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile TSK’nın KKTC’de ki Komutanıyla ve KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı ile görüştü. Bunun dışında birçok isim ile bir araya geldi. DATÜB tarafından hazırlanan Ahıska motifli hediyeleri takdim etti. Organizasyon sonrası görüştüğüm zaman insanların görüşlerini aktardı. Gerçekten harikaydı. Özellikle Kıbrıs Gazilerinin Ahıska Türklerine olan ilgisi beni baya etkiledi.

     

    İşte yeni anlayışlar böyle başarılar getirir. Ahıska Türkleri günümüzde bir çok kulvarda etkin bir biçimde yarışa dahil oldu artık. Hakkını arayacağı bir kuruma kavuştu. “Hitap şekli güçlü olan bir Başkan ile doğru adımların atıldığı bir süreçte her halde Ahıska Türkleri’nin gülümsemesini sağlayacak günler gelecek” diyordu herkes. Galiba şimdi o süreci yaşıyoruz.

    Veysel VEYSEL

Köşe Yazısı

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de makale yazın, yayınlayalım.
Yeni Makale Yaz