Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Avrupa Konseyi’nde fotoğraf sergisi açtı

Ahıska Türklerinin yaşadığı sürgünleri belgeleyen sergi, Avrupa Konseyi binasında törenle açıldı. Törende konuşan AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu “Ahıska Türklerinin kalbimde özel bir yeri vardır” dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜP) Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov, serginin açılışını birlikte yaptı.

Çavuşoğlu, serginin açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada, Ahıska Türklerinin durumunun kalbinde özel bir yeri olduğunu belirterek, Ahıska Türklerinin sorunlarıyla yakından ilgilendiğini söyledi.

AKPM'nin şu ana kadar Ahıska Türkleriyle ilgili 4 rapor ve karar tasarısını kabul ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Ahıska Türklerinin sorunlarının giderilmesinin de AKPM'nin önem verdiği konular arasında yer aldığını söyledi.

Kassannov ise yaptığı konuşmasında, Ardahan’ın Posof ilçesine sınır ve Bugünkü Gürcistan toprakları içinde kalan Ahıska bölgesinde asırlardır yaşayan halkın 14 Kasım 1915’te bir gecede Stalin tarafından Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan’a sürüldüğünü söyledi. 45 yıl sonra 1989 yılında Fergana olaylarıyla yaşadıkları Özbekistan’dan ikinci bir sürgünü yaşayan Ahıska Türkleri bugün 10 değişik ülkede dağınık halinde yaşamakta olduğunu belirterek şöyle dedi. “Avrupa Konseyi nezdinde geri vatana dönüş için başlattığımız mücadelemizde önemli aşamalar kaydettik. Gürcistan geri yurda dönüş statüleri vermeye başladı. Milletimizin tarihi ve dramını anlatması için bu sergi önemli bir fırsattır.”

Konuşmaların ardından Sergiyi gezen AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu Sergi hakkında ve Ahıska Türklerinin yaşadıkları sürgünleri hakkında DATÜB heyetinden bilgi aldı.

Açılış töreni Gürcülerle birlikte yapıldı

”Unutulan bir sürgün hikayesi: Ahıska Türkleri 1944” konulu fotoğraf sergisini AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov ve  heyeti ile Gürcü delegasyonu açılış törenini birlikte yaptılar.

”Unutulan bir sürgün hikayesi: Ahıska Türkleri 1944” konulu fotoğraf sergisi, AKPM toplantıları süresince ziyaretçilere açık kalacak. Sergi boyunca Ahıska Türklerinin tarihi ve yaşadıkları sürgünler DATÜB temsilcileri tarafından ziyaretçilere anlatılacak.

Serginin açışışı dolayısıyla, DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov başkanlığında Kazakistan'dan Roza Osmanova, Sadyr Eibov, Kırgızistan'dan Mürefeddin Sakimov, Azerbaycan'dan Sabircan Celilov, Rusya'dan Fuat Pepinov, Gürcistan'dan İsmail Molidze, Türkiye'den Prof. Dr. İlyas Doğan, Yunus Zeyrek, Fransa'dan Burhan Özkoşar, İngiltere'den Ülviye Pepinova'dan oluşan 11 kişilik bir heyet Strasbourg'a geldi.

Fotoğraf sergisi Strasbourg'dan sonra Türkiye'de üniversitelerde sergilenmeye devam edecek.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz