Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıskalılar Hinkal Şenliğinde Buluştu

Bursa-İnegöl’de faaliyetlerini sürdüren DATÜB'ün aktif üye derneklerinden “İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği” yönetimi tarafından organize edilen Hinkal Şenliğinin ikincisi geçtiğimiz Pazar günü Cerrah Dinlenme Parkında gerçekleştirildi. Beş bin kişinin katıldığı etkinlikte Ahıskalıların milli yemeği Hinkal ve Bişi ikram edildi.

VIDEO - Ahıskalılar Hinkal Şenliğinde Buluştu - VIDEO

Bursa’nın İnegöl İlçesinde faaliyetlerini sürdüren ve DATÜB’e üye olan dernekler arasında en faal dernek olarak bilinen İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimi tarafından geleneksel hale getirilen Hinkal Şenliğinin ikincisi geçtiğimiz Pazar günü Cerrah Dinlenme Parkında gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinlikte Ahıska Türkleri, etkinlik alanının üzerine çektikleri iki büyük bayrak ve folklor ekiplerinin İnegöl ve Anadolu yöresine ait gösterileri ile bu vatanın evlatları oldukları mesajını verdiler. Etkinlikte katılımcılara, Ahıska Türklerinin vazgeçilmez yemeği olan ve 10 bin kişilik olarak hazırlanan Hınkal ve Bişi ikramı yapıldı.

Hınkal Şölenine AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, AK Partili bazı yönetim kurulu ve Belediye Meclisi üyeleri, CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe ve bazı yönetim kurulu üyeleri, SP İl Başkan Yardımcısı Salih Berber, SP İlçe Başkanı Ertan Sütçü ve yönetim kurulu üyeleri, Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Sorumlusu Burhan Özkoşar, Bursa Ahıska Dernekleri Başkanları ile Beş bine yakın Ahıskalı katıldı.

69 SENE İÇERİSİNDE 3 SÜRGÜN

Program İnegöl Tarihi Mehter'inin gösterisi ile başladı. Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından okunan Kur’an-ı kerim tilavetnin ardından programın açılış konuşmasını yapan İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Taş, “Ahıskalılar olarak Kafkaslardan zorunlu göçe, Sovyet Cumhuriyetinin bizlere uyguladığı sürgünlere, asimile çalışmalarına, inançlarımıza yönelik saldırılara, onca çileye, ızdırap ve sıkıntıya rağmen çok şükür vatanımızın en nadide yeri olan ilçemize İnegöl'ümüze yerleştik. Bulunduğumuz yerlere çalışkanlığımız ve dirayetimiz ile geldik. Birlik ve beraberliğe, kardeşliğe verdiğimiz önemle huzur içinde hayatımızı İnegöl’ümüzde devam ettiriyoruz. Ahıskalı Türkler Orta Asya çöllerine sürülmüş ve hayatta kalmayı başarmış bir Türk topluluğudur. Onlar ki atabek yurdunun sahipleri Kafkasların özbeöz Türk topluluklarındandır. 69 sene içerisinde 3 sürgün yaşamamıza rağmen kendi özümüzden, adetlerimizden ve Türklüğümüzden feragat etmemiş bir topluluğuz. Ahıskalılar’ın vatanlarında ikinci plana atılmalarına, çalışma, sağlık, emeklilik meselelerinin uzatılması ve çözülmemesi bizleri fazlasıyla üzmektedir. Dili dilimizden, dini dinimizden olan insanlara çeşitli zorluklarla ikamet izni vermesini devletimizden sabır ve ümitle bekliyoruz. Kendi vatanımızda vatandaşlığa kabulümüzün beş sene bekledikten sonra verilmesi bizleri pek çok sıkıntıya sokmaktadır. Üstelik bu beş yıl zarfında çalışma izni yok, sağlık ve sigorta hizmetleri yok, bu yüzden devletimizden daha fazla yakın ilgi ve alaka bekliyoruz” dedi.

HÜKÜMETİMİZ BİZİ UNUTMAMALI

Başkan Taş konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bizim halkımız kimseye el açmaz, zaten el açmayı da bilmez, yeter ki bize yer, yurt gösterilsin, ikamet ve vatandaşlık muameleleri insaf ölçüsüne çekilsin, çalışmamıza müsaade edilsin. Çok değerli hükümetimiz bizi unutmamalı, bu sorunların halledilmesi için artık gerekeni yapmalıdır. Biz Ahıskalıların en büyük değerleri vatanları, bayrakları, eşleri ve işleridir. Hem dini hem de ilmi eğitimlerine önem vererek onca sürgün ve mezalime rağmen asimile olmadan bu günlere kadar geldiler. Devletimizden beklentimiz, Ahıskalıların bu ülkenin öz evladı olduğunu hatırlaması, çözümü konusunda bizlere söz vermesi değil, gerekenin yapılması için adım atılmasını bekliyoruz”

DATÜB Yine “VATAN” dedi

DATÜB Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, DATÜB adına yaptığı konuşmasında Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nin 10 ayrı ülkesine dağılmış, parçalanmış olan Ahıskalıların birliği için kurulduğunu belirterek, "70 yıldır yatıp Ahıska kalkıp Ahıska diyen bir milletin vatana kavuşması için yürütülen uluslar arası mücadelede sona yaklaşılmaktadır. Ahıska’ya kavuşmak için çalışmalar yapmaktayız. Biz vatana dönmeden bu kürsülerden rahat konuşamayız. Ne zaman vatanı kazanırsak o zaman Dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım rahat edeceğiz. Haksız yere sürülen Ahıskalıları Gürcistan tez zamanda kabul etmelidir. Hem de Ahıska’ya kabul etmelidir. Bunun için DATÜB önemli çalışmalar ortaya koymuştur” diyerek Vatana dönüş konusunda son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Etkinlik hakkında ise “Yöremiz kültürünü yaşatmak üzere bu şenliği düzenleyen dernek yönetimine teşekkür ederim. Derneğimizi yalnız bırakmayarak bu tür etkinliklere katılan ve tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkür ederim" dedi.

Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman'da, Cerrah Belediyesi sınırları içersinde mesire alanında al yıldızlı bayrak altında Ahıskalıları misafir ettikleri için mutlu olduklarını belirterek, ikinci yapılan şenliğin 12 ve 22'ncisini de görmeyi arzu ettiğini kaydetti.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Geçen yıla göre daha büyük bir katılım var. Ahıska camiasının sorunlarını, sıkıntılarını paylaşmaları adına yaptıkları faaliyetlerden dolayı derneğimizi kutluyorum. Ahıskalıların sıkıntılarını biliyoruz. Dünya kamuoyu bu sorunlara kayıtsız diyoruz. Dünya kamuoyu iki tane fok bağlığına kayıtlı olurken, milyonlarca insan ölürken, buna kayıtsız olabiliyor. Ahıska insanının şehir ekonomimize, sosyal hayatına çok ciddi değer kattığını söyleyebilirim. Uyumlarıyla da renk katıyorlar. Bu ve benzeri organizasyonların birlik ve beraberliğimizi arttırmasını diliyorum” diye konuştu.

AHISKA TÜRKLERİNİN HAMİSİ BAŞBAKANIMIZDIR

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’de, "Çalışkan, zeki, azimli Ahıska Türkleri, çok güzel bir ülkede, en bereketli coğrafyada hakikaten birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyoruz. Ama ülkemizde son bir aydır, ülkemizin üstüne kara bulutlar çökertmek isteyenlerin, ülkemizin yukarıya doğru giden ivmesini tekrar aşağıya doğru çevirmek isteyenlerin, büyümemizi kıskananların, uluslar arası arena da rol alıp bir takım uluslararası cemiyetlerde öne çıkmamızı engellemek isteyenlerin sergilemek istediği bir takım oyunlar var. Başbakanımıza 'diktatör' şeklinde yeni bir ad koymak istiyorlar. Hakikaten demokrasiye, insan haklarına, kendini Yaradan’a inandığı için bütün yaratılanları severim anlayışı ile felsefe ile ülkesine hizmet eden bir insana diktatör yakıştırmasını yapanların bir kez daha düşünmesini tavsiye ediyoruz. Sizler Ahıska Türkleri, dikta rejimi ile idare edilmenin ne olduğunu iyi biliyorsunuz. Başbakanımızın son 10 yılda yaptığı girişimlerle belirli oranda engellenmekte ve başarı ile sonuçlandırılmaya doğru gitmektedir. Bunda devletimizin ve Başbakanımızın çok büyük emeği var. Diktatörleri çok iyi bilirsiniz. İkinci dünya savaşından sonra Ahıska Türklerini yurdundan edenleri, Sibirya'nın o soğuk iklimine, bozkırlarına, Ukrayna'nın tohum bitmez yerlerine, Kazakistan, Kırgızistan'a zorunlu göç olarak gönderenlerin bir tek sebebi vardı; göç edilen Ahıskalıların birincisi Türk olmaları, ikincileri ise inançlarından asla ve asla taviz vermemeleriydi. Bunun için sürgün ettiler. Onlar sürgün ettiler ama Ahıska Türkleri yılmadı, yıldırılmadı. Gittikleri yerde de başarılı oldular. Ekmedikleri yerde tohum olarak büyüdüler, fidan olarak yeşerdiler, ağaç olarak meyve verdiler. Kendilerini ve özlerini unutmadılar. Bu gün barış içerisinde ülkemizde yaşarken, demokrasiye inanmış, benim Başbakanıma birileri diktatör diyor, buna müsaade ediyor musunuz? Böyle bir anlayış asla olamaz. Ahıska Türklerinin sorunlarını çok iyi biliyor ve yakından takip ediyoruz. Ahıska Türklerinin hamisi Başbakanımızdır. Yurt içinde yaşayan Ahıska Türklerinin sorunlarının çözümü ile ilgili uluslararası sözleşmelerin bize müsaade ettiği ölçüde iyileştirmeler yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından derneğin Yıldız Kızlar Folklor ekibi İnegöl ve Anadolu yöresine ait folklor gösterileri sundu. Derneğin Büyükler Folklor ekibi ise Ahıska yöresine ait gösterileri ile katılanları coşturdu.

AYDA 150 KİTAP OKUYORLAR!

Ayrıca etkinlikte, ayda 150 kitap okuyan Rabia ve Rüstem Güneş kardeşlere dernek tarafından kitap hediye edildi. Güneş kardeşlerin her birinin ayda 150'şer kitap okuduğunu duyanlar, şaşkınlıkları gizleyemediler.

ATA SPORUMUZ NEFES KESTİ

30 minik sporcunun katıldığı Karakucak güreşleri ise nefesleri kesti. Yaş ve kilolarına göre kategorize edilerek eşleşen minik sporcular, gösteri güreşleri yaptılar. Kıran kırana geçen güreş müsabakalarında minikler ayakta alkışlandı.

AHISKALI SANATÇILAR COŞTURDU

Dur durak bilmeyen program da sahne alan mahalli sanatçılar Ahmet Şelli, Abdullah Kurban, Sakine Fidan, Güngör Şakar ve Grup Nazar seslendirdikleri birbirinden güzel parçalarla Ahıskalıları coşturdular.

Kaynak: Kanal 16

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz