Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Davutoğlu bir an önce Kırgızistan'a gitmeli

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bir an önce Kırgızistan'a giderek, buradaki Ahıska Türklerinin yanında olmasını istedi.

Öğüt, Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Osman Çelik ile düzenlediği basın toplantısında, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e yakın ve yarısı Ahıska Türklerine ait Mayovka köyünün, 19 Nisanda bir grup tarafından işgal edildiğini söyledi.

Burada 5 kişinin öldürüldüğünü, 35 kişinin yaralandığını, 700 hektarlık arazinin işgal edilerek Ahıska Türklerinin elinden alındığını anlatan Öğüt, Hükümetin, gerekli önlemleri almada geç kaldığını savundu. Türkiye'den iki ambulans istendiğini, ancak bir tane gönderildiğini ifade eden Öğüt, ''Dışişleri Bakanı ne işyapıyor?'' diye sordu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nunu ''Acilen Kırgısistan'a gitmesini ve oradaki Ahıska Türklerinin yanında olmasını'' isteyen Öğüt, ''Bu insanlar Türk bayrağını her yerde dalgalandırıyor, vatana sahip çıkıyor. Burada mağdur olanlar Türkiye'ye getirilerek, yerleştirilsin'' diye konuştu.
TÜRK DÜNYASI İNSAN HAKLARI DERNEĞİGENEL BAŞKANI BUKSUR: KIRGIZİSTAN YÖNETİMİNİN, YAŞANANLARI, YAŞANMASI MUHTEMEL OLAYLAR HAKKINDA BİR FİKİR VERİR NİTELİKTE OLDUĞU BİLİNCİYLE HAREKET ETMESİNİVE GEREKLİÖNLEMLERİALMASINI TALEP EDİYORUZ

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Abdullah Buksur, Kırgızistan'da, Ahıska Tükleri'nin yaşadığı Mayevka Köyü'ne yapılan saldırılara karşı ülke yönetiminin gerekli önlemleri almasını istedi.
Buksur, dernek genel merkezinde Türkiye'de okuyan Ahıskalı öğrencilerin de katıldığı bir basın toplantısı yaptı.
Kırgızistan'da Ahıska Türklerinin yoğun olarak yaşadığı köye 19 Nisanda ''vahşice'' saldırılar yapıldığını belirten Buksur, Kırgızistan Sağlık Bakanlığı verilerine göre 5 kişinin öldüğünü, 28 kişinin de yaralandığını bildirdi.
Buksur, Ahıska Türklerine ait 80 evin yakıldığını ve onlarca evin de yağmalandığını ifade ederek, ''Kırgızistan devleti kendi vatandaşına saldıran, köyleri talan eden bu canileri durdurmalıdır'' dedi.
Mayevka'da yaşayanların büyük çoğunluğunun olayların ardından çevre köylere sığındığına işaret eden Buksur, köylülere ait toprakları işgal eden binlerce gencin yerli halkla süren taşlı sopalı kavganın ardından Ahıska Türkleri'ne ait evleri yakmaya başladığını anlattı.
Buksur, bütün bu olayların toplumsal anlamda bir travma yaşandığının açık göstergesi olduğunu vurgulayarak, ''Kırgızistan yönetimini, yaşananları, yaşanması muhtemel olaylar hakkında bir fikir verir nitelikte olduğu bilinciyle hareket etmesini ve gerekli önlemleri almasını talep ediyoruzl. Çağrımız ve talebimiz, barışın, kardeşliğin, insan hakları ve özgürlüklerin yaşandığı bir Kırgızistan içindir'' diye konuştu.
Toplantıya katılan öğrenciler adına konuşan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi Sabir Askarov da yaşananların önüne geçilmesini, kötü gidişatın durdurulmasını istedi.
Uluslararası kurum ve kuruluşların da yaşananlar karşısında sessiz kalmamasını isteyen Askarov, ''Ahıska Türklerinin ellerinden topraklarını alabiliriz'' düşüncesiyle hareket edildiğini vurgulayarak, oradaki Türklere sahip çıkılmasını istedi.

Açıkta kalan ve mağdur olan insanların Türkiye'ye getirilmesini ve buraya yerleştirilmesini isteyen Öğüt, TOKİ'nin Gürcistan'la konuşarak Ahıska bölgesine konut inşa etmesi ve diğer bölgelerdeki Ahıska Türklerinin bu konutlara yerleştirilmesi teklifinde de bulundu. Dünyanın neresine giderse gitsin Ahıska Türklerinin kendi dillerini, geleneklerini ve yaşam tarzlarını kaybetmediklerini anlatan Öğüt, Türkiye'nin böyle bir topluma sahip çıkması gerektiğini söyledi. Öğüt, "Bu insanlar bizi her yerde temsil ediyor. Böyle insanlara hizmet etmek bence en büyük ibadettir" dedi.

Kaynak: CafeSiyaset

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz