Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Gün Birlik Günüdür

Birkaç gündür Kırgızistan’da yaşanan olaylar hakkında medyadan olumsuz haberler almaktayız. Haliyle bu gibi olayların yaşanması herkes gibi biz Ahıska Türklerini de derinden üzmektedir.

Hele hele Kırgızistan’da Ahıskalıların yoğun olarak yaşadığı bir köye yapılan saldırı herkesi şok etkisinde bırakmıştır. İlk önce yaşanan olaylarda canlarını kaybetmişolan masum cemi Müslüman kardeşlerimize Allah'tan Rahmet dilemekten başka ne yazık ki elimizden başka bir şey gelmemekte.

İster Kırgız türkü, ister Ahıska türkü olan Kırgızıstan vatandaşı merhum kardeşlerimizin ailelerine Allahtan sabır diliyoruz. Aklı Selimin yaşanması, bu tür olaylarda daha soğukkanlı davranılması gerektiği bir dönemde ne yazık ki duygularımıza hakim olamayan bazı kardeşlerimizin de duygusal davranışlardan kaçınmasına yardımcı olmamız gerekmektedir. Meseleyi bir milli meseleye dönüştürmek isteyen provokasyonculara alet olmak bizlere asla yakışmaz.

O topraklarda 1944 sürgün yılından günümüze kadar kardeşlik, dostluk ve barışiçinde yaşayan Kırgız Türkü ve Ahıska Türklerinin arasına fitne tohumu serpmek isteyenler amaçlarına ulaşmamalıdır. Herkese malum olduğu gibi otorite zâfiyetinden kaynaklanan bu olaylarda özellikle Türkiye’ de yaşamakta olan Ahıskalı kardeşlerimiz tepkilerini koyarken oldukça dikkatli olmalıyız. Örneğin kulağımıza gelen Kırgız Konsolosluğu önüne siyah çelenk koyma, protesto yürüyüşleri gibi tutum ve davranışlar ateşi körüklemekten başka bir şey olamaz. Bundan kaçınmak ve de bu tür davranışlara girenlere de dur demek daha doğru bir davranışolur. Kırgızistan’ın acısı hepimizin acısıdır. Orda canlarını kaybeden masum Kırgız kardeşlerde bizim kardeşlerimizdir.

Kırgızistan’da yaşanan siyasi olaylara Türkiye cumhuriyeti devletimiz de duyarsız kalmamıştır. Gerek siyasiler, gerekse devlet yetkililerimiz olayları en az bizim kadar üzüntüyle takip etmekte ve çözüm yollarında yardımcı olmaktadırlar. Ayrıca tüm derneklerimiz başta Federasyon yönetimi olarak Kırgızistan dernek başkanı sayın Mürefeddin Sakimov’la irtibat halindeler. Saygıdeğer başkan Mürafaddin Sakimov’un televizyon kanalındaki röportajında da görüldüğü gibi olayların bir provokasyon amaçlı kurgu olduğu aşikardır.

Daha da önemli cevabı Kırgızistan’daki Türkiye Büyükelçimiz ifade etti. Dedi ki, “Ne tesadüftür ki, Türkiye’den Kırgız Türklerine kardeşlik yardım uçağımız Kırgızistan’a indiği gün Ahıska Türk köyleri saldırıya uğradı”. Her kesin bu mesajdan payını alması gerekmiyor mu? Ortada bir yeni hükümet ve de hala bu hükümete direnen eski yönetim mevcuttur. Kardeşlik yardımını siyasi anlamda değerlendirip yeni hükümete destek olarak nitelendirildiğinde yaşanan kurbanlarımızda kaçınılmaz oldu.

Sevgili Ahıskalı kardeşlerim, daha çok birlik ve beraberliğimize ihtiyaç duyulduğu bu anda lütfen ama lütfen tefrikanın, fitnenin aramıza girmesine müsaade etmeyelim. Şu dernek neden bunu yapmadı, falan dernek niye susuyor gibi yaklaşımlar bize zarar verir. Dernek ve Federasyon yöneticisi arkadaşlarımızsa halkın şuandaki tepkilerini ne olursa olsun anlayışla karşılamalı ve tepkiye tepkiyle cevap vermemelidir. Bir birimizi konuyla alakası olmayan kusurlarını gündeme taşıyarak rencide etmeyelim. Laf kahramanlığı yapanlara hiç cevap vermeden, soğukkanlılıkla, “ yaratılanı yaratana göre sevmek” zihniyetiyle davranmamız gerekir. Bize de yakışan budur diye düşünüyorum. Değil Ahıska Türklerini, Türk dünyasının birlik ve beraberliğini asla kimse bozamaz. Hele hele Ahıska Türklerini kullanarak hiç bozamaz. Son olarak da sevgili medyamıza; TRT Türk haber olarak haberi yayımlarken sürekli alt yazı olarak Kırgızistan’ın falan köyünde özellikle Ahıska Türklerinin yoğun olarak yaşadığı köye saldırı oldu şu kadar Ahıskalı öldü yazısı bana göre olaylara doğru bir yaklaşım değildir. Kırgızistan’da yaşananları bir bütün olarak ele almak gerekirken, Köpeğin insanı ısırması haber değil, insanın köpeği ısırması bir haber yaklaşımı bizde oldukça 1990’larda SSCB’nin tarihe karışmasından bu yana Türk Birliğimizdeki kat ettiğimiz mesafe ortada. Anlayan anlamıştır. Dilde, fikirde, işte birlik diyen aydın düşünceye her kesi davet ediyor saygı ve muhabbetle herkesi selamlıyorum.

Dr. Rüstem MÜRSELOĞLU
Kaynak : AHISKALILAR.ORG

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz