Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri, BM binası karşısında, Kırgızistan'daki olayları protesto etti

ABD'nin New York kentinde Ahıska Türkleri, BM binasının hemen karşısında bir gösteri düzenleyerek Kırgızistan'da soydaşlarına karşı girişilen saldırı olaylarını protesto ettiler ve ABD, BM ve Türkiye'den destek talebinde bulundular.

BM merkez binasının karşısında ve Türkevinin hemen yakınındaki Dag Hammarskjöld parkında düzenlenen protesto gösterisine, New York, New Jersey, Pennsylvania, West Springfield-Massachusetts eyaletlerinde yaşayan Ahıska Türkleri katıldı. Protesto gösterisinin öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Ahıska Türklerinin ABD'deki lideri Tiyanşan Muradoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup yazdıklarını ve kendilerine destek alma talebiyle başvuracaklarını belirtti.

Kırgızistan'da Ahıska Türkleri'ni hedef alan geçen ayki saldırıların son derece ''yakışıksız'' olduğunu ve saldırıları kınadıklarını ifade eden Muradoğlu, ''Biz Kırgızistan'daki kardeşlerimizle her zaman birlikteyiz, bu olayların bir daha yaşanmasını istemiyoruz. BM'den, ABD'den, Türkiye'mizin Cumhurbaşkanınından talebimiz, onların her zaman yaşadıkları ülkelerde azınlık olan Ahıska Türklerinin yanında olmalarıdır'' dedi.

Kırgızistan'da Ahıska Türklerinden ölenler olduğunu, evlerinin yakıldığını ve arsalarının ellerinden alındığını anlatan Muradoğlu, Kırgızistan'da iktidarın devrilmesinden sonra bu olayların yaşandığını, oradaki Ahıska Türklerinin hiçbir suçu olmadığını, hiçbir kışkırtıcı harekette bulunmadıklarını söyledi.

''Bu olaylar yine olmasın diye bugün protesto yapıyoruz'' diye konuşan Muradoğlu, Kırgız milletiyle Ahıska Türklerinin kardeşolduklarını, Ahıska Türklerinin Kırgızistan'ın gelişmesine katkıda bulunduklarını anlattı. Muradoğlu, ''Kardeşliğimiz devam etmeli, bu olaylar Kırgız milletine leke getiriyor, kardeşin kardeşe saldırması çok yakışıksız ve bu Türk milletine layık olmayan bir davranıştır'' dedi.

New York'ta Kırgızistan diplomatik misyonuna başvurmayı düşünmediklerini, çünkü sorularına yanıt verecek yetkili makamların şu an olmadığını düşündüklerini belirten Muradoğlu, Kırgızistan'da durumun biraz sakinleştiğini, ama oradaki Ahıska Türkleri cemaatinin tam olarak ne yapacağını bilemediğini, istikrarın sağlanmadığını, hükümetin de henüz güçlü olmadığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la görüşme taleplerinin olacağını belirten Muradoğlu, Ahıska Türklerinin durumlarını kendisine anlatmak istediklerini söyledi.

-''BİRGÜN VATANIMIZA DÖNECEĞİZ''-

West Springfield, Massachusetts'te yerleşen Ahıskalı Türklerin temsilcisi Mehdi Osman da, yaptığı açıklamada, Sovyetler Birliği zamanından beri çok büyük sıkıntılar çektiklerini, ABD'ye kaçak statüsüyle geldiklerini ABD'de 12 binden fazla Ahıska Türkü bulunduğunu söyledi ve ''Bunun temel nedeni vatansızlık, vatandan ayrılıktır'' dedi.

Yaşadıkları tüm sıkıntılara rağmen dillerini, dinlerini, milliyetlerini, Türklüklerini asla yitirmediklerini anlatan Osman, ABD'nin tüm imkanlarından yararlanmak ve çocuklarını, torunlarını okutmak istediklerini belirtti.

''Birgün vatanımıza döneceğiz, biz o arzuyla, o umutla yaşıyoruz'' diye konuşan Osman, vatanları olsaydı Kırgızistan'da, Özbekistan'da, Rusya'da Ahıska Türklerine yapılan saldırıların olmayacağını, Kırgızistan'daki olayların temelinde de ekonomik nedenlerin yattığını düşündüğünü söyledi.

''Kırgızların bir millet olduklarını, Türk olduklarını'' söyleyen Osman, ''Biz kardeşiz, ama Kırgızistan'da adalet olsun'' dedi.

Ahıska Türklerinin ABD'deki lideri Tiyanşan Muradoğlu'nun liderliğinde yapılan protesto gösterisinde de New York, New Jersey, New Jersey, Pennsylvania, West Springfield-Massachusetts eyaletlerinden gelen Ahıska Türklerinin liderleri, Kırgızistan'daki olayları kınayan konuşma yaptılar, barışve kardeşlik çağrısında bulundular. Hayatlarını kaybeden Ahıska Türkleri için dua da edilen gösteride, 82 yaşındaki ''Mülkiye Ana'' da duygulu bir şiir okudu ve gözyaşlarını tutamadı.

''Kırgızistan'da Adalet İstiyoruz'' yazılı pankartlar da taşıyan Ahıska Türkleri grubu daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a ve ABD Başkanı Barack Obama'ya yazdıkları mektupları okudular. Mektupların gösterinin ardından postalanacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Gül'e yazılan mektupta, Cumhurbaşkanının kendilerine ''her zaman gösterdiği yakın ilgiden ve kalbinden gelen sıcak duygulardan'' dolayı minnettar olduklarını belirten ABD'de yaşayan Ahıska Türkleri, ''Kırgız-Ahıska halkları kardeşliğinin ne kadar eskilere dayandığını bilemeyen küçük bir azınlığın Kırgizistan'da yaşayan Ahıskalı kardeşlerine olan saldırısı bizleri derinden üzmüştür. Olaylar esnasında şehit edilen 5 kişinin ve evleri yakılan 11 ev sahibi ailelerimizin acılarını içten paylaşıyoruz'' ifadesine yer verdi. Ahıska Türklerinin her zaman barıştan ve huzurdan yana oldukları belirtilen mektupta, Türk Milletinin desteğine ihtiyaç duydukları kaydedildi.

Genel Sekreter Ban'a yazılan mektupta da, Kırgızistan'daki olaylardan duyulan endişe ifade edilerek Genel Sekreterden bu ülkede bulunan Ahıska Türklerine yardım etmesi, koruması istendi ve BM'nin bu ülkede istikrarın sağlamasına yardımcı olması gerektiği ifade edildi.

ABD Başkanı Obama'ya yazılan mektupta da, ABD'nin kendilerine kucak açmasından dolayı minnettarlığını ifade eden Ahıska Türkleri, Kırgızistan'daki kardeşlerine ABD'nin yardım elini uzatmasını istediklerini belirtti.

Kaynak : Zaman Online

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz