Veysel VEYSEL 6 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri Heyeti Ankara’da Temaslarda Bulundu

  • Gönderen Veysel VEYSEL
  • 22 Temmuz 2010 03:05:00 MSD
  • 0 yorum
  • 12.460 izlenme

Sürgüne UğramışAhıskalıların Haklarını Koruma Merkezi Başkanı Paşa ALİHAN önderliğinde 16 kişilik Ahıska Türkleri Heyeti, Ankara’da çeşitli temaslarda bulundu. T.C. Dışİşleri Bakanlığında görevli Büyükelçimiz Mehmet Fatih CEYLAN ve Gürcistan Temsilcisi ile yaklaşık 2 saatlik bir görüşme gerçekleştiren heyet çeşitli konulara değindi.

Öncelikli konunun Kırgızistan’daki kaos ortamı olduğunu belirten Ahıska Türkleri Heyeti şu taleplerde bulundu;

Kırgızistan’da soydaşlarımız maalesef hala güvende değiller. Çoğu soydaşımız zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Bu gidişe bir an önce dur denmeli ve Türkiye’nin bölgedeki etkin rolü devreye girmelidir. Çoğu soydaşımız güvenlik nedeniyle halen evlerine girememektedir. Geceleri tarlalarda endişeli bir şekilde uyuyarak geçmektedir. Ahıska’ya dönüşile alakalı atılacak adımlar hızlı ve kararlı bir şekilde süreç sekteye uğramadan devam etmelidir. Bizler yıllarca Türk olduğumuz için çeşitli acılar çektik. Artık bu acılara dur denmelidir. Bununla beraber Türkiye’de yaşayan Ahıska Türkleri’nin sosyo-ekonomik haklarını korumak gereklidir. Bununla ilgili yapılacak şeyler ise bellidir. Öncelikle Rusya Devlet Başkanı Dmitri MEDVEDEV ile yapılan görüşmelerde Ahıska Türkleri’nin emeklilik hakları da gündeme getirilmelidir. Bizler Sn. Medvedev’e konu ile alakalı 20 bin dilekçe gönderdik. Sn. Medvedev talebimizi geri çevirmedi ve kabul etti. Emeklilik haklarımızı geri alabilme şansımız doğdu. Şimdi bu şansı iyi değerlendirmeliyiz. Şayet Türkiye diplomatik süreci biraz hızlandırırsa insanlarımızın mağduriyeti de o kadar çabuk biter. Bizim tek isteğimiz budur.

Talepeleri dikkatli bir şekilde dinleyen Büyükelçimiz Sn. Ceylan ise konu ile alakalı görüşlerini şu şekilde belirtti;

Kırgızistan’da maalesef insanlık adına üzücü olaylar yaşandı. Biz Türkiye olarak yaşanan olayları en başında beri sıkı ve istikrarlı bir şekilde takip etmekteyiz. Özellikle Ahıska Türkleri’nin yürek parçalayan tarihine kötü bir olayın daha eklenmemesi için elimizdeki tüm imkanları kullanmaya hazırız. Yarın Kırgızistan’da ki Büyükelçimiz ile görüşeceğim. Taleplerinizi kendisine aktarıp gerekenin bir an önce yapılmasını isteyeceğim. Ahıska Türkleri bizim din ve ırk kardeşimizdir. Onların acısı bizimde acımızdır. Ahıskalıların şu anda yapması gereken tek şey vardır. Tek çatı altında toplanmak. Bunu başarıp birlik oldukları zaman tabi ki şartlar onların lehine olacaktır. Ahıska’ya dönüşile alakalı süreci Sn. Mevlüt ÇAVUŞOĞLU ile birlikte koordineli bir şekilde izlemekteyiz. Ama yapılacak şey Ahıskalıları ata topraklarına döndürmekten öteye gitmelidir. Bununla alakalı çalışmalarımız da devam etmektedir. Ahıska bildiğiniz gibi gelişmişbir şehir değildir. Eski görüntüsünden çok uzak ve az gelişmişbir şehirdir. Ahıskalılar oraya döndükten sonra dönen soydaşlarımız ile birlikte koordineli çalışmamız ve Ahıska’yı tabiri caizse yeniden inşa etmemiz gerekmektedir. Bölgeye gerek ekonomik gerek sosyal anlamda istikrarı getirmeliyiz. Bölgede yaşayan Gürcü ve Ermeniler ile bölgeye göç edecek olan Türklerin uyum içinde yaşayacağı ortamı hazırlamalıyız. Türkiye olarak biz bunların bilincinde hareket ediyor ve adımlarımızı bu şekilde atıyoruz. Bölgedeki istikrarın barışçıl ve diplomatik yollar çerçevesinde gelişmesi için çaba harcıyoruz. Emeklilik konusunda ki diplomatik süreci bizzat yakından takip edeceğim. Gerekli adımların seri bir şekilde atılması için çalışacağım. Siz gönlünüzü ferah tutunuz. Ahıskalıların güven ve huzur içerisinde yaşamasını en çok isteyen biziz. Biz Dünya’da ki tüm insanların güven ve huzur içinde yaşaması için çalışıyoruz. Bunu en çok hakedenlerden biride tarihi acılarla dolu Ahıska Türkleri’dir.

Not: Konu ile alakalı resimler en kısa sürede aktarılacaktır.

Veysel VEYSEL / Blog.AhiskaTurkleri.Com

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz