Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

Ankara'da Anma Programı

  • Gönderen Burhan ÖZKOŞAR
  • 16 Aralık 2010 11:55:00 MSK
  • 0 yorum
  • 10.419 izlenme

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Ahıskalılar anıldı.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde 1944 sürgünü ve ardından gelen diğer sürgünlerde hayatlarını kaybeden Ahıska Türkleri Ankara’da anıldı. DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) tarafından organizesi yapılan anma gününe DATÜB Genel Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Doğan, DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, Orta Asya ve Kafkasya Genel Müdür Yardımcılığı, Daire Başkanı Nurdan Bayraktar, Gazi Üniversitesi rektör yardımcısı, Üniversite öğrencileri yanı sıra çok sayıda Ahıskalı katıldı.

Ankara Ahıskalı Öğrenciler Birliği Başkanı Ruslan Suliyev anma programında açılışkonuşmasını yaptı

Bursa, İzmir, Antalya gibi kentlerde faaliyetlerini sürdüren Ahıskalı Derneklerin yöneticilerinin de katıldığı anma günü Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 100. Yıl Konferans salonunda gerçekleştirildi.
Ankara’da öğrenimlerini gören Ahıskalı öğrenci Birliği Başkanı Ruslan Suliyev’in açılışkonuşmasını yaptığı anma programının sunuculuğunu Ahıskalı öğrenciler yaptı.

Anma gününde Gazi Üniversitesi öğretim Görevlisi ve Bizim Ahıska Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yunus Zeyrek konuşmasında Tarihi bir perspektif çizerek Ahıska ve Ahıskalıların yaşadıkları sorunlarını anlatırken sürgünler hakkında genişbilgi verdi. Devam eden konuşmasında sürgün anında aktarılan trajik hatıralardan anlatırken salonda doygulu anların yaşandığı gözlemlendi.

DATÜB Genel Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Doğan’ın yaptığı konuşmasında ise DATÜB’ün faaliyetlerinden kısaca bahsederken tarihte yaşanan bu trajik ve haksız sürgünlerden sonra günümüzde Ahıska Türklerinin Avrupa Konseyi, AGİT, BirleşmişMilletler gibi Uluslar arası örgütler nezdinde hak arama girişimlerinin başlatıldığını söyleyerek DATÜB çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Yine Ahıskalı öğrencilerin şiir ve türkülerin seslendirildiği sahnede sürgünü anlatan birde tiyatro sergilendi. Kısa olarak sahnelenen tiyatroda sürgün esnasında trende hayvan vagonlarında vuku bulan ölümler anlatılırken salondakiler gözyaşlarına hakim olamadı. Hatta bazı sürgünü yaşamışAhıskalıların hıçkırıklara boğulduğu gözlerden kaçmadı.

Sürgünün 66. Yılı anma programına başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Cemil Çiçek, TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil ve diğer davete katılamayan birçok önemli davetli telgrafla mesaj gönderdiler.

Kaynak: AhıskaPress

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz