Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

“Sürgünün Sessiz Tanıkları: Ahıska Türkleri 1944” Fotoğraf Sergisi Başkentte açıldı

Dünya Ahıska Türkleri Birliği'nin Avrupa Konseyi’nden sonra ikincisini Başkent Ankara’da 9-15 Ocak 2012 tarihlerinde düzenlediği "Sürgünün Sessiz Tanıkları: Ahıska Türkleri 1944" konulu fotoğraf sergisi resmi törenle açıldı. Ankara’nın merkezi Kızılay’da Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisinde açılan sergiye dünyanın birçok ülkesinden gelen Yönetim Kurulu üyeleri ve Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren Ahıska Dernekleri Başkanları hazır bulundu. Serginin resmi açılış törenine AK Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci Dışişleri Bakanlığı Kafkasya Dairesi Başkanı Fatma Ünlü katıldı. Sergi 9-15 Ocak tarihleri arasında bir hafta boyunca ziyaretçilere açık olacak.

DATÜB yönetiminin organizesinde Genel Başkan vekili Prof. Dr. İlyas Doğan ve uzun yıllar bu davaya gönül vermiş Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Zeyrek’in katkılarıyla hazırlanan sergiye ilginin yoğun olduğu görüldü.

Açılışta DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov bir konuşma yaparak, Ahıska Türkleri’nin sürgünü hakkında bilgi verdi. 68 yıllık sürgünün kısa tarihçesini yaparak DATÜB’ün vatana dönüş ile ilgili olarak yürüttüğü faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Yine DATÜB’ün faaliyetleri arasında olan fotoğraf sergisi ile sorunlarını barışçıl yoldan dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını söyleyen Kassanov bu sergiyi ilk olarak Avrupa Konseyi’nde açtıklarını ve Türkiye’de de başkentten başlamak üzere birçok ilde devam ettirmek istediklerini söyledi.

Yıllardır sürgünlerde kalan halkın vatana dönüş mücadelesi verdiklerini haksız yere sürgün edilen bir halkın vatana dönmesinin en doğal hakkının olduğunu düşündüklerinden dolayı gerekli mücadeleyi başlattıklarını ifade ederken 2008 yılında fikir aşamasında olan DATÜB 2010 yılında resmen kurulduğunu ve uluslararası alanda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Serginin açılmasında önemli çalışmalar yapan Yunus Zeyrek ise konuşmasında fotoğrafların toplanmasından ve günümüze gelinmesinde önemli ve zorlu çalışmalar yaptığını söyledi. Halkımızın yaşadığı sürgünlerin trajedisini fotoğraflarla sergileyerek okumadan uzak olan Türk halkına görsel sanat yoluyla sunmayı denediklerini belirtti.

Son olarak DATÜB Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan yaptığı konuşmasında emeği geçenlere teşekkür ederken amaçlarının Ahıska Türkleri’nin yaşadıkları haksız sürgünleri Dünya kamuoyuna tanıtmanın yanı sıra Yurtiçinde de Türk kamuoyuna bu tür faaliyetlerle tanıtmak olduğunu söyledi. Başkent Ankara’da Büyükşehir Belediyesi ve TBMM’nin katkılarıyla açılan bu serginin bir hafta boyunca Başkentlilere Ahıska Türkleri’nin yaşadıkları dramı fotoğraflarla sergileyerek barışçı bir mesaj vermek istediklerini belirtti.

Serginin açılış kurdelesini DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov, Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Zeyrek, TIKA koordinatörü Ömer Kocaman, AK Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci birlikte kestiler.

Burhan ÖZKOŞAR
Hürriyet Gazetesi Fransa Temsilcisi
DATÜB Genel Başkan Yrd. ve Avrupa Temsilcisi

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz