Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Öğrencilerle Buluşuyor

Geçtiğimiz Ocak ayında Avrupa Konseyi toplantılarına katılan DATÜB temsilcileri Türkiye’de çeşitli illerdeki üniversitelerde öğrenimlerini gören Ahıskalı öğrencilerle bir araya gelme kararı aldı.

Azerbaycan Ahıska Vatan Cemiyeti Başkanı Şemsettin Serveroğlu’ndan gelen teklif üzerine DATÜB Genel Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Doğan’ın değerlendirmesiyle organize edilen yemekli toplantıların ilki İstanbul’da yapıldı.

İstanbul’da DATÜB istişare toplantısının yapıldığı günde Fatih’te bir restoranda DATÜB temsilcileri ile Ahıskalı öğrenciler bir araya geldiler. Yemekten hemen sonra DATÜB istişare toplantısının yapıldığı Ceylan İnter Continental Otelinde öğrencilerinde katıldığı toplantıda başta Genel Başkan Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov olmak üzere Dünya’nın 9 değişik ülkesinden ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Ahıskalı Türklerin temsilcileri öğrencilerin sorunlarını dinleyerek görüşlerini aldılar.

Sorunlarını dile getiren öğrencilerden Ruslan Ayvazov Azerbaycan’dan geldiğini İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi olduğunu belirterek dışarıdan gelen Ahıskalı öğrencilerin ilk ve en önemli sorununun konaklama olduğunu söyleyerek DATÜB’ün bu konuda yardımcı olması talebinde bulundu. DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov ve Genel Koordinatör Prof. Dr. İlyas Doğan cevap olarak bu konuda konaklama sorunu yaşayan öğrencilerin daha bulundukları ülkelerden gelmeden DATÜB’e başvurduklarında geçici olarak çözüm bulabileceklerini ifade ettiler. Ancak genelde devlet bursu ile gelenlerin bu sorunu olmadığını da kaydeden DATÜB yetkilileri yapılacak işin öğrencilerin geldikleri ülkelerde Türkçe derslerine daha ehemmiyet vermeleri ve başarılı olmalarını istedi.

Bu bağlamda bir başka öğrenciden gelen soru ise Türkiye’ye gelen öğrenci arkadaşlarımızın tam Türkçeye hakim olmadıkları ve dolayısıyla başarılı olmadıklarından gelecek nesle de kötü örnek teşkil ettiklerini söyledi. Daha çok torpil ve rüşvetle gelindiğini ifade eden öğrenciler Türkiye’ye gelip başarılı olamadıklarından gerçekten okumak isteyenlerin de kontenjanını aldıklarından dolayı haklarının gasp edildiğinden yakındılar.

Bunun üzerine Genel başkan Kazakistan’daki uygulamadan örnek vererek artık bundan sonra gerçekten hak eden ve okumak isteyen öğrencilerin seçilerek Türkiye’ye geldiğini DATÜB bünyesinde oluşturulacak Eğitim Komisyonunun da Kazakistan’da olduğu gibi diğer ülkelerde de bu konuya el atacağını söyleyerek “Bizim milletimize eğitimli gençler lazımdır. Geleceğin büyükleri sizler gelip bizim elimizden bu bayrağı alarak ileriye taşıyacaksınız. Bunun için eğitim konusuna gerekli hassasiyeti göstereceğiz. Yeter ki sizlerde biraz gayretli olun” dedi.

Daha sonra diğer bir öğrenci her yıl sürgüne uğradığımız 14 Kasımda daha canlı anma günleri düzenlemek istiyoruz. Bunun için DATÜB’ün öncülüğünü talep ediyoruz dedi. DATÜB yetkilileri de Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nin kuruluşunun ilk amacının vatana dönüşolduğunu söyleyerek bu günün unutulmasının mümkün olmadığını ve her yıl daha bilimsel ve anlamlı anma günlerinin tertip edileceğini söylediler.

Öğrencilerle DATÜB temsilcilerinin İstanbul’dan sonra Bursa, Konya, Ankara ve İzmir’de bir araya gelecekleri bildirildi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz