Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Konya'da Ahıskalı Öğrencilerle Toplandı

DATÜB temsilcilerinin Ahıskalı öğrencilerle başlattığı toplantıların geçtiğimiz günlerde Konya ayağını gerçekleştirdi. Organizesini DATÜB Genel Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Doğan’ın ricasıyla arkadaşı Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Yıldırım tarafından yapılan ve AKTİSAD (Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akın tarafından ev sahipliği üstlenen toplantıya Konya’daki çeşitli üniversitelerde okuyan Ahıskalı öğrenciler katıldı. Toplantıya ayrıca Dünya Ahıska Türkleri Birliği’ni temsilen Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, Azerbaycan Vatan Cemiyeti Başkanı ve DATÜB Azerbaycan Temsilcisi Şemseddin Serverov ile yardımcıları Yusuf Seferoğlu, İbrahim Mamedov katıldılar.

Değişik ülkelerden gelerek Konya’daki üniversitelerde öğrenimlerini gören Ahıskalı öğrencilerle yapılan yemekli toplantının açılışkonuşmasını Ahıskalılara ev sahipliği yapan AKTİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akın yaptı. Konuşmasında 90’lı yıllarda ilk defa Özbekistan’a gittiğinde Ahıskalılarla orada tanıştığını söyleyen Akın yıllar sonra Konya’da Ahıskalı öğrencilere böyle bir organizede ev sahipliği yapmaktan memnun olduğunu ifade etti. Daha sonra DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar tarafından DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) hakkında yemeğe katılanlara genişbilgi verildi. DATÜB’ün ne amaçla kurulduğunu, kuruluşundan bu yana gerçekleştirmişolduğu faaliyetleri hakkında ve en önemlisi de Avrupa Konseyi ve vatana dönüşle ilgili çalışmalar hakkında bilgi sunarken son gelişmelerle ilgili bilgiler aktardı. Azerbaycan’dan gelen vatan Cemiyeti Başkanı Şemseddin Serverov bu toplantıların yapılma fikrinin nasıl ortaya çıktığı ve ne şekilde geliştiği konusunda bilgi verirken DATÜB’ün Dünya çapında nasıl etkili olduğu hakkında özellikle Avrupa Konseyi’ndeki çalışmaları gördükten sonra ancak böyle bir örgütlenmenin Ahıskalıları 66 yıldır sürdürdüğümüz davamızda başarıya götüreceğini anlattı.

Konya ayağı tartışmalı geçti

Bu konuşmalara rağmen Konya’da özellikle önyargılı ve fevri davranan bazı Ahıskalı öğrenciler DATÜB’ün faaliyetleri konusunda kuşkulu yaklaştıklarını ve diğer var olan ancak özellikle de Türkiye’de Ahıskalı öğrencilere herhangi faydası olmayan daha çok yaptığı hatalarla kamuoyu gözünde yıpranmışderneklerden farkının olmayacağı düşüncesinde olduklarını açıkça dile getirdiler.

ASU’nun Konya Öğrencileri Temsilcisi Cafer Serveroğlu aynı zamanda amcası olan DATÜB Azerbaycan Temsilcisi ve Vatan Cemiyeti Başkanı Şemseddin Serverov’a DATÜB’e neden ve niçin güvenmeleri gerektiğini ve diğer derneklerden ne farkı olduğunu sordu. Gerekli açıklamaları yapan ve DATÜB’ün Uluslar arası alandaki faaliyetleri hakkında bilgi vermesine rağmen toplantının sonunda aynı soruyu

DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar’a yöneltmesi ise öğrencilerin kafalarında oluşan ve derneklere karşı ne denli ön yargılı ve mesafeli olduğu bir kez daha gösterdi. Bu tartışmanın sonunun gelmeyeceğini ve bu önyargının şu aşamada kırılmayacağı ancak DATÜB’ün çalışmalarını izledikçe ve DATÜB’ü tanıdıkça negatif fikirleri olan öğrencilerimizin fikirlerinin de değişeceğini vurgulayarak tartışmayı kapatıp öğrencilerin sorunlarını dinlemek istediler.

Öğrencilerin sorunları hep aynı

Türkiye’ye devlet bursu veya kendi imkanlarıyla gelerek öğrenimlerini gören Ahıskalı öğrencilerin genellikle sorunlarının aynı olduğu görüldü. Devlet bursu yetersiz olduğundan ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını vurguladılar. Diğer kendi imkanlarıyla gelen öğrenciler ise ailelerin ekonomik koşullarının müsait olmadığı için üniversite eğitimini sürdürmelerinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade ettiler.

Geçmişte Devlet bu durumdaki öğrencilere çeşitli toplu taşım araçlarından yararlanmaları ve cüzi miktarda da olsa devlet bursundan yararlanmaları gibi konularda destek olduğunu ancak şimdilerde bu imkanlarının kesildiğini ve DATÜB’ün devletin ilgili makamlarla görüşerek bu tür sorunlarının giderilmesi konusunda destek istediler.

Ahıskalı Öğrenciler başarılı değil

Türkiye’de çeşitli Üniversitelerde okuyan öğrencilerimizin sorunlarını dinleyen DATÜB Temsilcileri Ahıskalı öğrencilerin bu sorunlarını ilgili makamlara ileterek sorunların çözülmesi konusunda gayret gösteriyor.

Konya’da Ahıskalı öğrencileri yakinen tanıyan hocalarıyla yapılan ilk görüşmelerde sorularına aldıkları cevap Genelde Ahıskalı öğrenciler çok başarısızlar. Hiç Türkçe bilmeyen değişik milletlerden gelen öğrencilerin başarı oranı Ahıskalı öğrencilere nazaran daha yüksek. Bunun nedeni ise, Ahıskalı öğrenciler Türkçe bildikleri için kendilerini diğer öğrencilere göre yeterli görüp derslerini boşluyorlar. Oysaki daha çok ders çalışarak derslerinde üstün başarı göstermeleri gerekiyor. Yeterince derslerine çalışmıyorlar şeklinde hocalardan yakınmalar gelirken halbuki hocaların istediği Türkiye’de bir çok kurum ve kuruluşta olduğu gibi Ahıskalılara öncelik tanımak olduğunu söylediler.

DATÜB’e Mevlanalı hediye

Konya’da Ahıskalı öğrencilerle buluşan DATÜB temsilcilerine ve Ahıskalı öğrencilere yemekli toplantıda ev sahipliği yapan AKTİSAD (Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akın uzaklardan gelen misafirlerine, Mevlana'nın İngilizce yazılı Yedi Öğüdünün yazılı olduğu panosunu hediye etti.

Mevlana'nın İngilizce yazılı Yedi Öğüdü

1-Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol

2-Şefkat ve merhamette güneşgibi ol

3-Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol

4-Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol

5-Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol

6-Hoşgörürlülükte deniz gibi ol

7-Ya olduğun gibi görün, Ya göründüğün gibi ol

Hz.Mevlana

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz