Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Başkentte Ahıska'yı tanıttı

DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu başkanlığında Genel Koordinatör Prof. Dr. İlyas Doğan, Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar Kazakistan Temsilcileri Roza Osmanova, Sadir Eibov, Azerbaycan Vatan Cemiyeti Başkanı ve DATÜB Azerbaycan Temsilcisi Şemseddin Serveroğlu ile yardımcıları Yusuf Seferoğlu, İbrahim Mamedov’dan oluşan DATÜB heyeti Ankara’da Ahıskalı öğrencilerle bir araya geldiler.

Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya B. Güvenç’in ev sahipliğini yaptığı gecede Ahıskalı öğrenciler, öğretim görevlileri, Dekanlar ve YÖK üyeleri katıldılar. Üniversitenin Amfisinde ilk olarak rektör bir konuşma yaparak Ahıskalı öğrencileri ve DATÜB heyetini üniversitesinde ağırlamaktan memnun olduğunu belirtirken, daha önce hiç bilmedikleri Ahıska’yı bu vesile ile tanıma fırsatı bulduklarını ifade etti. Rektörün konuşmasından sonra Ahıska’nın kısa tarihçesini yapan Prof. Dr. İlyas Doğan 1944 sürgünü ve ardından yaşanan trajediler hakkında bilgi aktardı. Günümüzde ise DATÜB’ün ne amaçla kurulduğu hakkında bilgi verirken faaliyetlerini projeksiyon eşliğinde anlattı. Daha sonra 1966 yılından itibaren vatana dönme mücadelesi veren Abastubanlı Molla Yusuf’un “Onurlu vatan mücadelesi” adlı 10 dakikalık bir belgesel gösterildi. Filmin sonunda Molla Yusuf’un “Ben 6 bin dolarlık eve 12 bin dolar verdim ne olursa olsun vetene gelacağım dedim. Ölürsem de vetende ölem” sözleri uzun süre alkıştopladı. Amfideki programın ardından Çankaya Üniversitesi yemekhasine geçilerek yemekli toplantıya devam edildi. Burada bir konuşma yapan DATÜB Genel Koordinatörü İlyas Doğan bu fikrin Azerbaycan temsilcisi Şemseddin Serveroğlu’ndan geldiğini belirtirken mikrofonu kendisine ileterek konu hakkında görüşlerini aldı. Serveroğlu ise kısa konuşmasında Türkiye’de Ahıskalılara verilen önemden memnun olduğunu söylerken Türkiye’ye eğitim almak için gelen öğrencilerden üstün başarı göstererek Ahıskalıları Dünyada layıkıyla temsil etmelerini istedi. Daha sonra DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar’a mikrofon uzatıldı. Özkoşar’da Avrupa Konseyi ile Gürcistan arasında imzalanana İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Konseyi’nin Gürcistan üzerindeki yaptırım gücü hakkında bilgi vererek son Strazburg çalışmalarını anlattı.

DATÜB’den Rektöre plaket verildi

Ahıskalı öğrencilere ve DATÜB heyetine ev sahipliği yapan Çankaya Üniversitesi Rektörüne, DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’un hazırlatmışolduğu teşekkür plaketini DATÜB Genel Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Doğan takdim etti. Konuşmasında Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya B. Güvenç’e Ahıskalılar adına teşekkür ederek, DATÜB yönetim kurulu ve Ahıskalılar adına plaketi takdim ettiğini söyledi. Rektör ise beklemediği bu jest karşısında memnuniyetini dile getirirken, Ahıska Türklerin trajedisini bu vesile ile öğrendiklerini söyleyerek Ahıska Türklerinin mücadelesinde gönlü ile yanlarında olduklarını sözlerine ekledi.

Genel Başkan gönülleri fethetti

DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’un samimi konuşmaları gönülleri fethetti. İşlerinden dolayı Ankara’daki toplantıya gecikmeli olarak katılan Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov samimi ve yüreğinden yaptığı konuşmasıyla toplantıya katılanların gönlünü kazandı. Sürgündeki Ahıska Türklerinin vatana dönüşmücadelesinden bahsederek, yıllarca ezilmişbir toplum olarak onurlu bir duruşsergilediklerini daha çok tarım ve hayvancılıkla uğraşan halkın kırsal kesimlerde yaşadıklarını bu yüzden eğitim imkanlarından yeterince faydalanamadıklarını söyleyerek Türkiye’ye gelen öğrencilerin daha çok çalışmalarını ve başarılı olarak hayata atılıp milletimize hizmet etmelerini istedi. 9 ayrı ülkeden gelen Ahıskalı öğrencilere Türkiye’de ayrılan kontenjanın yeterli olmadığını bunun iki katına çıkarılmasını toplantıya katılan YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu) üyelerinden talep etti. Bazı özel vakıf üniversitelerinin de Ahıskalı öğrencilere cüzi miktarlar karşılığında kontenjan ayırarak yer vermesini istedi. İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi önemli miktarda indirim yaparak Ahıskalı öğrencilere yer verdiğini söyledi.

Öğrenciler sorunlarını dile getirdiler

Yemekli toplantıda hocalarını ve YÖK üyelerini karşılarında bulan Ahıskalı öğrenciler ise mikrofonu ellerine aldıklarında yemekli toplantı ile kendilerine verilen bu değere sevindiklerini dile getirerek sorunlarını da aktarma fırsatı buldular. Türkiye’de Ahıskalı öğrencilere ayrıcalık tanındığının farkında olduklarını söyleyen Başkentteki Ahıskalı öğrenciler Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine teşekkür ettikten sonra Eğitime verdiği önemden dolayı da DATÜB yönetimine şükranlarını sundular.

Bunun üzerine Genel başkan “Bizim milletimize eğitimli gençler lazımdır. Geleceğin büyükleri sizler gelip bizim elimizden bu bayrağı alarak ileriye taşıyacaksınız. Bunun için eğitim konusuna gerekli hassasiyeti göstereceğiz. Yeter ki sizlerde biraz gayretli olun” dedi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz