Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska'da ilk dernek

Dünya Ahıska Türkleri Birliği'nin girişimi ve desteği ile Gürcistan'daki Ahıska Türkleri Derneği (Vatan Cemiyeti) tarafından, bölgede yaşayan Ahıskalılara öncelikle hukuk, sağlık gibi alanlarda destek vermeyi amaçlayan yeni dernek şubesi, Ahıska'da törenle açıldı.

Açılışa, Tiflis Büyükelçiliği Müsteşarı Hüseyin Özdemir, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Tiflis Program Koordinatörü Selim Kuş, Kazakistan Ahıska Türkleri Derneği ve DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov, Gürcistan Ahıska Türkleri Derneği (Vatan Cemiyeti) Başkanı İsmail Molidze, Rusya Vatan Cemiyeti Başkanı Taştan Mamadoğlu Aslanov,

Azerbaycan'dan DATÜB kurucu üyesi Namık Muradov ile DATÜB Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Aksu katıldı.

Ahıska bölgesi Belediye Başkanı Vasil Beridze ile Vali Laşa Çkadava'nın da katıldığı açılışta konuşan DATÜB Başkanı Kassanov, asıl amaçlarının birlik ve beraberlik içinde çalışmak olduğunu belirterek, "Haksız şekilde sürüldük, haklı olarak bu topraklara dönmek istiyoruz" dedi.

Kassanov, Gürcistan'ın Ahıska Türklerinin dönüşü için çıkardığı yasanın süresinin Temmuz ayında dolacağını ancak sürenin uzatılması için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Önümüzdeki günlerde Avrupa Konseyi'ne, aralarında Türk milletvekillerinin de olacağı bir heyet ile giderek, bu konuda başvuruda bulunacaklarını anlatan Kassanov, "asıl amaçlarının, Ahıska Türklerinin vatanlarına, kendi istedikleri zamanda dönebilmelerini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması" olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin desteğinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Kassanov, "Türkiye'nin verdiği destek ve Gürcistan ile iyi ilişkileri olmasa haklarını savunacak bir zeminleri olmayacağını" vurguladı.

Tiflis Büyükelçiliği Müsteşarı Hüseyin Özdemir de "Ahıska Türklerinin 1944 yılında bu topraklardan sürüldükten sonra geri dönmeleri için ellerinden geleni yaptıklarını" söyledi. Özdemir, bu amaç için birlikte çalışılması gerektiğini, Gürcistan'da Ahıska Türklerini temsil edecek bir derneğin olmasının ve merkezi Tiflis'te bulunan derneğin, bu bölgede de bir şubesinin açılmasının güzel bir gelişme olduğunu bildirdi.

Açılışta konuşan DATÜB Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Aksu, yeni kurulan Dünya Ahıska Türkleri Birliği hakkında bilgi verdi. Aksu, Türkiye'nin desteklediği birliğin, bir konfederasyon ya da dernek değil, tüm dünyadaki Ahıskalıları bir çatı altında toplamayı amaçlayan bir oluşum olduğunu söyledi.

Birliğin kurulması için gerekli resmi sürecin Şubat ayında başlatıldığını belirten Aksu, kurucuların arasında Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan gibi 9 ülkedeki örgütlerden temsilciler yer aldığını ve tüm tarafların onayı ile başkanlığına Kazakistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Kassanov'un getirildiği kaydetti.

Birliğin kurucuları arasında Vatan Cemiyetinin de yer aldığını belirten Aksu, birlik çatısı altında, 9 ülkedeki Ahıskalıların sorunlarıyla profesyonel biçimde ilgilenecek hukukçuların ve danışmanların yardımıyla çalışmalar yürütüleceğini söyledi. Aksu, Türkiye ile 9 ülke arasında ekonomik ticari bir ilişki ağı kurmak ve köprü olmak istediklerini, oluşumun Türkiye için de çok yararlı olacağına inandıklarını kaydetti.

Aksu, Kassanov'un maddi ve manevi desteği ile kurulan bu oluşumun, işadamları tarafından da desteklendiğini ve onlardan da yardım aldıklarını, yurt dışında yaşayan Ahıskalı işadamlarının da bu oluşumda yer aldığını söyledi.

Kuruluşsürecinde, çok sayıda ülkeye çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını anlatan Aksu, 1 Temmuz'da Gürcistan'ın çıkardığı dönüşkanununun süresinin dolduğunu hatırlatarak, müracaat için ailelerin yüklü miktarlarda para ödemesi gerektiğini, yeterli maddi destek olmadığı için yasal süreçte aksaklıklar olduğunu belirtti.

Yetkililerin, DATÜB'ün bölgede yaptığı yardım çalışmaları hakkında bilgi verdikleri açılışa katılan Ahıskalılar, özellikle yasal işleyişle ilgili sorunlarını aktardılar. Dernek şubesinde, bir hukuk danışmanı ve bir doktorun da görev alacağı ve halka ücretsiz hizmet verecekleri ifade edildi.

Kaynak : Milli Gazete

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz