Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

ABD'li Ahıskalılardan Ahıska Türklerine Hakaret Eden Valiye Tepki

Rusya'da popüler bir televizyon programına katılan Krasnodar Valisi Alexander Tkachev’un, Ahıska Türklerine yönelik hakaret dolu açıklama ve ithamlarda bulundu.

Programda kendisinden 2002 yılında yaptığı “soyadlarında –oğlu, -shvili, -yan ekleri bulunan halkların Krasnodar’da oturamayacaklarına” yönelik açıklamasına açıklık getirmesi istenen Tkachev, “Tabii ki 2002 senesinde yaptığım konuşmayı tasvip etmiyor fakat bu açıklamanın yapılma sebebi, o yıllarda Özbekistan’dan sürgün edilmişolan 10 bin civarında Ahıska Türkünün Krasnodar’a yerleşmişolması idi,” dedi. Ahıska Türklerinin anlaşılması zor bir toplum olduğunu iddia eden Tkachev, Ahıska Türklerini uyuşturucu kaçakçılığı ve kirli işler yürütmekle itham etti.

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız!

Hakaret dolu açıklamalarını sürdüren Tkachev, Ahıska Türkleriyle birlikte yaşayabilmelerinin mümkün olmadığını ve gelecekte bölgede “küçük bir Türkiye oluşturulması fikrinden” rahatsız olduklarını söyledi.

Krasnodar Valisi’nin yaptığı açıklamalara cevap ABD’den geldi. Açıklamalara ilişkin bir açıklama yayınlayan Dayton Ahıska Türk Derneği Başkanı İslam Şahbandarov, Tkachev’un açıklamalarını kınayarak, Ahıska Türklerine saldırı mahiyetindeki açıklamaların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Açıklamasında Şahbandarov, “Rusya Federasyonu’nda büyük bir bölgenin Valisi olan Tkachev, Rusya’nın en çok izlenilen söz konusu programda Ahiska Türkleri aleyhinde aşağılayıcı, ırkçı, yalan, hukuken ispatı mümkün olmayan ve insan hakları ve Rusya Federasyonu Anayasası’na aykırı açıkamalarda bulunmuştu.

Rusya farklı etnik kökenlere mensup halklara ev sahipliği yapan bir devlettir. Aynı bayrak ve aynı anayasa çatısı altında onlarca millet bir arada yaşam sürmektedir. Ahıska Türkleri ise bunlardan birisidir. 2004-2007’de ki ABD`ye gerçekleştirilen göçe kadar yaklaşık 15.000 Ahıska Türkü, Krasnodar bölgesinde oturmaktaydı.

Ahıska Türklerinin Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmeden önceki durakları Rusya’da yaşadıkları süre içerisinde hiç bir sosyal hakkı bulunmayan Ahıskalılar, kendi imkanları ile tarımla uğraşarak yerel ekonomiye büyük bir katkıda bulunmuşlardır. Hiç bir zaman ne illegal ne de yasadışı işlerle uğraşılmıştır. Ahıska Türkleri hiçbir zaman devlete veya yerel halka tehdit ve baskı unsuru oluşturmamışlardır. Dahası, Ahıska Türkleri Rusya Federasyonu içerisinde hiç bir etnik suç örgütüne bulaşmamışolan bir halktır. Maalesef on yıllarca az sayıda ve farklı bölgelerde yaşayan Ahıska Türklerinin hakları çiğnenmiştir.

Gürcistan’da bulunan anavatan Ahıska’dan 14 Kasım 1944’de başlayan sürgünün yanı sıra, 1989 yılında gerçekleşen Fergana faciası, Krasnodar bölgesindeki Ahıskalılara yönelik 15 sene süren bu zulüm ve en son Kırgızistan’da yapılan haksızlıklar bunun ispatıdır.

Ne yazık ki geçmişi değiştiremeyiz. Ama inanıyoruz ki Demokratik bir ülkede ve insan hakları önceliği olan bir toplumda Vali Tikachov’un hakaret dolu açıklamaları yanıtsız kalmayacaktır.

Amerika’da yaşayan Ahıska Türklerinin sesi olan Dayton Ahıska Türk Derneği olarak üzerimize düşen herşeyi yapmaya devam edeceğiz. Moskova’daki insan hakları ve sivil toplum örgütleri ile irtibata geçerek bu süreçte ne yapabileceğimizi değerlendiriyoruz.

İstiyoruz ki Dünya Ahıska Türk Birliği (DATUB) ile ortak hareket edilerek bu çirkin iftiralar yanıtsız bırakılmasın. Türk yetkililerin de bu konuda bizleri yanlız bırakmayacağını umut ediyoruz,” dedi.

Turkishny.com

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz