Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

AKPM Başkanı Ahıska Türklerini kabul etti

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu Strasbourg’ta bulunan Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) yöneticilerini makamında kabul etti. Avrupa Konseyi’nin yıllardır sürgünlerde yaşayan Ahıska Türklerine geçmişte olduğu gibi gelecekte de desteğinin süreceğini söyledi.

Görüşmede AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıllardır sürgünlerde ezilen Ahıska Türklerinin kalbinde özel bir yeri olduğunu belirterek, geçmişte olduğu gibi başkanlık döneminde de ilgilendiğini söyledi. Ahıska Türklerinin sorunlarıyla geçmişte olduğu gibi gelecekte de yakından ilgileneceği sözünü verdi. Gürcistan’ın bu sene Ahıska Türklerinin yurtlarına dönmesi ile ilgili somut adımlar attığını, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi olarak gelişmeleri yakinen takip ettiklerini söyleyerek bu gelişmelerden DATÜB olarak memnun olup olmadıklarını sordu.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği heyeti adına DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov AKPM Başkanı Çavuşoğlu’na Ahıska Türklerine geçmişten bugüne kadar yapmış olduğu tüm yardımlarından dolayı teşekkür ederken Sovyetler Birliği döneminde yurtlarından sürülen milletlerden geri yurtlarına dönemeyen tek milletin Ahıska Türkleri olduğunu hatırlattı. Avrupa Konseyi’nin baskısıyla Ahıska’ya dönüşle ilgili 67 yıllık mücadelelerindeki son gelişmeleri şöyle aktardı. “Avrupa Konseyi’nin baskısıyla Gürcüler bizimle diyalog kuruldular. Strasbourg’ta Avrupa Konseyi nezdinde başlattığımız çalışmalar neticesinde Gürcistan Yönetimi ile dostane ilişkiler geliştirdik. 1 Mart 2011 tarihi itibariyle Gürcistan’ın kurduğu Hükümet Konseyi daha önceden müracaat edenlerin dosyalarını değerlendirerek 4 Temmuz 2011 tarihi itibariyle Yurda dönüş statüsü vermeye başladı. Biz DATÜB olarak kendi alanımızda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müracaatlardaki dosyalardaki eksik evrakların tamamlanması için çalışmalar başlatarak halkımıza yardım edeceğiz. İlk etapta 8 bine yakın dosyanın incelenerek karar verileceği tarafımıza bildirildi. Arkada müracaatların kabul edilmediği dosya sayısı da 7 500’dür. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda Avrupa Konseyi desteğini devam ettirmesini istiyoruz.” dedi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz