Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

Avrupa’da siyasi parti grupları Ahıska Türklerini dinledi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) bulunan Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) yöneticileri oluşturdukları heyetle AKPM’de siyasi parti gruplarını da ziyaret ettiler. Siyasi grupların parlamenterlerine Ahıska Türklerini tanıtarak yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdiler.

DATÜB yöneticileri, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde grubu bulunan partilerin grup başkan vekilleri ile randevu alarak heyet halinde görüşmelerde bulundu. AKPM’de en çok sandalyesi bulunan Avrupa Demokratlar Grubu (GDE - Groupe Démocrate Européen)Başkan Vekili Konstantin Kosachev ile görüşen DATÜB heyeti sorunlarını dile getirdi.

Karma toplantı oldu

Aslında randevu GDE başkanı Robert Walter ile alınmıştı. Son anda bir değişiklik yapılarak Ahıska Türklerinin sorunlarına taraf olan Rus, Gürcü ve Türk parlamenterlerle masaya oturan DATÜB heyeti sorunlarını dile getirerek çözüm noktasında destek istedi. Rus parlamenter ve Avrupa Demokratlar Grubu Başkan Vekili Konstantin Kosachev’in başkanlık ettiği toplantıya Gürcistan’dan Paata Davitaia, Türkiye’den Ahmet Kutalmiş Türkeş ve Ahmet Berat Çonkar katılırken Dünya Ahıska Türkleri Birliği’ni ise Prof. Dr. İlyas Doğan, Yunus Zeyrek, İsmail Molidze, Ülviye Pepinova, Sadyr Eibov, Sabircan Celilov, Fuat Pepinov, Mürefeddin Sakimov ve Burhan Özkoşar temsil ettiler.

Görüşmede Gürcülerin attıkları adımlar olumlu olarak karşılanırken yeterli görülmedi. Gürcülerin Yurda dönüşle alakalı daha hızlı adım atılması dönüşlerin başlamasında ve Ahıska’ya yerleştirilmelerinde ise uluslararası kuruluşların özellikle de Avrupa Konseyi’nin yardımlarına ihtiyaç olduğu dile getirildi.  

Avrupa solu da devrede

Avrupa Birleşik solu grubu (Groupe Gauche Unitaire Européenne  - GUE) Başkan Yardımcısı Andrej Hunko ile görüşen DATÜB temsilcileri Ahıska Türklerini tanıtırken yıllardır çözülmeyen sorunlarını aktardı. Konu hakkında ilk defa bilgisinin olduğunu anlatan Alman Parlamenter Andrej Hunko kendisinin de bir göçmen çocuğu olduğunu belirterek Ahıska Türklerini en iyi şekilde anlayacağını söyledi. DATÜB heyetini dinleyerek notlarını alan Hunko konu ile yakinen ilgilenme sözü verdi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz