Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

Ahıskalılar Strasbourg’ta Gürcülerle bir araya geldiler

2007 yılından sonra çeşitli nedenlerle Gürcistan ile Ahıska Türkleri arasındaki diyaloglar kesintiye uğramıştı. Buna 2008 yılındaki Gürcistan ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle Ahıska Türkleri’nin meseleleri sümen altına itilmişti. Bu tarihten beri Ahıskalılar ile Gürcistan yönetimi arasında kesilen ilişkiler, 2011 yılı ocak ayında Strasbourg’ta yeniden canlandırılmıştı. Gürcistan Parlamento Başkan Vekili Mikheil Machavariani ile DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’un bizzat başlatmış oldukları ilişkiler sıcak dönemlerini yaşıyor.

Strasbourg’ta Gürcüler tarafından Ahıska Türklerine verilen sözler teker teker yerine getirilirken her iki tarafta dostluk ilişkileri içerisinde yurda dönüşü sağlamak için büyük çaba sarf ediyor.

3-7 Ekim 2011 tarihleri arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi sonbahar toplantıları için Strasbourg’ta bulunan Gürcü heyeti ile Dünyanın değişik ülkelerinden gelerek Ahıska Türklerini temsilen bulunan DATÜB heyeti yapılan faaliyetlerde birlikte hareket ettiler.

AKPM dönem toplantıları süresince Konsey binasında parlamenterlerin girişinde  açılan “Unutulan bir sürgün hikayesi : Ahıska Türkleri 1944” konulu fotoğraf sergisinin açılışına Gürcüler de katıldılar. Sergiye büyük ilgi gösteren Hükümetteki Gürcü parlamenterler Ahıska Türkleri ile birlikte hareket etmekten memnun olduklarını dile getirirken, muhalefetten pek ilginin olmadığı görüldü.

DATÜB heyeti ise herkesle dostlukların geliştirilmesi yönünde mücadele etti.

Gürcistan Anayasası tanıtıldı

Gürcistan’ı tanıtan ve Anayasasını anlatan bir sunum gerçekleştirildi. Geçmişten günümüze Gürcistan Anayasası ve reformlar konulu sunumu Tiflis’ten gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı George Papuashvili yaptı. Avrupa Konseyi binasında yapılan sunumda ev sahipliğini Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland yaparken Gürcüler de bir resepsiyon verdi. Sunumda DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov başkanlığında değişik ülkelerden gelen Ahıska Türkleri heyet halinde katıldılar. Ahıska Türklerini yanlarında gören Gürcülerin sevindikleri gözlemlendi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz