Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri'nin SGK kapsamına alınması için kanun teklifi

CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci, TBMM'ye Ahıska Türkleri'nin Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamına alınması için kanun teklifi verdi. Kemal Ekinci verdiği dilekçede Türkiye'de yaşayan Ahıska Türkleri'nin birçok problemle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Ekinci, Ahıska Türkleri'nin Sosyal haklardan mahrum olduğunu belirtti.

Ekinci, TBMM'ye verdiği dilekçede Eski Sovyetler Birliği'nden sürgün edilen Ahıska Türkler'nin SSCB'nin çöküşünün ardından yurtlarına dönemediklerini ifade etti. Bugün eski Sovyet coğrafyasında dağınık halde yaşayan ve bulundukları ülkelerde göçmen durumuna düşen Ahıskalılara kısmi olarak Türkiye'nin sahip çıktığını kaydeden Ekinci, 1992 tarihinden bu yana 3835 sayılı Ahıska Türklerinin İskanına Dair Kanunla Iğdır ilinde 150 aile iskan edildiğini belirtti. Bu gün çeşitli yollardan ülkemize gelen Ahıskalı sayısının 70-100 bin civarında olduğuna dikkat çeken Ekinci, "Bunlardan bir kısmı vatandaşlığa kabul edilmiş olmasına karşın önemli kısmı vatandaşlığa kabul edilmemiştir. Vatandaşlığa kabul edilenlerin ise önemli sorunları mevcuttur. Bunların başında Sosyal Güvenlik sorunları gelmektedir. Geldikleri ülkelerden kimi zaman pasaportlarını dahi alamamışlardır." dedi.

"DEVLET ZARAR ETMESİN VATANDAŞ MAĞDUR OLMASIN"

Milletvekili Ekinci dilekçesinde, vatandaşlığa kabul edilen Ahıska Türkleri'nin borçlandırılmalarının ileride doğabilecek sorunların önüne geçilmesi bakımından da yarar sağlayacağını dile getirdi. Hiç bir sosyal güvencesi olmayan bu vatandaşların gerek sağlık hizmetleri bakımından gerekse yaşlılık aylıkları bakımından devlete yük olacağı aşikâr olduğunu kaydeden Ekinci şöyle devam etti: "Oysa borçlanma yoluyla hem devlet gelir elde edecek, hem de mağdur olan vatandaşların mağduriyeti giderilecektir. Ayrıca 'zorunlu' göçle ülkemize gelen ve vatandaşlığa kabul edilen göçmenlerle, zorunlu göç kabul edilmeyen fiiliyatta zorunlu göçen Ahıskalılar arasında da Anayasamızın Öngördüğü Eşitlik ilkesi de zedelenmeyecektir."

Kaynak: Zaman - (CİHAN)

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz