Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

DATÜB Yönetim Kurulu toplandı

DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) Yönetim Kurulu Merkezde toplandı. Değişik birçok ülkeden gelen Yönetim Kurulu Üyeleri Ankara’da DATÜB Merkezinde buluştu. Hafta sonu 2 gün boyunca devam eden toplantılarda 2011 yılı değerlendirmesi yapılırken 2012 yılında gündeme alınacak konular masaya yatırıldı. Genel Başkan Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov başkanlığında, Prof. Dr. İlyas Doğan, Fuat Pepinov, Sadyr Eibov, İsmail Molidze, Burhan Özkoşar, Bayramali Ahmedov, Sabircan Celilov, Mürefeddin Sakimov, Dr. İbrahim Agara katılımıyla yapılan toplantıda DATÜB yönetim kurulu üyeleri 2012 yılı çalışma programı üzerinde tartışarak DATÜB’ün stratejisini belirlediler.

DATÜB Yönetim Kurulu Üyeleri toplantıda, Dünya Ahıska Türkleri Birliği'nin Avrupa Konseyi’nden sonra ikincisini Ankara’da 9-15 Ocak 2012 tarihlerinde düzenlediği "Sürgünün Sessiz Tanıkları: Ahıska Türkleri 1944" konulu fotoğraf sergisi açılış programını değerlendirdi.

Toplantısının ana konusu ise Vatana dönüş statüleri hakkında ve dönüş süreci ile ilgiliydi. Bu konuda bir gün önceki toplantıda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı yetkilileri ile yapılan toplantının değerlendirilmesi yapıldı. Konu ile ilgili olarak bir komisyon oluşturulup Azerbaycan kaynaklı çalışmalara başlama kararı alındı.

Basın ve Halkla ilişkiler Komisyonu oluşturularak yapılan çalışmalar hakkında halkımızın bilgilendirilmesi için görevlendirilmeler yapıldı. Bunun için her ülkeden yetkili kişilerin konuya el atması talep edilecek. Daha çok Dünya Ahıska Türkleri Birliği Konseyi üyelerinin bu konuda çalışmalar yapması ve herkesin katkı sağlanmasının beklendiği vurgulandı.

DATÜB Genel Koordinatörü Sadyr Eibov tarafından oluşturulacak olan Komisyonların bir an önce hayata geçirilmesi konusunda çalışmalara hız verilmesi kararlaştırıldı. DATÜB Yönetimine bağlı komisyonları şöyle açıklandı;  Göç Komisyonu, Sanat ve Edebiyat Komisyonu, Basın Yayın ve halkla İlişkiler Komisyonu, Gençlik ve Spor Komisyonu, Kadın Kolları Komisyonu, Eğitim ve Kültür Komisyonu, Uluslararası İlişkiler ve Hukuk Komisyonu, Tarih Komisyonu.

Rapor sundular

DATÜB Yönetim Kurulu Üyeleri 28 Mayıs 2011 tarihinde Kongrede seçildikten sonra yapmış oldukları çalışmalar hakkında Genel Başkana faaliyet raporu sundular. Değişik ülkelerden gelen Yönetim Kurulu üyeleri geldikleri ülkelerdeki Ahıskalıların yaşadıkları sorunlar ve çözüm yolları hakkında Yönetim Kuruluna bilgi aktardılar. Azerbaycan’daki Ahıskalıların Vatana Dönüş Statüleri aldıklarını, 3 bin kadar dosyada Gürcü makamlarının eksiklikleri belirlediklerini ve bu eksikliklerin giderilmesinde DATÜB’ün yardımcı olması gerektiği bilgisi Sabircan Celilov tarafından gündeme getirildi. Bu konuda gerekli çalışmaların başlatılması kararı alınarak vakit kaybetmeden harekete geçilmesi karara bağlandı. Bu çalışmaların önceden olduğu gibi, Avrupa Konseyi, Ankara, Bakü ve Tiflis kaynaklı çalışmaların sürdürülmesi gerektiği konusunda görüş birliği sağlandı.

Burhan ÖZKOŞAR
Hürriyet Gazetesi Fransa Temsilcisi
DATÜB Genel Başkan Yrd. ve Avrupa Temsilcisi

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz