Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri DATÜB çatısı altında birleşti

Vatana dönüşyolunda onurlu mücadele başlatan ve dünyanın dört bir yanına dağılmışAhıska Türkleri iki yıl önce kuruluşçalışmaları başlatılan ve geçtiğimiz yıl Başkent Ankara’da Bakanların, Başbakan ve son olarak Cumhurbaşkanının onayı ile resmen kuruluşu tamamlanan Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) kısa süre içinde önemli mesafe kat ederek büyümeye devam ediyor. Faaliyet alanlarını genişleterek Asya’dan Avrupa’ya oradan da Amerika’ya kadar genişleten DATÜB’e katılımlar sürüyor. Dünya’nın 9 ülkesinde yaşayan Ahıska Türklerinin kurmuşoldukları derneklerin yönetimleri aldıkları kararlarla DATÜB’e katıldılar.

1944 yılında haksız yere yurtlarında sürülen Ahıska Türkleri, dedelerin ve babalarının başlattıkları vatana dönüşmücadelesini Kazakistan’da yaşayan Ahıskalı Türklerden, ünlü işadamı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov bayrağı devraldı. Kazakistan’da yıllar önce başlattığı onurlu vatan mücadelesini, Türkiye Cumhuriyeti Devlet desteği ile Ankara’da kurduğu Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) ile Avrupa Konseyi nezdinde başlattığı çalışmalarla da genişleterek Uluslar arası arenaya taşımayı başardı.

Dünyanın dört bir yanına dağılmışAhıska Türkleri’nin kurmuşoldukları sivil toplum örgütleri sorunlarını Dünya kamuoyuna tanıtmak için DATÜB çatısı altında birleştirmeye başladı. DATÜB’e derneklerin yanı sıra entelektüel Ahıskalılar, Öğrenciler, sanat adamları da katılarak Dünya genelinde önemli bir güç elde etmeye başladı.

DATÜB İlk kongresine hazırlık yapıyor

Geçtiğimiz Ocak ayında Strazburg’da Avrupa Konseyi toplantılarına katılan DATÜB temsilcilerinin almışoldukları karar doğrultusunda İstanbul’da bir araya gelen DATÜB yönetimi ve üye derneklerinin temsilcileri Nisan ayında olağan kongresine hazırlıklarına başladı. DATÜB yönetimi, Genel Koordinatör Prof. Dr. İlyas Doğan organizesinde İstanbul’da DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’un ev sahipliğinde Ceylan İnter Continental Otelinde toplandılar.

Toplantıya, yurtiçi ve yurtdışından DATÜB’e üye olan birçok dernek yöneticisi ve toplum liderleri İstanbul’a gelerek toplantıya katıldılar. İki gün sürecek olan toplantının ilk gününde açılışkonuşmasını yapan DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov Yurtiçi ve yurtdışından gelerek toplantıya katılan tüm dernek temsilcilerine teşekkür ettikten sonra DATÜB’e katılım dilekçelerini de kabul etti.

Toplantıda açılışkonuşmasını yapan DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov “Bugün burada toplanmamızın amacı DATÜB’ün kuruluşundan bu yana yapılan faaliyetler hakkında sizlere bilgi verirken geleceğini birlikte çizmektir. En önemlisi de önümüzde 15 veya 16 Nisan’da yapacağımız ilk olağan kongresi için hazırlıklarımızı birlikte yapmaktır. Bildiğiniz üzere DATÜB’ün asıl amacının ise uluslar arası arenada Ahıska Türklerini tanıtmak, sorunlarımızı Avrupa Konseyi başta olmak üzere, BirleşmişMilletler, AGİT gibi önemli uluslar arası kuruluşlara taşıyarak çözüm aramaktır. Bu vesile ile 66 yıl önce elimizden alınan haklarımızın geri alınması ve 66 yıldır sürdürdüğümüz vatana geri dönme mücadelemizi geliştirerek sürdürmektir” dedi.

Daha sonra toplantıyı yöneten Genel Koordinatör Prof. Dr. İlyas Doğan toplantıya katılan ve öncelikle yurtdışından gelen derneklerin temsilcileri söz vererek sorunlarını dile getirmelerini ve DATÜB konusundaki düşüncelerini anlatmalarını istedi. Ardından sırasıyla yurtiçinde (Türkiye’de) faaliyetlerini sürdüren Ahıska Türkleri derneklerinin temsilcileri söz alarak görüşve düşüncelerini aktardılar.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz