Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri’nin Vatana Dönüşü Avrupa Konseyi Raporunda

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 2012 kış dönemi toplantısını 23-27 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdi. Avrupa Konseyi İzleme Komisyonunca görevlendirilen raportörler Kastriot İslami (Arnavutluk, SOC) ve Michael Aastrup Jensen (Danimarka, ALDE) tarafından 11-14 Ekim tarihlerinde Gürcistan’da Tiflis ve Batum’da gerçekleştirdikleri ziyaretlerden sonra elde ettikleri gözlemlerini 17 Kasım 2011 tarihinde rapor olarak yazdılar. Rapor daha çok Gürcistan’ın Hukuk sistemi ve seçim kanunları üzerinde yaptığı reformlarla ilgiliydi. Raporda 2 madde olarak da Ahıska Türkleri’nin vatana dönüşü ile ilgili konuya yer verildi.

Rapor, AKPM toplantıları esnasında geçtiğimiz 26 Ocakta toplanan İzleme Komisyonda görüşülerek komisyonda oylandı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine üye ülkeleri izleme Komisyonu geçtiğimiz yıl İlkbahar Toplantılarının yapıldığı nisan ayında Gürcistan ilerleme raporu (Doc. 12554) AKPM Genel Kurulunda 13 Nisan 2011 tarihinde ele alınmış ve Genel Kurulda kabul edilmişti. Bu raporda Ahıska Türklerinin vatana dönüşü ile ilgili 9 madde olarak geniş bir şekilde yer vererek konu edilmişti.

DATÜB’ün gücü hissedildi

Yaklaşık bir buçuk yıldır Fransa’nın Strasbourg kentinde DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) Heyeti tarafından başlatılan çalışmalarda Ahıska Türklerinin sorunları rapor halinde ilgili tüm komisyonlara sunulmuştu. En son geçtiğimiz Ekim 2010 döneminde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi İzleme Komitesine verilen raporu dikkate alan, Raportörler Kastriot İslami (Arnavutluk, SOC) ve Michael Aastrup Jensen (Danimarka, ALDE) yazdıkları raporunda Ahıska Türklerinin hassasiyetlerini de dikkate almışlardı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi için hazırlanan Nisan 2011 İlkbahar dönem toplantılarında ele alınan 35 sayfalık raporun 28 ve 29’uncu sayfalarında Ahıska Türklerinin geri dönüşü ile alakalı konular 9 maddede halinde sıralandı.

Geçtiğimiz Ekim toplantılarında tekrar DATÜB heyetinin İzleme Komisyonu üyeleri ve raportörleri ile görüşmesi etkili olduğu gözlenmekte. İzleme Komisyonu tarafından 27 Ocakta yayımlanan rapor 6 bölümden oluşuyor. Beşinci bölümde “Mesket (Ahıska Türkleri) Toplumunun Yurda Dönüşü” başlığı altında yer alan 33 ve 34’üncü maddelerinde Ahıska Türkleri konu edilmiş daha önce ilişkilerin kesildiği ve özellikle 2011 yılında Ahıska Türkleri ile Gürcistan yetkilileri arasında uyumlu çalışmaların başladığından söz ediliyor.

Ancak Ahıska Türklerinin vatana dönüşü ile ilgili Gürcistan yönetiminin dönüş sürecinde halen bölgede yaşayan Ermeniler ile gelecek Türkler arasındaki tansiyonun yükselmesinden kaygılı olduğu ve bunun için uluslararası kuruluşlardan destek almak istemeleri de konu ediliyor.

Her şeye rağmen Avrupa Konseyi’nin görüşünün dönüş sürecinin bir an önce başlaması yönünde olduğu da bildirildi.

Burhan ÖZKOŞAR
Hürriyet Gazetesi Fransa Temsilcisi
DATÜB Genel Başkan Yrd. ve Avrupa Temsilcisi

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz