Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Kırgızistan'da Mayevka Olayları Anıldı

Ahıska Türkleri yardımları için Türkiye'ye teşekkür etti.

Nezir Aliyev - Kırgızistan'da Ahıska Türkleri'nin yaşadığı Mayevka köyünde 19 Nisan 2010'da yaşanan saldırıların yıldönümünde bir anma töreni düzenlendi. Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov, Türkiye'ye Mayevkalılara verdiği destek için teşekkür etti.

Başkent Bişkek yakınında bulunan ve 65 Ahıska Türkü ailenin yaşadığı Mayevka köyünde, 2 yıl önce meydana gelen saldırılarda hayatını kaybeden Kaptan Karibov'un evinde Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edildi.

Mayevkalıların ve komşu köylerin sakinlerinin katıldığı anma töreninin ardından AA muhabirine konuşan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov, 2 yıl önceki olaylardan sonra köyde sükunetin devam ettiğini ancak geçen hafta yaşanan bir olayın halkı tedirgin ettiğini bildirdi. Sakimov, Mayevka köyünde yaşayan Türklerin evlerini fotoğraflayan kimliği belirsiz bir kişinin yakalanarak polise teslim edildiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı ve Devlet Milli Güvenlik Komitesi nezdinde olayla ilgili gerekli girişimlerde bulunduklarını kaydeden Sakimov, yetkililerin kendilerine durumun kontrol altında olduğunu ve endişeye gerek olmadığını söylediğini belirtti.

Sakimov, Mayevka olayların ardından saldırılarda zarar gören evlerin inşaat ve onarımını üstlenen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) yönetimine ve köydeki Türklere yardımda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkür etti.

Köyün önde gelenlerinden Kamal Kadirov da, "Saldırılarda öldürülen Kaptan kardeşimizi unutmadık. Olaylarda evlerimiz ve araçlarımız yakıldı, hayvanlarımız çalındı. Türkiye hükümeti bize büyük destek vererek sahip çıktı. Yeniden hayata tutunduk" diye konuştu.

Kırgızistan'da 7 Nisan 2010'da iktidarın devrilmesinin ardından, Mayevka köyü civarında Ahıska Türkleri'ne ait arazileri 10 gün işgal altında tutan ve 19 Nisan günü Türklerin evlerine saldıran binlerce kişi, 5 evi ateşe vermiş ve 11 evi yağmalamıştı. Bir Ahıska Türkü'nün öldürüldüğü olaylarla ilgili olarak 100'den fazla kişi gözaltına alınmış ve 5 kişi yargılanmıştı. Ancak Ahıska Türkleri güvenlik endişesiyle şikayetçi olmayınca, mahkeme tutukluları serbest bırakmıştı.

Olaylardan sonra TİKA, Ahıska Türkleri'ne ait 20 evi onararak sahiplerine teslim etti.

Haber: AA

Kaynak: Haberciniz

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz