Muhammet İZZETOĞLU 7 haber

İlgili Haberler

DATÜB'ün Ukrayna Ziyareti

DATÜB Başkan Yardımcısı ve Genel Koordinatörü Sadyr EİBOV’un Ukrayna Ziyareti.

Kiev – DATÜB Başkan Yardımcısı ve Genel Koordinatörü Sadyr EİBOV, 13-15 Nisan 2012 tarihlerinde gerçekleştirdiği Ukrayna ziyareti esnasında ilk olarak, T.C. Ukrayna Büyükelçisi Mehmet SAMSAR tarafından kabul edildi.

Görüşmede, Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Başkan Yardımcısı ve Genel Koordinatörü Sadyr Eibov, T.C. Ukrayna Büyükelçisi Mehmet SAMSAR’a, Ahıska Türkleri ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği - DATÜB‘ün kuruluş amacı ve yaptığı faaliyetleriyle ilgili geniş bilgi verdi.

Görüşmeye katılan Ukrayna Ahıska (Meshet) Türkleri Vatan Cemiyeti’nin Başkanı Marat Rasulov ise, Büyükelçi Mehmet SAMSAR’a Ukrayna’nın çeşitli illerinde ikamet eden Ahıska Türklerinin yaşadıkları problemleri anlattı. Marat Rasulov, Ukrayna’da yaklaşık dokuz bin Ahıska Türkü’nün yaşadığını ve bunların çoğunluğunun tarım işlerinde çalışmakta olduğunu ifade etti.

Ukrayna Ahıska (Meshet) Türkleri Vatan Cemiyeti’nin Başkanı ve aynı zamanda Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Meclis üyesi olan Marat Rasulov, ayrıca Ahıska Türkleri olarak, Türkiye’den iki konuda destek beklediklerini söyledi. Marat Rasulov, bunlardan birincisinin, tarım konusundaki yeni teknolojilerin Ukrayna’ya getirilmesi ve yeni çalışma imkanlarının sağlanması olduğunu belirtirken, ikincisinin ise, Ukrayna Ahıska (Meshet) Türkleri Vatan Cemiyetinin köylerde, ilçelerde ve illerdeki  seçimlerinin yapılması ve buradaki temsilciliklerinin ve başkent Kiev’ deki merkezi ofisinin açılması olduğunu dile getirdi. Marat Rasulov, ayrıca konuşmasının sonunda Ukrayna’da iş yapan Türk iş adamlarından Ahıska Türklerine destek olmalarını da istedi. Görüşmeye, ayrıca, Ukrayna Ahıska (Meshet) Türkleri Vatan Cemiyeti’nin Kırım Temsilcisi Nuretdin Nazirov da katıldı.

Öte yandan, T.C. Ukrayna Büyükelçisi Mehmet SAMSAR, yapılan bu görüşmeyi çok önemsediğini ve Ahıska Türklerine her türlü destek ve yardımı sağlayacaklarını söyledi. Büyükelçi Mehmet SAMSAR, Marat Rasulov’un, Ukrayna’da Ahıska Türklerinin yaşadıkları tüm bölgeleri gezmesini ve Ahıska Türklerinin mevcut olan problemleri hakkında kendisini bilgilendirmesini de istedi.

Sadyr Eibov, Nikolayev ve Herson illerinde yaşayan Ahıska Türklerini ziyaret etti

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Başkan Yardımcısı ve Genel Koordinatörü Sadyr Eibov, daha sonra Ukrayna’nın, Nikolayev ve Herson illerinde yaşayan Ahıska Türklerini ziyaret etti.

İlk önce, 14 Nisan 2012 tarihinde Ukrayna’nın Nikolayev ilinin, Baştanskiy ilçesinin, Vinogradovka kasabasına bağlı, 5 ayrı köyde yaşayan Ahıska (Meshet) Türkleri Vatan Cemiyeti temsilcilerinin düzenlediği toplantıya katılan Sadyr Eibov, 15 Nisan 2012  tarihinde ise, Ukrayna’nın Herson ilinin, Çaplinka ilçesi sinema salonunda düzenlenen ve Çaplinka ilçesinin 8 ayrı köyünde, Geniceskiy ilcesinin  2 köyünden, Golopristanskiy, Kolokcakskiy, Gornostaevskiy ilçelerinde yaşayan Ahıska (Meshet) Türkleri Vatan Cemiyeti temsilcilerinin düzenlediği toplantıya da katıldı. Çaplinka ilçesi sinema salonunda düzenlenen toplantıya, Ukrayna Ahıska (Meshet) Türkleri Vatan Cemiyeti Bölge Temsilciliği Başkanı Zahaddin Aslanov da katıldı.

Toplantı başlamadan önce, 14-16 Kasım 1944 sürgününde ve 1989-1990 yıllarında Özbekistan’ın Fergana ve Taşkent illerinde meydana gelen acı olaylarda şehit olan Ahıska Türklerinin ruhlarına Kuran-i kerim okundu ve dua edildi.

Daha sonra, toplantıyı yöneten Feyzu Askarov, İl İmamı Kazım Hoca ve Caplinka ilçe İmamı İbrahim Hoca’ya söz verdi. Herson il İmamı Kazım Hoca ve Caplinka ilçe İmamı İbrahim Hoca toplantıda yaptıkları konuşmalarında, Ukrayna’nın Herson ilinde yaşayan Ahıska Türklerinin mevcut olan problemlerini dile getirdiler.

Muhammet İzzetoğlu

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz