Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri’ne Vatandaşlık Verilsin

Ahıska Türkleri, yaşamları acılarla dolu bir parçasıdır Türk Dünyası‘nın. 14 Kasım 1944 tarihinde Türkiye‘ye yönelik sevgilerinden ve bağlılıklarından dolayı SSCB Lideri Stalin tarafından sürgün edilen bir halktır Ahıskalılar.

Ahıska Türkleri, yaşamları acılarla dolu bir parçasıdır Türk Dünyası‘nın. 14 Kasım 1944 tarihinde Türkiye‘ye yönelik sevgilerinden ve bağlılıklarından dolayı SSCB Lideri Stalin tarafından sürgün edilen bir halktır Ahıskalılar. Baskıcı SSCB rejiminde asimle edilmeye çalışılan insanlardır. Benliklerini unutsunlar diye Orta Asya‘ya serpiştirilen, yıllarca yaşadıkları köyden çıkmalarına izin verilmeyen Türklere kulak verelim.

Türkiye basını onları 1989 yılında Özbekistan‘ın Fergana ilinde yaşanan acı olaylar sonrası yazmaya başladı. Daha sonra 1993 yılında Iğdır iline yerleştirilen 180 aile ile biraz daha gündeme geldiler. Zaman içinde unutulup gittiler sonrasında. 2005’li yıllarda ABD, Rusya‘nın Krasnodar bölgesinde yaşayan Ahıska Türkleri‘ni kendi ülkesine kabul edince bir kez daha hatırladı basın onları. 2009 yılında ise toplu vatandaşlık hakkı tanındı Türkiye‘de yaşayan Ahıska Türkleri‘ne. Kırgızistan ve Ukrayna‘da yaşanan olaylar sonrası yine basında yer almaya başladılar. Bugün ise onları hatırlayan yok! Ne çabuk unutulmuş Ahıska. Oysa ki çok değil, tam 97 yıl önce imzalanan Moskova Anlaşması ile kopup gidiyor Ahıska.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN‘ın 9 Haziran 2013 tarihinde söylediği çok güzel bir söz vardır. Cumhurbaşkanımız, 9 Haziran’da “Biz kimsesizlerin kimsesiyiz, biz zalimler karşısında mazlumların yanındayız.” demişti. Ben bugün bu sözün yerine getirilmesini, güneşin karanlıklar içinde kalmış bir toplum olan Ahıska Türkleri‘ne de doğmasını istiyorum. Ben Türkiye‘de yaşayanlar başta olmak üzere Ahıska Türkleri‘ne Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık hakkı tanınsın istiyorum.

2 Temmuz 1992 yılında kabul edilen 3835 nolu “Ahıska Türklerinin Türkiye’ye Kabulü ve İskanına Dair Kanun”da Ahıska Türkleri‘nin mağduriyetini giderecek maddeler var. Söz konusu kanunun 6. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti‘nde yaşayanlara vatandaşlık hakkı tanınıyor. Ayrıca yine aynı maddeye göre yurt dışında yaşayan Ahıska Türkleri‘ne de çifte vatandaşlık hakkı tanınabiliyor. Aynı kanunun 8. maddesinde “Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür” diye bir ibare var. Yani bugün Bakanlar Kurulu rahatlıkla 6. maddeyi işleme koyarak Ahıska Türkleri‘ne vatandaşlık hakkı tanıyabilir.

Bugün 20 bini aşkın AhıskalıTürkiye Cumhuriyeti‘nde yabancı statüsünde yaşamaya çalışıyor. Bu insanların çalışma izinleri başta olmak üzere bir çok sorunları var. Bu sorunları aşmak için ise sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak istiyorlar. Bu mağduriyetin giderilmesi için yeterince acı çekmedi mi bu insanlar?

Günümüzde TBMM‘de yer alan AK Parti, CHP ve MHP‘li milletvekillerinin rahatlıkla üzerinde uzlaşabileceği bir sorun bu. Söz konusu 3 partinin de milletvekilleri Ahıska Türkleri‘ne vatandaşlık hakkı tanınmasına itiraz etmez. Ayrıca Türkiye‘de yaşayan Türklerinde zaman zaman sosyal medyada “Ahıskalılara vatandaşlık verilsin” dediğine şahit oluyoruz. Özellikle TRT‘de yayınlanan Büyük Sürgün Kafkasya isimli mini diziden sonra Türk Halkı yeterince iyi bir şekilde şahit oldu Ahıska Türkleri‘nin çektiği acılara.

Artık bu insanların seslerine kulak verin, göz yaşlarını silin. Onların sizden para, ev, araba gibi bir beklentisi yok. Onlar sadece öz vatanları olan Türkiye‘nin resmi olarak bir parçası olmak istiyorlar. Zaten gönülden bağlı oldukları Türkiye‘nin resmi bir parçası olmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak onlarında hakkı.

Bu yazıyı okuyan herkesten özel bir ricam var. Aşağıda iki farklı örneği yer alıyor. Biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan insanların, diğeri ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan insanların imzalayabileceği iki dilekçe örneği. Lütfen bu dilekçenin bir çıktısını alıp ilgili boşlukları doldurduktan sonra imzalayarak en altta yer alan adrese gönderiniz. Ahıska Türkleri için bir kaç dakikanızı ayırarak onların vatandaşlık hakkı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için dilekçe örneğini indir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar için dilekçe örneğini indir.

Alıcı: Dünya Ahıska Türkleri Birliği
Adres: Şenlikköy Mah. Germeyan Sok. No: 21 Demirkol Apt D: 5 Florya Bakırköy / İstanbul-TÜRKİYE
Telefon: +90 212 573 19 71

Kaynak: Alem Haber

Yorumlar

1 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz