Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri 2. Sürgünü ve Soykırımı Andı

Ahıska Türklerinin Tarihte ikinci sürgünü olarak bilinen 03 Haziran 1989 yılında Özbekistan’daki Fergana Faciyası, Gebze’de yaşayan ve 16 yıldır sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdüren Gebze Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma derneği tarafından programla anıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Osman Hamdi Bey Kültür merkezinde “Tarihte Ahıska Türklerinin 2. Sürgünü, İnsan ve İnsan Ahlakı” konulu konferans programı ile bir kez daha Ahıska Türklerinin yaşamış oldukları çileleri, trajedileri, eziyetler, zorluklar, acıları, soykırımı ve sürgünlerini gündeme getirdiler.

Konferansa Kocaeli Vali Yrd Dağıstan Kılıçaslan, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman, İŞKUR Kocaeli İl Başkanı Öztekin Kaşukçi, Gebze İlçe Milli Eğitim Müdür vekili Hakkı Özgür, Darıca Belediye Başkan Yardımcısı Seyfettin Ağtaş, Çayırova Belediye Bşk Yardımcısı Abdullah Yağcı, Körfes İSU şube Müdürü Erdal Gültekin, DATÜB Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu Gn Sekreteri Ertan Topçu, Bursa’dan Ahıska Türkleri Dernek Başkanları Hamit Muzafferoğlu, Paşa Alihan, Gebze Ahıska Türkleri Derneği Onursal Başkanı İbrahim Çiçek, Gebze´de Ahıska Türklerine destek veren işadamları yanı sıra çok sayıda Ahıskalı katıldı. Program konusu hakkında araştırmacı yazar Habibullah Mürsel ve Uludağ Universitesi Tarihçi Uzman Dr Seyfettin Buntürk, çok sayıda Ahıskalı vatandaş katıldı.

Bölgeye büyük katkı sunmaktalar

Etkinlikte konuşan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker "Ahıska Türkleri çile çekmiş, talihsizlikler yaşamış ancak hiç bir zaman mücadeleden vazgeçmemiştir. Bölgemizde yaşayan Ahıskalılar da çalışkanlıklarıyla tanınırlar. Uyumlu ve çalışkan kişilikleriyle bölgemize de büyük katkı sunmaktadırlar" dedi.

Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman ise kendisinin Ahıskalılarla birlikte büyüdüğünü söylerken "Tarihte Ahıska Türklerine yapılan haksızlıklar, geçmişte Türkiye’miz de, bugünlerde Ortadoğu coğrafyasında da yaşanmaktadır. Kardeşliğin ötesinde her hangi bir alternatifimizin olmayacağını söyleyen Yaman, Ahıska Türklerine yapılan bu zulümlerin hesabı sorulmalıdır." dedi.

Çalıştay hazırlıkları

Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Ertan Topçu yurt içindeki Ahıskalıların sorunlarıyla ilgili bilgi verirken sorunların çözümü için, devlet ve hükümet nezdinde çalıştıklarını dile getirdi. DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar DATÜB ve çalışmaları hakkında bilgi verirken vatana dönüş konularında son gelişmelerden söz etti. Gebze Ahıska Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Denetleme Kurulu Başkanı Öztekin Kaşıkçı derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aktarırken Ahıska Türklerinin hukuki sorunları hakkında Gebze’deki Ahıskalılar olarak önümüzdeki aylarda Uluslararası bir Çalıştaya ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.

Yaşanan soykırımlar ve sürgünlerden derlenen fotoğraf sergisinin yanı sıra, katılımcı ve Ahıska davası için, katkı sağlayanlara plaket takdimi töreni düzenlendi. Gebze ahıska Türkleri Dernek Başkanı Aziz Aziz, emeği geçen tüm katılımcılara, katkı sağlayanlara ve Ahıskalı hemşerilerine zamanın artık birlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Trafik kazası atlatan Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Osman ÇELİK’e Gecmiş olsun Dileklerinin yanı sıra, DATÜP Gen Başkanı sn Ziyattin KASANOV’a Başarılar diledi ve program son buldu. 

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz