Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

DATÜB Vatanda İftar Verdi

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Ahıska’da yaşayan 35 aileye iftar yemeği verdi. Vatan Ahıska'ya yerleşen ve her türlü müşkülata, onca çileye karşı vatana kavuşmanın huzuru ve sevinci içinde yaşayan hemşerileri ile iftar yemeğinde buluşan DATÜB Yöneticileri Vatanda yaşayan Ahıska Türklerinin sorunlarını da yakından dinleme fırsatını buldular.

DATÜB Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan ile Genel Başkan yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar Ahıska'ya giderek hemşerileriyle buluştular. DATÜB yöneticileri, Ahıska’ya serbest göçle ve kendi imkanlarıyla gelerek yerleşen Ahıska Türklerinin yoğun yaşadığı Tavarni mahallesinde bir öğrenci yurdunda hemşerilerini davet ederek iftar yemeği verdi. Vale, Abastuban gibi uzak köylerden de gelerek iftara katılan Ahıska Türkleri sorunlarını DATÜB yetkililerine aktarma fırsatını buldular. Vatanda yaşayan Ahıska Türklerinin en büyük sorunlarının Gürcistan'da vatandaşlık almak olduğunu, henüz vatandaşlık alamayanların ise sağlık, sosyal ve eğitim gibi sorunlarının ağırlıkta olduğunu ifade ettiler.

Ahıska meselesini dünya tanıyacak

DATÜB Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, İftar sonrası yaptığı konuşmasında “1944 yılında haksız yere sürgüne uğramış Ahıska Türkleri türlü engellemelere rağmen Allaha şükürler olsun ki vatana kavuşmuştur. İnsani değerlere önem veren hiçbir uygarlık bu soruna kayıtsız kalamaz. Ancak sorunu bilmeleri gerekir. Bu yüzden DATÜB olarak biz Ahıska ve Ahıska Türklerini dünya kamuoyuna tanıtmak ve yaşanan sıkıntıları biran önce çözüme kavuşturmak için çalışıyoruz. Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) olarak başta İngilizce olmak üzere birçok dilde tanıtım broşürleri bastırarak Avrupa ülkelerinde farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Dünyanın 10 ayrı ülkesinde yaşayan Ahıskalı hemşerilerimizin sorunlarının çözümü için uğraş veriyoruz. Ahıskalı öğrencilerimize gereken desteği sağlamaya çalışıyoruz. Vatana dönüş için olağanüstü gayret gösteriyoruz. Geçen yıl biz Azerbaycan’ın birçok bölgesine gittik. Köy köy dolaştık. Buradaki Ahıskalı soydaşlarımızın sorunlarını tespit ederek Yurda dönüş statüsü alması gereken 2 bin 282 eksik dosyayı kısa sürede tamamladık. Sizler özellikle Dünyanın bir çok yerinde yaşayan ve özellikle Amerika’nın 26 vilayetinde yaşayan Ahıskalılar gözünde birer kahramansınız. Sizler vatana dönen aileler olarak kavgadan uzak, birbirinize kenetlenerek vatana sahip çıkacaksınız. Vatana sahip çıkmak namusa sahip çıkmayla eş değerdir. Sizler burada yalnız değilsiniz. Şerefli ve onurlu bir mücadele veriyorsunuz. Kıt kanaat imkanlarınızla gelip vatana yerleştiniz. 70 yıllık rüyayı siz gerçekleştirdiniz. Onun içindir ki bizler de sizleri bu mübarek günlerde yalnız bırakmamak adına sizlerin yanına kadar gelerek kısa da olsa toplanıp hep birlikte iftar düzenledik. Bu vesile ile siz değerli hemşerilerimizle DATÜB olarak bira raya gelmek istedik. Sizler de bize ev sahipliği yaparak vatanda böylesine güzel bir anı yaşattınız. Hepinize çok teşekkür ediyoruz. Allah hepinizden razı olsun. Sizlerin sorunlarına kayıtsız kalmamak adına elimizden gelen tüm desteği sağlayacağımızı bilmenizi istiyoruz.” dedi.

Gürcistan kanunlarına saygılı olun

DATÜB Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar ise, “Sizler vatana yerleşmiş hemşerilerimiz olarak bu ülkenin yasalarına bağlı ve saygılı olarak hayatınızı sürdürmek zorundasınız. Taşkınlık yapmadan, komşuluk ilişkilerini sıcak tutarak davamıza vatanda sahip çıkacaksınız. Ahıska Türklerinin vatana dönmesi için Gürcistan Hükümeti ile Avrupa Konseyi’nde ortak çalışmalar yürütüyoruz. Her istediğimiz şeyin anında olması söz konusu değil. Zamanla her şey yoluna girecektir. Sizler şunu çok iyi bilmelisiniz ki DATÜB normal statüde olan bir dernek değil, DATÜB’ü bir dernekmiş gibi değerlendirmek yanlıştır. DATÜB uluslararası nitelikte bir sivil toplum örgütüdür. DATÜB yönetimi olarak sizlerin mutluluğu ve rahatı için çok çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Elbette ki her şeyi başardık diyemiyoruz. Önümüzde 70 yıllık bir sorun var, bilinmedik gizli eller sürekli bize engel teşkil ediyor. DATÜB olarak Vatana dönüşlerde eksik dosyaların tamamlanmasından tutunda parçalanmış aileler sorunlarına kadar her alanda geniş bir çalışma yürütüyoruz. Avrupa konseyinde daha fazla farkındalık oluşturmak için 54 üye ülkenin temsilcilerini ve parlamenterlerini teker teker markaja alarak bu sorunun biran önce çözüme kavuşmasını istiyoruz. Sorunun çözüme kavuşması için öncelikle derdimizi dünya kamuoyuna çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bir çok defa gecemizi gündüzümüze katarak bu işle uğraşıyoruz. Burada bulunmamızın amacı böylesine bir mübarek günde ve iftar yemeğinde sizleri biraya toplayabilmek, kaynaşma sağlamak ve sorunlarımıza hep birlikte konuşarak çözüm yolları aramaktır.” diye konuştu.

İftara katılan Ahıska Türkleri sorun ve sıkıntılarını dile getirerek, sorunların çözümü için DATÜB’ün desteğini devam ettirmesini talep ettiler.

Sorunların çözümü Tiflis’te

Konuşmaların ardından toplantıya katılanlardan bazıları “Siz bizim problemlerimizin çözümünü Ankara’da aramayın. Gelin gidelim sorunlarımızı Tiflis’te dile getirelim. Bize Gürcistan yardım eder başka kimse edemez” diyen Ahıskalı hemşerilerine DATÜB Yöneticileri “Elbette sorunların çözümü Tiflis’te aranmalıdır. Biz de DATÜB olarak Tiflis’te de görüşmelerde bulunduk. Halen yeni Hükümetle işbirliği kurmaya çalışıyoruz. Ancak bizim meselemizde Gürcistan’ın imkanları bellidir. Bizim milletimizin vatana dönüşünde imkanları sınırlıdır. Biz Gürcistan’dan bir an önce Yurda dönüş statülerinin verilmesini, ve geleceklere vatanda yer gösterilmesini talep ettik. Diğer konut ihtiyacını, sağlık, eğitim gibi sorunların giderilmesi için ise donör ülkelerden ve Özellikle de Avrupa Konseyi’nden talep ettik. Dolayısıyla bizim sorunumuzun çözümü sadece Tiflis’te değil Avrupa Konseyi’nde ve Ankara’dadır. Bunun için öncelikle Gürcistan ilk adımı atmalıdır” diye konuya açıklama getirdiler.

Kaynak: DATÜB

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz