Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska'ya Dönüş Programı

Şebinkarahisarlı Siyaset Bilimci yazar, Yurt Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yunus Murat Güztoklusu'nun yazısı.

1-      Ahıska'da bir Türk Konsolosluğu açılmalı ve yurtlarına dönen Ahıskalılar'a yakın destek sağlanmalıdır.

2-      Ahıska'ya yardımların eşgüdümü, sınıra komşu olan Ardahan İlimizin Valiliği, Kaymakamlığı ve Belediyeleri aracılığıyla yapılmalıdır. Buradaki yönetim birimleri, bu amaçla güçlendirilmelidir.

3-      Türkiye'ye yerleşmişAhıskalılar'a dönüşbaşvurularının sağlanması için Ahıska Dernekleri aracılığıyla her türlü yardım yapılmalı ve masrafları karşılanmalıdır.

4-      Ahıska'ya dönüşler için KONUT EDİNDİRME YARDIMI yapılmalıdır. Bu amaçla Ahıska'da konut alımı, onarımı ve yapımı için kaynak ayrılarak uygun koşullarda konut edinilmesi kolaylaştırılmalıdır. Özellikler konut ve diğer hizmet binalarının yapım, onarım işleri de Ahıska'ya dönenlere öncelik verilmelidir. TİKA ve TOKİbu işlerin eşgüdümünü bizzat sağlamalıdır.

5-      Aynı şekilde Kars-Ahalkelek-Tiflis Demiryolu yapımında Ahıskalılar'a öncelik verilmelidir.

6-      Ahıska köylerine dönen göçmenlere özellikle hayvancılık kredisi uygun koşullarla verilmeli ve et-süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için kooperatif kuruşları, yatırım ve girişimleri desteklenmelidir.

7-      Ahıska; özel sektör kuruluşlarının yalnız Gürcistan değil, Kafkasya, Rusya ve Orta Asya pazarlarına açılım üssü olmalıdır.

8-      Diyanet İşleri Başkanlığı'nın başta Ahmediye Camii olmak üzere Ahıska Beldelerindeki camilerin onarılmasına ve gerekirse yeniden yapımına destek vermeli, din hizmetleri için buraya yeterli personeli görevlendirmelidir.

9-      Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, tarihi eserlerin restorasyonunun ve turizm yatırımlarını desteklemelidir.

10-    İlk ve orta öğretim için mevcut okulları onarılması gereken yerlere yenileri yapılmalı; yeterli öğretmen, ders kitapları ve eğitim malzemeleri sağlanmalıdır.

11-    Kars Kafkas Üniversitesi desteğiyle Ahıska'da gerekli Yüksekokullar açılmalı, giderek bu bölümler ileride kurulacak olan AHISKA ÜNİVERSİTESİ'nin nüvesini oluşturmalıdır. Bu Üniversite aynı zamanda BORÇALI ve ACARA bölgelerine de hizmet vermeli, Türkiye'den ve komşu ülkelerden de öğrenci kabul edilerek, Kuzey Kıbrıs'ta başarılı bir örneğini gördüğümüz eğitim sektörü deneyimini buraya da taşımalıyız.

12-  AHISKA ÜNİVERSİTESİ, Türkçe bilmeyen öğrenciler için Türkçe HAZIRLIK SINAVI'da oluşturmalıdır.

13-  Ahıska'ya dönenlerin haber alma ve kültür hizmetleri için AHISKA TELEVİZYONU Ahıska'da kurulmalıdır. Bu televizyonda Türkçe yayınların yanısıra tüm Gürcistan'a Ahıskalılar'ın ve Türkiye'nin sesini duyuracak şekilde Gürcüce yayın yapılmalıdır.

14-  Dönüşler için başvuru sürecinde Türkiye gibi geride kalan Orta Asya Cumhuriyetleri'nde de 2009 yılı sonuna dek uzatılan başvuru süresi, hızlandırılmalıdır. Bu konuda özellikle büyük ekonomik ve sosyal sıkıntılar yaşayan Kırgızistan'daki Ahıska Topluluğuna destek sağlanmalıdır. Bu amaçla Türk Cumhuriyetleri arasındaki işbirliği ve dayanışma güçleri diriltilmelidir.

15-  Ahıskalılar'ın DönüşSürecinde; Avrupa konseyi, Avrupa Birliği, BirleşmişMilletler İslam Konferansı Teşkilatı ve diğer uluslararası kuruluşların destekleri sağlanmalıdır. Bu süreçte ULUSLARARASI DAYANIŞMA sürekli gündemde tutulmalıdır.

Murat Güztoklusu
Yurt Partisi
Genel Başkan Yardımcısı

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz