Harun BOZKURT 31 haber

İlgili Haberler

DATÜB İstişare Toplantısı Düzenledi

  • Gönderen Harun BOZKURT
  • 6 Kasım 2013 01:06:06 MSK
  • 0 yorum
  • 13.600 izlenme

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) geçtiğimiz 26 Ekim 2013 tarihinde yurtiçi ve yurtdışında faaliyetlerini sürdüren Ahıska Türkleri Dernek, Vakıf ve Federasyon yöneticilerini İstanbul’da toplayarak çeşitli konularda istişarede bulundular. Toplantı İstanbul’da DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov başkanlığında Ceylan Continentale otelinde yapıldı. Toplantıya DATÜB Yönetim Kurulu üyelerinden Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, Genel Koordinatör ve Genel Başkan Yardımcısı Sadyr Eibov, Türkiye Dernekler örgütlenmesinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyeleri Osman Çelik, Vatana Göç konusunda sorumlu Fuat Pepinov ve Sabircan Celilov katılırken yurt içi ve yurt dışından gelen Ahıska Türkleri Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri katıldılar. DATÜB’e üye olan ve olmayan bir çok STK yöneticisinin davet edildiği toplantıya katılanlar şu isimlerden oluştu;

Yurt içinden :

Ahıska Türkleri Dernekleri Federasyon Başkanı Osman Çelik, Genel Sekreteri Ertan Topçu, Ahıska Dernekler Federasyon Başkanı(TASİYAD) Habibullah Mürsel, Başkan Yardımcısı Mesut Acar, Bursa Gürsudan Ahıska Türkleri Dernek Başkanı Yusuf Nurugil, Bursa Ahıska Türkleri Dernek Başkanı Mevlüt Eşref, Bursa Ahıska Türkleri Dernek Başkan Yardımcısı Minara Aliyeva, Bursa Ahıska Türkleri Dernek Başkanı Paşa Alihan, Bursa Ahıska Türkleri Dernek Başkanı; Seyfettin Buntürk, İzmir Ahıska Türkleri Dernek Başkanı İbrahim Agara, Bursa İnegöl Ahıska Türkleri Dernek Başkanı Mehmet Taç, Kocaeli Gebze Ahıska Türkleri Dernek Başkanı; Aziz Aziz, Gebze Ahıska Türkleri Derneği Denetleme Kurulu Başkanı Öztekin Kaşıkçıoğlu, İstanbul Ahıska Türkleri Dernek Başkanı Fatma Agali, İstanbul Ahıskalılar Vakfı Başkanı; Mehmet Oğuz, İstanbul Bizim Ahıskalar Dernek Başkanı Binali Muzafferoğlu, AHİMED Başkanı Deniz Ekinci, AHİMED Genel Sekreteri Rüstem Alioğlu, İstanbul Ahıska Türkleri Dernek Başkanı Rüstem Mürseloğlu, Antalya Ahıska Türkleri Dernek Başkanı Ali Hamzagil, Antalya Ahıska Türkleri eski Dernek Başkanı Zeynal Coşkun, İzmir AKYAD Başkanı Muhammed Işık, İstanbuldan DATÜB Kurucu üyesi Abbas Hamza, Ahmet Turanlı, Araştırmacı Harun Bozkurt, DATÜB'gönüllü yardımda bulunan Hayati Başaran ve diğer davetliler katıldılar.

Yurt dışından:

Ukrayna Vatan Cemiyeti Başkanı Marat Rasulov, Rusya Vatan Cemiyetinden Fuad Pepinov, Azerbaycandan DATÜB meclis üyesi ve Göç komisyon Başkanı Sabirjan Calilov, Kırgizistan Ahıska Türkleri Dernek Başkanı Raşad Şamilıv katıldılar.

Toplantı  DATÜB Başkan Yrd. ve Genel Koordinatörü Sadyr Eibov’un program hakkında kısa bilgi verişi ile şu gündemlerle başladı:

1- Türkiye’de Ahıskalıların daha iyi şartlarda yaşaması ve sorunlarının giderilmesi için birlikte neler yapabiliriz.

2- Ahıskaya dönme statüsü alan Ahıskalıların son durumlarının neler olduğu

3- Farklı Ülkelerde yaşayan Ahıskalıların durumları

DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov program açılış konuşmasında Ahıska Türkleri Federasyon, Vakıf ve Dernek Yöneticileri ile Ahıska Türklerinin problemleri, son durumları hakkında bir değerlendirme toplantısı yaparak milletimizin son durumlarının tesbiti ve yapılacak çalışmalar hakkında durum analizi yapmak istediklerini bildirdi. Birlikte olmanın, birlikte hareket etmenin önemi üzerinde durdu. Burada bütün Ahıska Türkleri Federasyon, Vakıf ve Dernek yöneticilerini birlik içerisinde, aynı ortamı aynı duygu ve düşünceler etrafında duygular paylaşmanın önemini dile getirdi. Ahıska Türklerinin meselelerinin bu şekilde birliktelikle çözüm bulunacağına inancının tam olduğunu söyledi. Bizim bu şekilde olarak, milletimizin dertlerini sıkıntılarını, karşılaştıkları problemleri birlik içerisinde aşacağımızı söyledi.
DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov’dan sonra DATÜB Başkan Yardımcısı Prof Dr. İlyas Doğan söz alarak program hakkında görüşlerini bildirdi.  Daha sonra programa katılan Dernek Yöneticileri sırasıyla söz alarak toplantı devam etti.

Her Dernek Yöneticisi faaliyet gösterdikleri bölgelerde Ahıskalıların durumları, yaşadıkları sıkıntılar, karşılaştıkları güçlükleri dile gitirdiler. Bunun yanı sıra , Dernek olarak yaptıkları faaliyetleri sıraladılar, önerilerini, görüşlerini bildirdiler. Bu faaliyetlere örnek verecek olursak; Bazi Dernekler milletimize yaptıkları kültürel faaliyetlerini anlattılar; Hinkal şenliği, piknikler, kutlu doğum haftası etkinlikleri, sosyal ve ekonomik yardımlar, hastanelerle Ahıskalıların tedavsi için yapılan anlaşmalar. Hemen hemen her dernek kendi sahasında bir çok kültürel faaliyetde bulunduğu gözlemlendi. Söz alan Hayati Başaran kendi konuşmasında Vatana göç hakkında çok önemli fikirler sundu. Bunların yanı sıra yaşanılan sıkıntılar olduğu:

Bunların ana hatları ile şunlar olduğu tesbit edildi:

 1- Oturma ve Çalışma İzni Problemi: Ahıskalıların oturma izni aldığı fakat buna çalısamaz ibaresinin konulduğu, bununda Ahıskalıları çok zorumda bıraktığı. İnsanlarımızın yaşamlarını sürdürmek için çalışmak zorunda oldukları ama ikametlerine düşülen çalışamaz şerhiyle iş bulamadıkları çalışamadıkları söylendi.

2- Vatandaşlık Problemi: Türkiye’de yaşayan birçok Ahıska Türkünün vatandaş olmak için beklediği ama sonuca ulaşamadığı dile getirilerek konuya çözüm üretilmesi gerektiği söylendi.

3- Diploma Denklikleri: Yurt dışında okuyup Türkiye’ye göç eden yada Türk vatandaşı olan Ahıska Türklerinin diploma denkliği konusunda çok ciddi sıkıntıları olduğu söylendi. Eskiden denklik almanın daha kolay olduğu bunun günümüzde çok zor olduğu, Ahıskalıların bu nedenle kendi mesleklerini icra edemediği dile getirilerek bu konuya acilen çözüm üretilmesi gerektiği söylendi. Özellikle tıp alanında, doktorlarımızın denkliği almasının neredeyse imkansiz olduğu, Türkiyede’kı tıp bitirenler gibi Tus sınavına girilerek denklik verildiği, bunun ise Ahıskalılar için aşılamaz bir problem olduğu çünkü Tus sınavını Türkiye de okuyanların bile yıllarca çalışarak zor kazandığı, bunu Ahıskalıların kazanması için, ileri derecede Türkçeyi bilmek, Türkiye sınav sistemini kavramak gerektiği, bunların ise çalışması gereken Ahıskalılar için çok zor olduğu bir an önce konunun çözümüne ulaşılması gerektiği bildirildi.

4- Ahıska Türklerinin Emeklilik Hakkı: Bir çok ülkede yaşayan Ahıska Türkleri yasadıkları yerler de çalışmışlar emekli olmuşlar, fakat ordan Anavatana göç ederek Türk vatandaşı olanlar, emeklilik hakkını kaybetmişlerdir. Vatan Vatan diyerek Türkiye’ye gelmenin mutluluğunu yaşarken, emeklilik haklarının Türkiye de geçerli olmamasından ötürü geçim sıkıntısına düçar olmuşlardır. Konu Balkanlardan Türkiye’ye göç eden Soydaşlarımızınki gibi çözüme ulaştırılması gerektiği söylendi.

Sıcak ve samimane geçen toplantıda Vatana Dönüş meselesi’de ele alındı. Vatana dönüşlerin ne aşamada olduğu, statü alanların durumları, başvuruda bulunan, eksik belgesi olanların, red olunanların durumları irdelendi.

Gürcistan’da yeni yönetim başa geldiği ve bu yönetimle iletişime geçilerek vatana dönüşün sağlanması gerektiği belirtildi.

Vatana dönüş statüsü alanların endişelerinin oldukları dile getirildi. Bunlar: Ahıskada nerede, nasıl kalacaklar. Türkiyeden vatana dönenlere ev yapması ve yaşadıkları yerlerdeki evleri, topraklarının durumlarının değerlendirilmesi istendi. Toplu halde Ahıskaya gidince orada ev- mesken fiyatlarının artacağı, buna rağmen ayrıldıkları yerlerdeki sahip oldukları mülklerinin fiyatının ucuzlayacağı buna Türkiyeden çözüm beklediklerini dile getirdiler.

DATÜB Başkanı Ziyatdin Bey Vatana dönüşün bir sistem içerisinde halkımızın problem ve ihtiyaçları giderilerek güven içerisinde olması gerektiğini söyledi. Ahıskaya dönenlerin ihtiyacı olacak meslek erbablarının ve ihtiyaç alanlarının tesbitinin önemini vurguladı. Vatana dönüşün planının tam yapılarak orada halkın problemlerinin çözülmesi, ihtiyaçlarının giderilmesi, halkın korkularının giderilmesinin önemini anlatarak vatana dönüşün sekteye uğramaması için bunun ehemmiyetli olduğunu dile getirdi.

Herkesin hoşuna gittiği sıcak ve samimane geçen Değerlendirme Toplantısı yaklaşık altı saat sürdü. Toplantı sonrasında DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov katılımcılar onuruna yemek verdi. Program yemekle beraber sona erdi.

Harun BOZKURT

Ajans Ahıska

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz