Harun BOZKURT 31 haber

İlgili Haberler

AHİMED İstanbulda Ahıska Sürgünü Anma Pragramı Düzenledi

  • Gönderen Harun BOZKURT
  • 29 Kasım 2013 02:37:01 MSK
  • 0 yorum
  • 11.487 izlenme

Ahıska Türklerinin  Ahıskadan sürgün edilmelerinin üzerinden tam 69 yıl geçti, ama sürgün acısı dinmedi. Dünyanın 10 ülkesinden fazla yerlerde yaşamalarına rağmen, bu acı birlikteliklerini korumada bir rol üslendi. Sürgünün yıl dönümlerini anarak atalarının yaşamış olduğu makûs tarihi unutmadılar,  unutmayacaklar. İşte yine bir sürgün yıldönümünde İstanbul’da Ahıskalı Öğrenciler Mezunlar ve Mensupları Derneği (AHİMED)in organizesiyle 17 Kasım 2013 Pazar günü Fırat Kültür Merkezinde saat 19:00 da Ahıskalılar  bir araya gelerek bu elem verici olayı andılar.

 

Anma programına DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov, Genel Başkan Yardımcısı Sadyr Eibov, DATÜB Kurucu Üyesi Abbas Hamza, AHİMED Başkanı Prof. Dr. Deniz Ekinci, AHİMED Genel Koordinatörü  Rüstem Alioğlu, Ahıska Dernekleri Federasyonu Başkanı Habibullah Mürsel, Başkan Yardımcısı Mesut Acar, İzmir Ahıska Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Av Muhammed Işık, Mertur sahibi Ahıskalı işadamı Bahadır Merdan, Yenibosna Bizim Ahıskalılar Derneği Başkanı Binali Muzafferoğlu , Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Fatih Beledeye Başkan Danısmanı,  Konyadan gelen Ahıskalı öğrenciler, İstanbulda eğitim gören Ahıskalı öğrenciler ve çok sayıda  vatandaş katıldılar.

 

Programın açılışını ve sunuculuğu  AHİMED Genel Koordinatörü Rüstem Alioğlu yaptı. Program Ahıskalı Aksakallardan Balabek Merdanın sürgünde ve sonrasında yaşamını yitiren Ahıskalılar için okuduğu Kuran tilavetiyle, Ardından da saygı duruşu, istiklal marşıyla program başladı.

 

İstanbul Aydın Üniversitesinde okuyan Ahıskalı öğrencinin  Ben Ahıskayım şiiri dinleyenleri duygulandırdı. Bu duygu yüklü şiirin ardında, DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov’un TRT TÜRK’te  konuk olup Ahıska Türklerinin sürgününü, dününü bugününü anlattıkları video gösterildi.

 

Bu video sunumundan sonra  AHİMED Başkanı Prof. Dr.  Deniz Ekinci Ahıska Türkleri, ve Sürgün hakkında  dikkat çekici bir konuşmasında ana hatlarıyla şunları dile getirdiler: Dünyanın bir çok ülkesinde yaşayan milletimizden kamuoyunun maalesef yeterince bilgi sahibi olmadığından yakındı.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, toplantılar Ahıska Türklerinin probleminin çözüleceğinin ışığı olduğuna inancının dile getirerek, Ahıska Türklerinin artık kendi Ergenekonlarından çıkma vakti geldiğini dile getirdi. Ahıska Türklerinin onurlu mücadelesini Ergenekon destanımızla benzeterek, nasılki eskiden Türkler Ergenekondan çıkmayı başardı ise  bizlerde kendi Ergenekonumuzdan çıkarak vatanımıza ulaşacağız dedi.

 

Daha sonra sahneye Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı Bey çıktı;

Türklerin tarih boyunca genel olarak göçebe yaşadıklarını bunun en son trajedik örneğini Ahıska Türklerinde gördüğünü söyledi.  Ahıska sürgününde yaşamını yitirenleri rahmetle andığını dile getiren Çağrıcı; Ahıska Türklerinin Türk Dünyasının yetim çocukları olduğunu, Türkiye ye çok yakın olmasına rağmen o zamankı Türkiyenin içinde bulunduğu yönetim ve durumdan ötürü  Türkiye olarak bu sürgüne  engel olunulamadığını dile getirdi. Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak  Ahıska Türklerinin yanında olduklarını dile getiren Çağrıcı, kendiside bir Ahıska Türkü olan Bağcıların Kurucu Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklı ile beraber Ahıska Türklerini bildiklerini ve her zaman yardım içerisinde olacaklarını bildirdi.

 

Daha sonra Konuşama yapan Ahıska Dernekleri Federasyonu Başkanı Habibullah  Mürsel birlikteliğin beraber olmanın önemine vurgu yaptı. Ahıskalıların yaşadıkları yerlerde genellikle karşılaşılan problemleri dile getiren Mürsel bunların; bağzı yerlerde  menfi milliyetçilikle Ahıska Türklerinin olumsuz etkilendiğini. Abd’de ise refah seviyesinden ötürü asmile olma durumunun olduğunu,  bunların da çözümünün  birlik ve beraberlik içerisinde birbirimize sahip çıkmaktan geçtiğini dile getirdi. Özellikle önceden gelip Türkiye ye yerleşen Ahıskalıların, sonradan gelenlere yardım içerisinde olmaları gerektiğini, yol gösterici olamaları gerektiğini dile getirdi.

 

Ahıskalıların  Türkiye’ye bakışını değerlendiren Mürsel; Türkiye’ye gelişlerinde  Ahıskalıların Türkiyeden vatandaşlık, sağlık, emeklilik  gibi konularda problem yaşamadan Türkiye’ye yerleşim ve vatandaş olmak istediklerini , Türkiye’yi vatan olarak gördüklerini,  bu  nedenle  bu karşılığı göremedikleri için: Ahıskalıları  Türk Dünyasının Alıngan Çocuğu olarak   benzetme yaptı. Geçmişe saplanıp kalmadan olumlu şeylere bakmanın önemine vurgu yapan Mürsel, en azından Türkiyede oturmanın önemi, duyulan ezanın dalgalanan Türk Bayrağının,  okunan Kuranların önemini dile getirdi. Diğer sorunların zamanla giderileceğini  söyledi.

 

 

 

Daha sonra kürsüye DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov çıktı; Konuşmasına programı yapan AHİMED’e teşekkürlerini ileterek başladı.

Bu tür programların birlik beraberlik açısından önemine vurgu yaparak geleceğimizi birlik olarak inşa edeceğimizi söyledi.  Ahıskalıların karakterli bir  millet olduğunu, yaşadıkları coğrafyada çalışkan milletler olduğunu söylerken, çölleri  gülistana çevirdiklerini , çalışmaktan hiç geri durmadıklarını, başarılı bir millet olduklarını,  bu başarıları sayesinde yaşadıkları ülkelerde devlete yük olmadan varlıklarını sürdürdüklerini dile getirdi.

 

Ahıskalı gençlere  tarihlerini iyi öğrenip geleceklerini inşa etmeleri  nasihatinde bulundu. Problemlerimizi çözmek, birlikteliğimizi sağlamak için Datübü kurduklarını söyleyen Kassanov: DATÜB’ün geleceğini gençlere bırakacaklarını, Datübün gençlerin olduğunu söyledi. DATÜB olarak iki ana  amaçlarının olduğunu  bunların; Birincisinin Vatana dönüş, diğerinin de Ahıskalıların yaşadıkları yerlerde sorunsuz,  güçlü ve huzurlu yaşamak olduğunu söyledi.

 

Vatana dönüş için çalıştıklarını söyleyen Kassanov Gürcistandan isteklerinin; Bir Gürcü vatandaşının sahip olduğu  vatandaşlık olduğu  ve vatana dönüşün her zaman mümkün olmasının gerektiğini Ahıskalıların vatanlarına istedikleri zaman dönmeleri gerektiğini söyledi.. Gürcü Makamlarıyla görüşme halinde olduklarını söyleyen Kasanov gecmişte  görüştüğümüz  Gürcü yetkililerine biz  Gürcü Devletinin düşmanı olmadığımızı Gürcistanın vatandaşı olmak istediğimizi ve gerekirsede ordusuna katılarak vatanı koruyacaklarını söylediğini dile getirdi.

 

Ahıskalıların en iyi şekilde eğitim alarak en iyi yerlere gelmesini isteyen bunun önemini anlatan Kassanov, Kazakistan Ahıska Türkleri Derneği olarak Kazakistan’da bir çok okulda Türkçe  eğitim alma olanağı sağladıklarını, Dernek olarak  bir okul yaptırdıklarını ve bu okuldaki  öğrencilerin yarısın Ahıskalı çocuklardan oluştuğunu söyledi.  Bu nedenle Ahıskalı Dernek Başkanlarının halkına hizmet  etmesi gerekitiğini  bunu yapmayanların makamlarında  durmaması gerektiğini, hizmet edenlerin var  olması gerektiğini söyledi.

 

DATÜB olarak birlik beraberliği kurmak istediklerini, yarınlarımızın gençlere  emanet  edeceklerini  söyleyen Kassanov AHİMED’in gençlere büyük hizmetler verdiğini söyleyerek kutladı. AHİMED’i maddi, manevi desdekleyeceğini söyleyerek, kendisinin de Ahimed üyesi olduğunu söyleyerek AHİMED’in  DATÜB te gençler hakkında  çalışması gerektiğini dile geirdi.

 

Konuşmasından sonra DATÜB Başkanı Ziyatdin KASSANOV’a plaket takdim edildi.

 

 

DATÜB başkanından sonra  sahneye çıkan İstanbulda  eğitim gören Ahıskalı öğrencilerden Minara  Ahmedova; Bir başkadır benim memleketim türküsünü söyledi.

 

Programa ; Fatih Bel. Başkanı adına Danışmanın konuşması, Ahıskalı İş Adamı  Mertur sahibi Bahadır Merdan , İzmir Akyad Başkanı Av. Muhammed Işık ve İstanbul Ahıskalı Öğrenciler temsilcisi Ramil Muhtasmovun konuşmalarıyla devam etti.

 

 Program  sonunda ise Ahıskalılara hizmetlerinden dolayı :

Dr. Ensar Osman, Fatma  Ağalı, Binali  Muzafferoğlu, Bahadır  Merdan, Sıddık Kaçar, Muhammed Işık, Fatih Bel. Baş. Danışmanına  ve Kadir Zengin’e plaket takdimi edildi

Program hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

 

                                                         Haberi Hazırlayan: Harun BOZKURT

                                                                                  www.harunbozkurt.com

         

 

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz