Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

İkamet Tezkeresi (Oturma İzni) Hakkında Önemli Açıklama

Bilindiği gibi daha önceden Ahıska ikameti adı altında hemşehrilerimize oturma izni verilmekteydi. Ancak 6458 sayılı Yabancıların Uluslararası Korunması Kanunu 14 Nisan 2014’ten itibaren yeni kuralları getirmiştir.

Bu bağlamda DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) yeni çıkan kanunun Ahıskalı Türkler lehine işletilerek ikametlerin kolaylaştırılması ve vatandaşlığıntezden verilmesi konusunda ilgili makamlar nezdinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Bize yöneltilen sorular karşısında son durumu soru ve cevaplarla açıklamanın daha kolay olduğu dikkate alınarak aşağıdaki bilgilerin aydınlatıcı olacağı düşünülmektedir.

 

1.Ahıska İkameti yine verilecek midir?

Yeni kanuna göre “Ahıska İkameti” diye bir ikamet çeşidi artık yoktur. Ancak sürgün belgesi yine ikamet alırken kullanılacaktır. Ahıska ikameti alanlardan daha önce ikamet izni ücretsiz verilmekte idi. Şimdi ücret ödemeden (defter parası önceden olduğu gibi şimdi de alınmaktadır) verilen ikamet belgesine “insani ikamet” adı verilmektedir.

2.İnsani ikamet ne demektir?

İnsani ikamet Türkiye’de bir geliri olmasa bile yabacılara verilen oturma izni demektir. Bu sebeple hemşerilerimiz bulundukları yerin yabancılar şubesine başvurduklarında “ben Ahıska Türküyüm insani ikamet izni alma istiyorum” demeleri gerekiyor. Yani sürgün belgesi yine ikamet alırken gereklidir.

3.Türkiye’de daha önce ikameti olanların durumu nasıl olacaktır?

11.04.2014’ten önce Ahıska Türkü ikametine sahip olanlar ikamet süresi dolmadan 60 gün önce yabancılar şubesine başvurup insani ikamet istemeleri gerekmektedir. Başvurduktan sonra valiliklerden bir cevap gelmese bile hemşerilerimiz Türkiye’de kanuni olarak kalmaya devam ederler.

4.Geliri olanlar da insani ikamet izni alabilirler mi?

Hayır alamazlar. Onlar uzun süreli ikamet alırlar. Bu durumda olanların banka hesabında yıllık en az 5000 dolar parası (geliri) olması ve ayrıca sağlık sigortası yaptırmaları gerekir. Yani Türkiye’de malvarlığı olanlar insani ikamet değil uzun süreli ikamet için başvurmak durumundadırlar ve bu durumda bazı ücretler ödemeleri gerekir.

5.İkamet iznini Türkiye’de mi istemek gerekiyor?

Halen Türkiye’de bulunanlar yine Türkiye’deki valiliklerden (yabancılar şubesinden) ikamet iznini uzatmak veya ilk defa ikamet izni almak için başvurabilirler. Ancak 1 OCAK 2015 TEN İTİBAREN İLK DEFA İKAMET İZNİ İSTEYECEKLER TÜRKİYE’DE DEĞİL YAŞADIKLARI ÜLKEDEKİ TÜRKİYE KONSOLOSLUKLARINDAN İKAMET İZNİ ALIP ONDAN SONRA TÜRKİYE’YE GELECEKLERDİR.

Yani bu yıl sonuna kadar yine eskiden olduğu gibi Türkiye içinde ikamet başvurusu yapılabilecektir. Fakat 2014 yılı bittikten sonra sadece dış temsilciliklerden oturma izni alınabilecektir. Bu başvurularda da sürgün belgesini göstermek gerekecektir. Türkiye konsoloslukları 90 gün içinde başvuruları sonuçlandıracaklardır.

6.Öğrenciler nasıl ikamet izni alacaklar?

Türkiye’de üniversite veya lise okuyacak olanlar okula kayıt yaptırma sırasında öğrenci işlerinden alacakları belge ile uzun süreli ikamet alacaklardır. Örneğin 4 yıllık bir fakülteye kayıt yaptıracak olan öğrenciye 4 senelik oturma izni verilir. Ancak bu haktan sadece öğrencilik gerçekten devam ettiği sürece yararlanır.

7.Öğrencilere hangi haklar tanınmaktadır?

Türkiye’de kendi imkanları ile okuyan üniversite öğrencilerine Türkiye’de 1 sene dolduktan sonra haftada 24 saat çalışma hakkı verilir. Yani haftada 3 gün çalışmak mümkündür. Bu hakkın kullanılmasının şartları henüz tam belli değildir. Bu konuda gelişme olduğunda yine bilgilendirme yapılacaktır. Türkiye’de okuma hakkı elde eden öğrencinin oturma izni almak için tekrar yaşadığı ülkeye dönüp oturma izni almasına gerek yoktur. Öğrenci ikamet izni üniversitenin bulunduğu şehirdeki yabancılar şubesinden verilecektir.

Önemli: İkamet izni alanlar veya ikamet sırasında adresi değişenler en geç 20 gün içinde adresini yabancılar şubesine bildirmek zorundadır.

8.İkamet iznine dernekler başvurabilir mi?

Hayır! Herkes ya kendisi veya avukatı aracılığı ile başvuru yapabilir. Fakat yabancılar şubesi kişinin kendisinin de hazır bulunmasını her zaman isteyebilir. Çocukların ikamet iznini anne veya babası isteyebilir. Başka hiç kimse ikamet için aracı olamaz.

9.Sağlık sigortası yaptırmak mecburi midir?

Evet zorunludur. Ancak aynı aileden birden çok kişi ikamet alacaksa “aile sigortası” yaptırmak daha ucuzdur.

Hemşerilerimize saygı ile duyurulur.
Dünya Ahıska Türkleri Birliği

Yorumlar

1 yorum
  • Mikail İbrahimoğlu bunu beğendi
  • Tamara Lazgiyeva
    Tamara Lazgiyeva Bizim Aile İlk
    ikamet izni 8 Nisan 2013 yılında aldık.
    2014 uzatma işlemleri 5 ay sürdü.Ama bize yine
    ,,Kısa süre " ikamet verildi. Anladığım...  dahafazla
    18 Mart 2015 - Rapor Et

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz