Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri Yeni Yaşamlarına Alışıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonuyla Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen Ahıska Türkleri yeni yaşamlarına alışmaya çalışıyor.

Rusların 71 yıl önce vatanlarından Orta Asya'ya sürgün ettiği ve zaman içinde farklı ülkelere yerleşen Ahıska Türklerinden 121 aile, üç kafile halinde geldikleri Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde kendileri için hazırlanan evlerinde ilk gün heyecanını yaşadı.

Ukrayna'dan getirilen 92 aile ile daha önce Türkiye'ye gelip geçici olarak Bursa'da ikamet eden 29 aile, Üzümlü'de TOKİ tarafından yaptırılan ve mobilyalarından ev aletleri ve mutfak eşyalarına kadar yaşama hazır hale getirilen yeni evlerinde, güzel bir güne "merhaba" dedi. 

Sabahın ilk saatlerinde kadınlar kahvaltı hazırladı, erkekler ise evlerine kömür taşıyarak sobalarını yaktı.

Aile büyüklerinin yeni evlerini tanımaya ve alışmaya çalıştığı gözlenen iskan bölgesinde, çocuklar ise hallerinden mutlu şekilde çocuk parklarına koşarak, salıncaklara binip kaydıraklardan kaydı.

"Vatanımıza geldik"

Üzümlü'ye yerleştirilen Ahıska Türklerinden 46 yaşındaki Bahadır Ruştiev, dedelerinden bu yana 71 yıldır vatan hasreti çektiklerini ve artık bir vatana sahip olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kendileri için her şeyin düşünülmüş olduğunu dile getiren Ruştiev, "Allah razı olsun öncelikle Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan. Çok memnunuz eve geldik her şeyimiz hazır. Günlük yemeğimiz geliyor, çay yapıp evde içiyoruz. Televizyon, çocuk odası... Çocuklarımın hepsinin odası var, her şey güzel. Biz çok memnunuz asıl vatanımıza biz şimdi geldik. Biz buraya geldik gözümüz açık gitmeyecek, artık buralıyız" diye konuştu.

Barış Ruşitev de (19) yeni evlerinde rahat bir uyku uyuduklarını belirterek, "Öz vatanımıza geldik ölsek de gam yemeyiz artık" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mart ayında Ukrayna ziyareti sırasında Ahıska Türkleri ile yaptığı görüşmenin ardından sorunlarının çözümü amacıyla gerekli takibin yapılması konusunda hükümete verdiği talimat doğrultusunda Ahıska Türk'ü 677 ailenin iskanlı göçmen olarak kabul edilmesi ve bunlardan 605'inin Erzincan'da, 72'sinin ise Bitlis'in Ahlat ilçesinde oluşturulan bölgelere yerleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

Kaynak: AHISKALILAR

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz