Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska şivesiyle Türk filmi

Selçuk Üniversitesinin ödüllü öğrencisi Kemal Mizam, sadece Ahıska Türklerinin oynadığı, Ahıska şivesinin konuşulduğu "Hayal" adlı 110 dakikalık film çekti.

Kemal Mizam, 1984 yılında Özbekistan'ın Fergana şehrinde dünyaya geldiğini, 1997 yılında Türkiye'ye göç ettiğini belirtti. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümünden geçen yıl mezun olduğunu söyleyen Mizam, bugüne kadar birçok film ve belgesel yarışmalarında ödül kazandığını kaydetti.

Bugüne kadar kısa metrajlı filmler çektiğini belirten Mizam, mezun olduktan sonra ilk deneme olarak uzun metrajlı film çekmeye karar verdiğini, bu filmde Ahıska Türklerini beyaz perdeye taşımak istediğini ifade etti.

HAYAL - Film Fragmanı (VIDEO)

Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Ahıska köyü olarak bilinen Kapanalan köyünde "Hayal" adıyla 110 dakikalık film çektiğini kaydeden Mizam, şöyle konuştu:

"Hayal, Türkiye'de Ahıska şivesinde yapılan ilk film oldu. Amacımız Ahıska şivesinin korunması ve özellikle gençlerin sahip çıkması. Filmde, köyde yaşayan yoksul bir delikanlının köy ağasının kızına aşık olması ve yaşananlar komik dille ele alındı. Arkadaşlarının tavsiyelerine rağmen yolundan dönmeyen genç ve arkadaşlarının yaşamı yoluyla Ahıska Türklerinin gelenek ve kültürlerini beyaz perdeye taşımaya çalıştık. Bu projede Ahıska'nın Sesi Tiyatrosu ekibi tüm oyunculuk yeteneklerini sergiledi."

Mizam, senaryosu Veysel Uravelli'ye ait, yönetmenliğini kendisinin yaptığı filmde dostluk ve arkadaşlığı en iyi şekilde işlemeye çalıştıklarını belirterek, "Filmin hazırlanması 6 ayımızı aldı. 60 Ahıska Türkü rol aldı. Yaşananları komediyle anlattık ama film dramla bitiyor" dedi.

Filmin galasının 21 Şubat'ta Bursa'daki BarışManço Kültür Merkezi'nde yapılacağını ifade eden Mizam, "Filmimiz ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Amacımız filmi daha genişkitlelere ulaştırmak. Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor. Bir televizyon kanalında yayınlatabilirsek gerçekten çok mutlu olacağız" diye konuştu.

Kaynak : CNN Türk

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz