Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıskalı Prof. Dr. Halis Süleyman'a Bilimsel Teşvik Ödülü

Atatürk Üniversitesi’nde görev yapan 13 bilim adamı bilimsel çalışmaları nedeniyle ödüllendirildi.

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler alanlarında uluslararası bilim dergilerinde yayınlanan nitelikli makaleler ve çalışmalarına yapılan atıflar nedeniyle 13 bilim adamını, bilgisayar, Atatürk Üniversitesi’nin özel altını, başarı sertifikası ve şiltle ödüllendirdi.

Çok sayıda davetlinin katıldığı “Bilimsel Teşvik Ödül Töreni” Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde yapıldı. Törenin açılışkonuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen yaptı. Yaşamını yitiren Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasab’ı anarak konuşmasına başlayan Tüzemen, “Üniversitemizde bu kadar kapsamlı olarak ilk defa başlatılan, 2009 yılı Atatürk Üniversitesi Bilimsel Teşvik Ödüllerini alan Üniversitemiz mensubu değerli arkadaşlarımızı can-ı gönülden tebrik ediyorum,” dedi.

Tüzemen, ödül komisyonu tarafından Fen, Sağlık, Sosyal Bilimler alanlarında müstakil olarak değerlendirilen, Makale ve Atıf dallarında olmak üzere toplam 16 ödülün 13 bilim insanına verildiğini söyledi.

Rektör yardımcısı Tüzemen, makale dalında verilen ödüllerin 2009 yılında yayınlanan ve gerekli koşulları taşıyan, aynı zamanda uygulama esaslarındaki puanların hesaplanmasıyla verildiğini anlattı. “Atıf dallarında ise, yine 2009 yılı içinde, Atatürk Üniversitesi adresli yayınlara alınan Atıflar dikkate alınmıştır. Yine burada da bir yılda 500’e yaklaşan Atıflarla gurur verici bir tablo ile karşı karşıyayız,” diyen Tüzemen, “Verilen ödüller, üniversitemizdeki bilim hayatının ve bilgi birikiminin ne derece sağlam bir temele dayandığının çok önemli bir göstergesidir,” değerlendirmesini yaptı.

Rektör Koçak’ın konuşması

Bir ülkenin kalkınmasında en önemli kaynağın ‘entelektüel sermaye’, ‘beşeri sermaye’, ‘ihtisas gücü’ ve ‘beyin gücü’ olduğunu hatırlatan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, “Bu, yüksek nitelikli insan gücünün önemli ölçeklerinin başında da bilimsel efor gelmektedir,” dedi.

“Çağımızın en önemli özelliği, toplumun bilgi üretme kabiliyetidir,” diyen Rektör Koçak, “Her ülke kendi potansiyeline göre bilgi üretmek üzere araştırma-geliştirme faaliyetinde bulunmaktadır. Toplumda bilimsel düşünceyi bir hayat tarzı haline getirmeden, bilgi toplumu oluşturulamaz. Şüphesiz, bir ülkenin geleceğini eğitilmişinsan gücü belirlemektedir,” saptamasında bulundu.

Atatürk Üniversitesi’nin akademik personel açısından Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri olduğunu hatırlatan Rektör Koçak, şöyle devam etti:

“Üniversitemizde yapılan bilimsel çalışmalar memnuniyetle söyleyebilirim ki, geçmişyıllara oranla artışgöstermiştir. Bilimsel kriterlerle yapılan sıralamada gerçekleştirilmişyayın sayısına göre 807 makale ile üniversitemiz 7. sırada yer almaktadır. Son bir yıl içinde üniversitemizde yapılan bilimsel çalışmalar ve gerçekleştirilen projeler önemli ölçüde artmıştır.”

“Araştırma Fonu kaynaklarının kullanılması”

Atatürk Üniversitesi Araştırma Fonu kaynaklarının bilim adamlarının çalışmalarını desteklemek amacıyla faaliyet gösterdiğini hatırlatan Rektör Koçak, “Yine bu çerçevede araştırma fonundan talepte bulunan araştırmacılarımıza bilimsel etkinlikleri için en hızlı ve etkin bir şekilde destek sağlanmışve sağlanmaya devam edilecektir. Merkezi Araştırma Laboratuarı, Tasarım ve Sürekli Eğitim Merkezi, Tıbbi Deneysel Uygulama ve Araştırma Merkezi gibi birimlerimize verilen destek ile bilimsel yöndeki çalışmalara büyük bir imkân sağlanmıştır. Bir takım ruhu ile kısa zamanda bu alandaki sıralamanın zirvesine çıkacağımıza olan inancım tamdır,” şeklinde konuştu.

Bilim adamına yurtdışı desteği

Atatürk Üniversitesi’nde görev yapan bilim adamlarının uluslararası kongre, konferans, panel gibi etkinliklere katılmaları ya da araştırmalarıyla ilgili yurt dışında çalışmalar yapmak üzere maddi destekle görevlendirilmelerine hız kazandırıldığını anımsatan Rektör koçak, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Yurtdışı sözlü bildiri yanında bu yıl poster sunumlar da desteklenmeye başlanmıştır. Yönetim olarak bizler, “marifet iltifata tabidir” sözünün gereği bilimsel performansları teşvik amacı ile bir ödül sistemini hayata geçirdik. Bugün bu amaçla üniversitemizin değerli bilim adamlarından makale ve atıf dalında çok iyi bir performans sergileyen 13 arkadaşımızı tanımak, bu güzel tablodan üniversitemiz mensuplarını haberdar etmek ve kendilerine ödüllerini takdim etmek üzere bir aradayız. Bu törenimizin devamında ayrıca Üniversitemize öğretim üyeliği ve idari kademelerde olmak üzere 17 yıl hizmet etmişdeğerli bilim adamı Prof. Dr. Sayın Metin Balcı’nın  isminin Fen Fakültemiz NMR Spektroskopi Laboratuarı’na verilmesi suretiyle bilimsel varlık, liyakat bir kez daha ödüllendirilmişolacaktır. Bunun diğer akademisyenlerimizin bilimsel çalışmaları için bir itici güç olmasını, bir ivme kazandırmasını umuyor, başarılar diliyorum.”

 

Ödül alan bilim adamları

SAĞLIK BİLİMLERİALANI

Adı Soyadı Fakültesi

Prof. Dr. Halis SÜLEYMAN

Prof. Dr. Fatih AKÇAY

Doç. Dr. Abdulmecit KANTARCI

 

 

SAĞLIK BİLİMLERİALANI

Adı Soyadı Fakültesi

Doç. Dr. Abdulmecit KANTARCI

Yrd. Doç. Dr. Nejdet ŞİMŞEK

FEN BİLİMLERİALANI/MAKALE

Adı Soyadı Fakültesi

Yrd. Doç. Dr. Uğur Cem HASAR

Prof. Dr. Sezai ERCİŞLİ

Prof. Dr. Abdulmecit TÜRÜT

 

SOSYAL BİLİMLER ALANI

Adı Soyadı Fakültesi

Doç. Dr. Ali Sinan BİLGİLİ

Prof. Dr. Yusuf AKAN

Prof. Dr. Selçuk EMSEN

 

FEN BİLİMLERİALANI/ATIF

Adı Soyadı Fakültesi

Doç. Dr. Seydi DOĞAN

Doç. Dr. İlhami GÜLÇİN

Doç. Dr. Medine GÜLLÜCE

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz