Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri topraklarını istiyor

40 bini Bursa'da olmak üzere Türkiye'de yaşayan 70 bin Ahıska Türkü var...

Sürgüne UğramışAhıska Türklerinin Haklarını Koruma Merkezi Başkanı Paşa Alihan, vatanlarına geri dönerek topraklarına sahip çıkmak istediklerini bildirdi. Alihan, Ahıska Türklerinin, 1944 yılında eski Sovyetler Birliği döneminde haksız yere asırlardır yaşadıkları topraklardan silah zoruyla Orta Asya steplerine sürüldüğünü ve halen değişik ülkelerde sürgün hayatı yaşadığını hatırlattı.

Paşa Alihan, Türkiye'de yaşayan Ahıskalılar olarak kendilerini şanslı gördüklerini dile getirirken, 9 ayrı ülkeye dağılmış, daha ağır koşullarda yaşayan Ahıskalıların bulunduğuna dikkati çekti.

TÜRKİYE'DE 70 BİN AHISKA TÜRKÜ YAŞIYOR
Yaklaşık 40 bini Bursa'da olmak üzere Türkiye'de yaşayan 70 bin Ahıska Türkünün bazı önemli konularda ciddi sorunlarla mücadele ettiklerini vurgulayan Alihan, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

''Ahıska toprakları Gürcistan sınırları içinde bulunmaktadır. Türkiye'nin doğusunda Ardahan'ın Posof ilçesine sınırdır. Sürgünden sonra 1957 yıllarında başlattığımız vatana dönüşmücadelesi tam 47 yılımızı almıştır. Halen 9 değişik ülkede sefil bir hayat süren Ahıska Türklerinin yaşam koşullarını inceleyen Avrupalı parlamenterlerin hazırladığı raporlar, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde görüşüldü. Bu raporlar ve bazı Türk parlamenterler sayesinde sorunlarımız Avrupa Konseyine taşınmışoldu. Bu baskılardan sonra Gürcistan yönetimi, 1999'da uluslararası arenada verdiği sözünü ancak 2007 yılında yerine getirmişoldu. Aleyhimize olmasına rağmen, birçok eksiği bulunan bu yasa sayesinde vatana geri dönüşumudumuz artmıştı.''

Bu çerçevede Türkiye'den geri dönüşiçin bin 300 başvuru dosyasını Gürcistan'ın Ankara Büyükelçiliğine ilettiklerini dile getiren Alihan, bu konuda henüz olumlu ya da olumsuz yanıt alamadıklarını bildirdi.

Gürcistan Hükümetinin 3 yıl önce çıkardığı geri dönüşyasasını çeşitli bahaneler öne sürerek uygulama azminde olmadığını belirten Alihan, şunları kaydetti:

VATANIMIZA GERİDÖNMEK İSTİYORUZ
''Vatanımıza geri dönerek topraklarımıza sahip çıkmak istiyoruz. Geçmişte mücadele vermiş, vatan topraklarına geri dönmeyi başaramayan dedelerimiz ve babalarımızın ruhunu şad etmek istiyoruz. Bu konuda Türk Hükümetinden destek bekliyoruz. Devletimizin yetkili birimlerinin harekete geçerek, haklarımızı almak için uluslararası ilişkiler ve devletler arası ikili ilişkilerdeki prosedürleri lehimize çalıştırmalarını bekliyoruz. Biz kültürümüzü, geleneklerimizi, özümüzü korumayı, yıllardır özlemini çektiğimiz topraklarımıza kavuşmayı arzu ediyoruz.''

Kaynak : ntvmsnbc.com

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz