Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Kırgız lider Ahıska Türklerine saldırıları kınadı

Kırgızistan'da geçici hükümetin güvenlik konularından sorumlu Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, Kırgızistan'da yaşayan Ahıska Türklerine yönelik saldırıları kınadı.

Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov'un başkanlığındaki dernek üyelerini Meclis binasında kabul eden Atambayev, Türklerin hiçbir şeyden endişe duymamaları gerektiğini belirterek, "İçinizde bir korku olmasın, güven içinde olun" dedi.

Ahıska Türklerine tahriklerden uzak kalmalarından dolayı teşekkür eden Atambayev, "Bu ülkede ayrımcılık olmamalı. Kırgız, Rus, Özbek ve Türk ayrımcılığı olmamalı. Güney-kuzey ayrımı yapılmamalı. Bunlar çok tehlikeli şeyler. Bu tür olumsuz hareketler ülkeyi ve devleti yıkabilir. Bu bir suçtur. Bu suç, ülkede en büyük devlet suçu sayılmalıdır. Biz yönetim olarak, ülkede ayrımcılık yapılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Atambayev, Mayevka köyündeki Türklerin evlerine saldırıları şiddetle kınayarak, bu saldırıların tahrikten kaynaklandığını ve bu tahrikleri yapanları çok iyi bildiklerini kaydetti.

Ankara ziyaretine de değinen Atambayev, "Türkiye'de Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı ile görüştüm. Bu görüşmeler çok şeyi ifade ediyor. Ankara'dan Bişkek'e döner dönmez Türkiye peşimden bir uçak dolusu tıbbi yardım gönderdi. Ayrıca Kırgızistan'a Türkiye tarafından mali yardımın yapılması da öngörülüyor. 7 Nisan olaylarında yaralılar Türkiye'ye götürüldü. Türkiye ilk yardım yapan ülke oldu. Türkiye bize her zaman destek oldu. Dil, din, kültür ve tarihimiz birdir, geleceğimiz de bir olacak" dedi.

Basına kapılı devam eden görüşmenin ardından AA muhabirine açıklama yapan Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov, Atambayev ile görüşmenin "çok sıcak ve güzel" geçtiğini belirtti.

Sakimov, Atambayev'in buradaki Türklerin endişelenmemelerini istediğini, Türklerin arkasında kendisinin olduğunu belirttiğini ifade etti.

Kırgızistan'da 7 Nisan tarihinde iktidarın devrilmesinin ardından toprak işgalleri başlamıştı. Ahıska Türklerin sahip olduğu toprakları işgal edenler, daha sonra bu toprak sahiplerinin evlerine saldırmıştı. Olaylarda 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/dunya/14607946.asp?gid=373

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz