Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türklerinin vatanlarına dönüşü için mali destek gerekiyor

Azerbaycan'daki Ahıska Türklerini bir araya getiren "Vatan" derneği başkanı İbrahim Burhanov, vatanlarına geri dönüş süreciyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, "Ancak geri dönüş konusunda gerek başvuru sürecinde gerekse dönüşten sonraki dönem için mali destek gerekiyor" dedi.

Burhanov, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Özbekistan'ın Fergana kentinde Ahıska Türklerine yönelik olaylardan sonra 48 bin Ahıskalının Azerbaycan'a geldiğini,

bunlardan 8 bininin daha sonra Türkiye ve Rusya'ya gittiğini anlatarak, bir dönem 100 bini aşan Azerbaycan'daki Ahıskalıların bugünkü sayılarının yaklaşık 70 bin olduğunu kaydetti.

Gürcistan'ın, Ahıskalıların geri dönüşüyle ilgili yasayı 2007 yazında kabul ettiğini anımsatan Burhanov, ancak yasanın uygulanmasıyla ilgili düzenleme yapılmadığı için geri dönüşle ilgili önemli bir ilerleme sağlanamadığını söyledi ve "Biz dernek olarak bunun üzerinde çalıştık ve ilk etapta 100 kadar arkadaşımıza konuyla ilgili bir eğitimden sonra bölgelere gönderdik. Arkadaşlarımız ev ev, aile aile dolaşarak çalıştı ve gerekli başvuru evraklarını hazırladı" dedi. 

Başvuruların çeviri ve noter onayı işlemlerinden sonra Gürcistan'ın Bakü Büyükelçiliğine teslim edildiğini belirten Burhanov, "Bugüne kadar 12 bin 500 başvuru yapıldı. Biz bunların 1728'inin işlemlerini tamamlayarak Gürcistan Büyükelçiliğine teslim ettik. Çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu. 

1 Ocak 2009 tarihinde sona ermesi planlanan başvuru süresinin, uluslararası kuruluşlarla birlikte yaptıkları girişimlerden sonra Gürcistan Parlamentosu tarafından 1 Temmuz 2009'a kadar uzatıldığını anlatan Burhanov, geri dönüş başvurularının hızlanarak devam ettiğini de söyledi. 

Başvuruların bireysel yapıldığında 800-900 dolara mal olabildiğine de işaret eden Burhanov, bu nedenle derneğin süreçle ilgili çalışmaları yürütmesinin daha ekonomik olduğunu, ancak yine de masraflı bir süreç olduğunu kaydetti. 

"Halen 51 ailenin Ahıska'ya göç ettiğini" de ifade eden Burhanov, bu ailelerin hayatlarını sürdürebilmeleri için özellikle tarım ve hayvancılık konularında desteklenmeleri gerektiğini vurguladı. 

Burhanov, bu nedenlerle Azeri milletvekillerinin de desteğiyle yardım kampanyası başlattıklarını, bazı milletvekillerinin de başlangıç olarak maaşlarını vererek kampanyayı desteklediğini kaydetti. 

Çalışmalarını Türk kuruluşları, İslam Konferansı Teşkilatı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği gibi çeşitli uluslararası kuruluşlarla birlikte sürdürdüklerini belirten Burhanov, Ahıskalıların geri dönüşünün sağlanmasının, Kafkasya'daki diğer sorunların çözümüne de katkıda bulunabileceğini söyledi. 

Azerbaycan'daki Ahıska Türklerinin vatanlarına dönüşüyle ilgili başvuru süreci ve dönenlerin hayatlarını kurmalarına yardımcı olmayı amaçlayan mali destek kampanyası, Bakü'deki Atatürk Araştırma Merkezi'nde yapılan toplantıyla başlatıldı. 

Burhanov ile birlikte 13 Azeri milletvekili, gazeteci ve yazarların katıldığı toplantıda, kampanyaya halkın yanı sıra bu konuda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşların desteğinin sağlanması amacıyla girişimlerde bulunulması konuları da ele alındı. 

Gürcistan'ın Türkiye ile olan sınırında yer alan Javakheti'de (Türkiye sınırı, Acara bölgesi, Tiflis ve Azerbaycan sınırı arasında kalan bölge) yaşayan ve sayıları yüz binlerle ifade edilen Ahıska Türkü, SSCB ile yapılan Kars anlaşması sırasında belirlenen sınırın öte tarafında kalmaları nedeniyle Anadolu'daki yakınlarından ayrı düştü. 

Sovyet lideri Jozef Stalin'in Türkiye sınırındaki bölgede Türk asıllıların yaşamasının tehlikeli olabileceği düşüncesiyle verdiği emirler doğrultusunda kış mevsiminde trenlere doldurularak, Orta Asya başta olmak üzere o dönemdeki Sovyet coğrafyasının çeşitli yerlerine adeta serpiştirilen Ahıska Türklerinin binlercesi haftalarca süren bu zorlu yolculuk sırasında can verdi. 

Sürüldükleri bölgelerde uzun yıllar gözetim altında yaşamak zorunda kalan Ahıskalıların vatanlarına dönmesine izin verilmezken, Sovyetlerin dağılmasına yakın zamanda, 1989'da Özbekistan'ın Fergana vadisinde meydana gelen "kardeş kavgası" Ahıskalıların geri dönüş isteğini daha da güçlendirdi. 

Ahıskalıların topraklarına dönüşünü sağlama konusunda sorumluluk üstlenen Tiflis yönetimi, uzun bir süreden sonra gerekli yasal düzenlemeleri yaparken, Gürcistan vatandaşlığını alarak geri dönenleri de ev ve iş sorunları bekliyor.

Kaynak : Ahıska Gazetesi

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz