Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıskalıların Emeklilik Konusu

Sürgüne Uğramış Ahıskalıların Haklarını Koruma Merkezi'nin 4 Temmuz 2010 tarihinde Avukatlar iştirakinde düzenlediği genişkatılımlı Ahıska Türklerinin Emeklilik Hakları ile ilgili Hak Arama konferansında alınan karar ile 21 Temmuz 2010 tarihinde Ahıska Türkleri Heyeti Ankara'da Temaslarda Bulundu. Sözkonusu temasların ardından T.C. Dışişleri Bakanlığı Orta Asya ve Kafkaslar Genel Müdür Yardımcılığı'ndan Sürgüne UğramışAhıskalıların Haklarını Koruma Merkezi'ne gelen bilgilendirme cevabı:

T.C.
DIŞİŞLERİBAKANLIĞI
Orta Asya ve Kafkaslar Genel Müdür Yardımcılığı

Sayı   : B.06.0.KOAY.0.0-409.42 -2010/195190

Konu : Emeklilik konusunda Bakanlığımıza iletilen talep

SÜRGÜNE UĞRAMIŞ AHISKALILARIN HAKLARINI KORUMA MERKEZİBAŞKANLIĞINA

İlgi : 21.7.2010 tarihli yazıları

     Merkeziniz Temsilcilerince 21 Temmuz 2010 tarihinde Bakanlığımıza gerçekleştirilen ziyaret sırasında Ahıskalı vatandaşlarımızın Türkiye'ye gelmeden önce bulundukları ülkelerde ( Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Ukrayna ve Azerbaycan ) kazandıkları emeklilik hakkının Türkiye'de kullanılabilmesi konusunda sağlanan bilgiler aşağıda sunulmaktadır:

     - Ahıskalı vatandaşlarımızın, yurtdışında geçen çalışma sürelerini Türkiye'de çalışılan yıllarla birleştirilerek emekliliğe hak kazanabilmeleri, sözkonusu ülkelerle ülkemiz arasında sosyal güvenlik anlaşması imzalanmışolmasıyla mümkündür.

     - Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu ve Ukrayna ile ülkemiz arasında sosyal güvenlik anlaşması imzalanması hususunda ülkemizin girişimleri sürmekle birlikte, sözkonusu anlaşmalarıın imza aşamasına gelmesinin vakit alabileceği anlaşılmaktadır. Sözügeçen ülkelerle bu tür bir anlaşma sonuçlandırıldığında, Ahıskalı vatandaşlarımızın yurt dışında çalıştıkları sürelerin emekliliklerine sayılması için gerekli hukuki süreç tamamlanmışolacaktır.

     - Ahıskalı vatandaşlarımızın Gürcistan ve Azerbaycan'da çalıştıkları süreler içinse, sözkonusu ülkelerle sosyal güvenlik anlaşmaları imzalanmışbulunduğu cihetle, bu vatandaşlarımızın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurmaları gerekmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a.
Fatih CEYLAN
Büyükelçi

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz