Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri İstanbul'da Buluşuyor

14 Kasım 1944 tarihinde Gürcistan sınırları içerisinde bulunan Ahıska’dan, ana yurtlarından sürgün edildiklerinden bu yana 66 yıl geçti. Haksız yere yurtlarından sürülen Ahıska Türkleri’nin 66 yıldır başlattıkları vatana geri dönme mücadelesinde son dönemde kurulan Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) ile önemli mesafe kat edildi. Özellikle 1957’den sonra başlatılan fiili mücadelede Sovyet sistemi içerisinde inanılmaz baskılara maruz kalan Ahıska Türkleri maalesef arzu edilen noktaya bir türlü gelememişlerdi. Ataların başlattıkları bu onurlu vatana dönüşmücadelesini son olarak Kazakistan’da yaşayan Ahıskalı Türklerden, ünlü işadamı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov bayrağı devralarak kolları sıvadı. Önce Kazakistan’da faaliyetlerini sürdüren Ahıskalı Sivil toplum örgütlerini daha düzenli ve gerçekçi faaliyetlerine çekerek önemli atılımlar başlattı. Daha sonra Türkiye’ye geçerek, Türkiye Cumhuriyeti desteği ile Ankara’da kurduğu Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) ile Avrupa’ya kadar uzandı.

Dünyanın dört bir yanına dağılmışve kurmuşoldukları sivil toplum örgütleri ile mücadelelerini geliştirerek faaliyetlerini sürdüren dernekleri DATÜB çatısı altında birleştirmeye başladı. DATÜB’e derneklerin yanı sıra entelektüel Ahıskalılar, Öğrenciler, sanat adamları da katılarak Dünya genelinde önemli güç elde etmeye başladı.

Nisan ayında olağan kongresine hazırlanan DATÜB yönetimi, Genel Koordinatör Prof. Dr. İlyas Doğan organizesinde İstanbul’da DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’un ev sahipliğinde İstanbul’da Ceylan İnter Continental Otelinde bir araya geliyorlar.

Toplantıya, yurtiçi ve yurtdışından DATÜB’e üye olan birçok dernek yöneticisi ve toplum liderleri gelerek katılacaklar. İki gün boyunca sürecek olan toplantılarda her ülkeden gelen derneklerin temsilcileri söz alarak sorunlarını dile getirecekler. Daha sonra yurtiçi (Türkiye’de) faaliyetlerini sürdüren Ahıska Türkleri derneklerinin temsilcileri söz alarak görüşve düşüncelerini aktaracaklar.

Açılışı Genel Başkan Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’un yapacağı toplantılarda son olarak DATÜB olağan Genel Kurul Toplantısı hazırlıkları hakkında genişçalışmalar yürütüleceği bildirildi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz