Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Bursa'da Öğrencilerle Buluştu

DATÜB yöneticileri Ahıskalı öğrencilerle buluşmaya devam ediyor.

Fransa’nın Strazburg kentinde Avrupa Konseyi ocak dönemi toplantıları esnasında alınan karar doğrultusunda Türkiye’de çeşitli illerdeki üniversitelerde öğrenimlerini gören Ahıskalı öğrencilerle yemekli toplantıları devam ediyor.

Azerbaycan Ahıska Vatan Cemiyeti Başkanı Şemsettin Serveroğlu’ndan gelen teklif üzerine DATÜB Genel Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Doğan’ın değerlendirmesiyle organize edilen yemekli toplantıların ilki İstanbul’da yapılmıştı. İkincisi ise Bursa’daki Ahıskalı öğrenciler ile yapıldı. Bursa’da faaliyetlerini yürüten Sürgüne UğramışAhıskalılar’ın Haklarını Koruma Merkezi Başkanı Paşa Alihan ve Bursa’daki öğrencilerin temsilcisi Alişir Fevziev’in organize ettikleri toplantı bir restoranda gerçekleşti.

Yemekli toplantıya DATÜB’ü temsilen Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, Kazakistan Temsilcileri Roza Osmanova, Sadir Eibov, Azerbaycan Vatan Cemiyeti Başkanı ve DATÜB Azerbaycan Temsilcisi Şemseddin Serveroğlu ve yardımcıları Yusuf Seferoğlu, İbrahim Mamedov katıldılar.

Değişik ülkelerden gelerek Bursa’daki üniversitelerde öğrenimlerini gören Ahıskalı öğrencilere ilk önce DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) hakkında genişbilgi verildi. DATÜB’ün ne amaçla kurulduğunu, kuruluşundan bu yana gerçekleştirmişolduğu faaliyetleri hakkında toplantıya katılanlara bilgi aktarıldı.

Daha sonra öğrencilere sırasıyla söz verilerek sorunları dinlendi. Öğrencilerinden bazıları “Biz yabancı ülkelerden geliyoruz, okulumuzu bitirince geldiğimiz ülkelere geri dönüyoruz. Mesleğimizle ilgili alanlarda birçoğumuz yaşadığımız ülkelerde işbulamamaktayız. Ailemizin de isteği ile geri Türkiye’ye geliyoruz. Ancak burada da vatandaşlık alabilmemiz için şimdiki mevzuata göre 5 yıl beklememiz gerekiyor. Bu bize zaman kaybına neden oluyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinden çifte vatandaşlık verilsin istiyoruz.

Türkiye’ye gelen hepimiz burslu öğrenci değiliz. Önceden Ahıskalı öğrencilere de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıymışgibi burs veriyordu. Birkaç yıldır bu burslarımız da kesildi.

Vatandaşlığımız olmadığı için harçları cebimizden ödüyoruz. Harçlar ise son birkaç yıldır dört katına çıktı. Geldiğimiz ülkelerde ailemizin zaten maddi durumu çok iyi olmadığı için ödemede sıkıntı çekiyoruz. Ödemeyi yapamayınca zaten devlet bursumuz da olmayınca birçoğumuz eğitimimize devam edemiyoruz.” diyerek ortak sorunlarını dile getirdi.

Sorunlarını dinleyen DATÜB temsilcileri ise, amaçlarının tanışmak olduğunu ve Ahıskalı öğrencilerin sorunlarını dinleyerek not ettiklerini toplantılar sonunda elde edecekleri bilgileri rapor haline dönüştürerek Türkiye Cumhuriyetimizin ilgili makamlarına ileterek çözüm için çaba göstereceklerini ifade ettiler.

Öğrencilerle DATÜB temsilcilerinin Bursa’dan sonra, Konya, Ankara ve İzmir’de bir araya gelecekleri bildirildi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz