Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB’ün İzmir Toplantısı Renkli Geçti

9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Füzün’ün ev sahipliğini yaptığı gecede Ahıskalı öğrenciler, Üniversite öğretim görevlileri Dekanlar ve Vali Yardımcısı katıldı.

DATÜB Genel Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Doğan başkanlığında, Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, Kazakistan Temsilcileri Roza Osmanova, Sadir Eibov, Azerbaycan Vatan Cemiyeti Başkanı ve DATÜB Azerbaycan Temsilcisi Şemseddin Serveroğlu ile yardımcıları Yusuf Seferoğlu, İbrahim Mamedov’dan oluşan DATÜB heyeti İzmir 9 Eylül Üniversitesinde Ahıskalı öğrenciler yemekli toplantıda buluştular.

9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün ev sahipliğini yaptığı gecede Ahıskalı öğrenciler, Üniversite öğretim görevlileri, Dekanlar ve Vali Yardımcısı katıldı. Üniversitenin yemekhanesinde akşam yemeğinde bir konuşma yapan rektör Ahıskalı öğrencileri ve DATÜB heyetini üniversitesinde ağırlamaktan memnun olduğunu belirterek bu vesile ile de bilinmeyen Ahıska gerçeğini öğrenmişolduklarını söyledi.

Yemek öncesi bir konuşma yapan Prof. Dr. İlyas Doğan Ahıska’nın tarihteki yerini anlatarak 1944 sürgünü ve ardından yaşanan trajediler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Vatanda geri dönme mücadelesinin 66 yıllık serüveninden bahsederek geldiğimiz noktada Dünyada yaşayan tüm Ahıskalıları birleştirmek ve tek çatı altında toplayarak mücadeleyi hızlandırmak amacıyla kısa adı DATÜB olan Dünya Ahıska Türkleri Birliği’nin Başkent Ankara merkezli olarak kurulduğunu anlattı.

DATÜB’ün amaçlarını ve yaptığı faaliyetlerini projeksiyon eşliğinde anlattı. Ardından diğer illerde olduğu gibi 1966 yılından itibaren vatana dönme mücadelesi veren Abastubanlı Molla Yusuf’un “Onurlu vatan mücadelesi” adlı 10 dakikalık belgeselini projeksiyon eşliğinde gösterimi yapıldı.  Molla Yusuf’un mücadeleci ruhu ve vatan azmi başta rektör olmak üzere katılanların duygulanmasına sebep oldu.

DATÜB Azerbaycan temsilcisi ve Vatan Cemiyeti Başkanı Şemseddin Serveroğlu kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye’de Ahıskalılara verilen önemden memnun olduğunu söylerken Türkiye’ye eğitim almak için gelen öğrencilerden üstün başarı göstererek Ahıskalıları Dünyada layıkıyla temsil etmelerini istedi. İzmir’deki öğrencilerin daha organizeli ve aktif olduklarını gördüğünü sözlerine ekledi.

Daha sonra DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar bir kısa konuşma yaparak daha çok Avrupa Konseyi ile Gürcistan arasında imzalanan İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Konseyi’nin Gürcistan üzerindeki yaptırım gücü hakkında bilgi vererek son Strazburg çalışmalarını anlattı. DATÜB’ün Dünyadaki Ahıskalıları örgütleyerek uluslar arası arenada Ahıskalıların kaybettiği haklarının geri verilmesi için bir mücadelenin başladığını vurgulayarak, özellikle Ahıskalı öğrencilerin bu onurlu vatan mücadelesinin neresinde olduklarını anlamak açısından yapılan bu toplantıların yararlı olduğunu söyledi.

Öğrenciler sorunlarını dile getirdiler

Yemekli toplantıda rektörün sevecen tavrı karşısında ve hocalarını da karşılarında bulan Ahıskalı öğrenciler ise mikrofonu ellerine aldıklarında ilk defa bu şekilde yemekli bir toplantı ile kendilerine verilen değere sevindiklerini dile getirerek sorunlarını da aktarma fırsatı buldular. Türkiye imkanlarını kullanarak yetersizde olsa burslardan yararlanarak Türkiye’de eğitim görme imkanı elde ettiklerini bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine teşekkür ettiler. Bunun yanı sıra Eğitime verdiği önemden dolayı da DATÜB yönetimine şükranlarını sundular. Ancak eğitim sorunlarının var olduğunu anlatarak yetkililerden yardım beklediklerini de sözlerine eklediler.

Vatana dönüşyolunda daha çok görüşbildiren öğrenciler başlıca amaçlarının vatana dönmek ve dedelerinin haklarının geri iade edilmesini sağlamak olduğunu bu amaçla kurulan DATÜB’ü destekleme kararı aldıklarını ifade ettiler. Vatan bizim için kutsaldır, büyüklerin gençlere vereceği bayrağı daha ileriye taşımaya hazır olduklarını söylediler.

Ahıska şiirleri besteleniyor

TRT İzmir radyo ve televizyonda çalışan usta bestekar ve sanatçılar Ahıska şiirlerini bestelemeye başladılar. TRT ses sanatçılarından Seher Dilman Meriç ile bestekar Bora Uymaz Ahıska şiirlerini Türk Sanat Müziği dalında besteleyerek seslendireceklerini söylediler. İlk olarak Ben Ahıska’yım adlı şiiri bestelemeye başladıklarını söyleyen sanatçılar bu havayı gördükten sonra birkaç şiiri besteleyerek Ahıska kültürünü ve edebiyatının tanıtılmasını istediklerini vurguladılar.

TRT ses sanatçısı ve bestekarına yine DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’un hazırlatmışolduğu teşekkür plaketini DATÜB Genel Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Doğan takdim ederek Ahıska kültürüne verdikleri desteklerinden dolayı tüm Ahıska halkı adına teşekkürlerini sundu.

DATÜB’den Rektöre plaket verildi

Ahıskalı öğrencilere ve DATÜB heyetine ev sahipliği yapan 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün’e , DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’un hazırlatmışolduğu teşekkür plaketini DATÜB Genel Koordinatörü Prof. Dr. İlyas Doğan takdim etti. Konuşmasında 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün’e Ahıskalılar adına teşekkür ederek, DATÜB yönetim kurulu ve Ahıskalılar adına plaketi takdim ettiğini söyledi. Rektör ise DATÜB’ün bu jestine teşekkür etti. Ahıska Türklerini ve yaşadıkları sürgün trajedisini bu vesile ile öğrendiği söyledi. Bundan sonra Ahıskalı öğrencilere hem ağabeylik hem babalık yapma sözü vererek, her türlü sorunlarını çekinmeden kendisine çıkarak anlatabileceklerini söyledi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz