Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Şehitleri ABD’de anıldı

ABD’de yaşayan Ahıskalılar, 1944 yılında başlayan sürgün ve zulüm dönemlerinde şehit olan Ahıskalıları andı. Ohio eyaletini Dayton şehrindeki programda Türkiye’de son dönemde şehit olan güvenlik güçleri ve Van depreminde hayatlarını kaybeden vatandaşlar da anıldı. Programa Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Fatih Yıldız ve Midwest Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Veli Aslan da katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşan Dayton Ahıska Aksakallar Temsilcisi Hasan İskender, “1944 Sürgün olayı bundan 67 önce 15 Kasım tarihi, yalnız Türk tarihinin değil, insanlık tarihinin de kara sayfasıdır. Zira bu tarih, bir kış gecesi 200′den fazla köy ve kasabada yaşayan binlerce insan, birkaç saat içinde ocağından sökülerek yük ve hayvan vagonlarında, Sibirya, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a sürülmüşlerdir. Sürgün edilenlerin birçoğu, toplam 17 bin kişi yollarda öldü. Sağ kalanlar da, ata vatanından ebedî ayrılığa mahkûm edildiler. Bu yetmiyormuş gibi 1989 da Mayıs ayında Özbekistan’da, Fergana’da kardeş kanı döküldü ve yine onlarca şehit verildi. Ahıskalıların sürgün hayatı bununla da sınırlı kalmadı. Rusya’da da birçok sıkıntılar yaşandı. Bugün ABD’deyiz; oldukça rahatız ancak gelecek nesillere bu yaşananları unutturmayalım. Bizim niyetimiz burada Rus, Özbek düşmanlığı yapmak değil, bizim milletlerle bir problemimiz yok. Biz şehitlerimizi anarak dini görevimizi yapıyoruz.”dedi.

Midwest Türk Dernekleri Federasyon Başkanı Veli Aslan ise konuşmasında birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Aslan, şunları söyledi: “Bugün hem Ahıskalı kardeşlerimizin şehitlerini anıyoruz hem de Türkiye’de depreme ve teröre verdiğimiz şehitlerimizi hep birlikte anıyoruz. Bu program bizim birliğimizin çok güzel örneğini teşkil ediyor. Şehitlik peygamberlikten sonra en önemli mertebedir. Şehitler yetmiş insana şefaat edeceklerdir. Sizlerde böyle atalara sahipsiniz, çocuklarımızı atalarımıza yakışır vaziyette yetiştirelim. Onları özellikle kızlarımızı okutalım, üniversitelere gitsinler, geleceğin valileri, doktorları, öğretmenleri, senatörleri onların arasından çıksın.’’

Başkonsolos Fatih Yıldız ise, “Ahıskalıların sürgünde, Fergana ve Rusya’da yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz.Gerçekten çok büyük acılar yaşandı. Aslında bunlar hep Ahıskalıların Türk kimliğini kaybetmeleri için yapılan zulümlerdir. Ancak bunu başaramadılar çünkü unuttukları bir şey vardı o da Ahıskalıların kalbindeki vatan sevgisiydi.” dedi. “Sizlerden beklediğimiz birlik içinde yaşamanızdır.” diyen Yıldız, başkonsolos olarak Ahıskalılara elden geldiğince yardımcı olma sözü verdi.

Program 1944’te yaşanan olayların anlatıldığı belgesel ile devam etti. Belgesel sırasında özellikle bazı yaşlı Ahıskalıların gözyaşlarını tutamadıkları gözlendi. Van depremine ait fotoğraflar ise depremin acı yüzünü bir kez daha hatırlattı. Dayton’da yaşayan Türkler Van depremi mağdurları için bir yardım kampanyası da başlattı.

Kaynak: Bugün

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz