İbrahim AGARA 4 haber

İlgili Haberler

Ahıska'ya Dönmek İstiyoruz

  • Gönderen İbrahim AGARA
  • 12 Mart 2012 13:01:14 MSK
  • 0 yorum
  • 10.793 izlenme

Şartlar Uygun Olursa, Ahıska'ya dönmek istiyoruz.

İzmir Ahıska Türkleri Derneği yönetim kurulunda 11 asil üyeden, üçü Ahıska doğumludur. Ahıska sürgününü yaşamış, ömürlerini bu hak yola adamış, Ahıska davasından hiçbir zaman vazgeçmemiş, umutsuzluğa kapılmamış, mutlaka birgün Ahıska topraklarına döneceğiz umudu ile yaşayan,vatana dönuş icin aktif faaliyetlerde bulunan üyelerimiz.

  1. Saaddin AHISKA -1937 Görgisiminda- Ahıska doğumlu   mesleği: mühendis
  2. Süleyman AHISKALI- 1938 Oşora- Aspinza doğumlu   mesleği: doktor
  3. İlimdar AGARA- 1941 Agara- Ahıska doğumlu     mesleği:  öğretmen

SÜRGÜNÜ HATIRLIYORMUSUNUZ? Sorusunu sorduğumda;Binlerce Ahıskalı gibi 4-7 yaşlarında,  14 Kasım 1944 Ahıska sürgününü yaşamış, canlı şahitleriz… Birkaç saat içinde rus askerleri evlerimizi bastılar, silah zoru ile bizleri kamyon arabalarına bindirdiler ve tren istasyonlarına getirdiler. Yine silah zoru ile yük vagonlarına tıka basa doldurdular. İnsanlarımızın ağlama, sızlama, Allah’a yalvarmaları , diğer taraftan silah sesleri sahipsiz kalan hayvanların inleyişleri tüm geceyi cehenneme çevirmişti. Rus askerlerine karşı direnenler, gitmek istemeyenler gözümüzün önünde yargısız kurşuna dizildiler. Askerler tarafından öldürüldüler. Yolculuk çok uzun sürdü. Vagonlar soğuktu. Yiyeceğimiz yoktu. Binlerce insanımız bu yolculukta vefat etti. Biz çocuklar, çoğumuz babamızı, annemizi, ağabeyimizi, ablamızı kaybettik. 4-7 yaşlarında küçük çocuk iken, aradan geçen bunca yıl içinde  bu insanlık dramını unutmadık, unutamadık. Bu söylediklerimiz, duyduklarımız değil gördüklerimizin sadece bir kısmıdır. Ömrümüzün sonuna kadar da yapılan bu haksızlıkların giderilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. O küçücük yaşlarında yaşadıkları sürgün ve soykırımı bugünlerde bizlere anlatırken sanki dün yaşamış gibi duygulanarak seslerinin tonu değişerek göz yaşları içinde anlatmaya çalışıyorlar: 1956 yılında sıkı yönetim kaldırılınca, KGB gözetimi altında hayatımızı sürdürmeye devam ettik. İlk hedefimiz milletimize yapılan bu sürgün ve soykırımın haksız yere olduğunu, yapılanları uluslararası arenalara taşımak ve dünyaya duyurmak için eğitimli olmamızın farkındaydık. Zor şartlarda olsada eğitim almaya çalıştık. Yüzlerce genç Ahıskalı gibi bizlerde üniversiteleri kazandık. Birimiz öğretmen, birimiz mühendis, birimizde doktor olduk. 1961 yılında kurulan vatana dönüş komitesine üye olduk. 18-20 yaşlarında öğrenciler arasında aktif faaliyetlerde bulunduk. KGB tarafından uyarılmamıza ve hapis cezalarına rağmen, Ahıska topraklarına geri dönüş mücadelesini sürdürdük. Sovyetler zamanında politbüro’da çalışan yetkili insanlarla görüşmeler yapıldı, mektuplar ve halkımızdan toplanan dilekçeler kendilerine sunuldu. Sovyetler birliği zamanında ben Türk’üm, Türk kelimesini kullanmak onlar açısından suç iken, biz bu şerefli namımızı gururla söyledik ve Ahıska topraklarına Türk ve Müslüman adı ile döneceğiz diye mücadele verdik.

Bu sene Ahıska sürgününün 68. yıldönümü içindeyiz. Bu sürgün ve soykırımı yaşamış insanlarımızın ortalama yaşları 70dir. Sayılarımız çok az kaldı. Bu insanların tek isteği vatanımız Ahıskaya geri dönmektir. Benim oğlumunda ve torunumunda vatanı Ahıskadır. Geri Ahıska topraklarına Türk adıyla dönmeleri en doğal haklarıdır. Ahıska Türkü olmanın bedelini çok ağır ödemiş biz yaşlı nesilin tek amacı kendi anavatanımız Ahıskaya dönmektir.

Temmuz 2007 tarihinde Gürcistan meclisinde kabul edilen geriye dönüş yasası ne yazakki bizim isteklerimizi tam yerine gtirmediği bir yasadır. Bu ve buna benzer yasalar, eski sovyetleri birliği komünist partisi ve Gürcistan tarafından birkaç kez çıkarılmıştır. 1961-2011 yılları arasındaki yasalarda da ‘Ahıska Türkleri, Ahıska bölgesine yerleştirilecek’ diye ifade edilmemiştir. Bu şartlarda ahıskalılar  Gürcistan topraklarına dağıtılacaklarını ve birkaç sene sonra Gürcileştirme politikasına maruz kalacaklarını düşünen milletimizin liderlerinden: Enver ODABAŞI, Yusuf SERVEROĞLU ve bizler bu şartlarda milleti Gürcistana yerleştirmek için onay vermedik.

Ahıska doğumlu bizler  Gürcistan devletinden ve parlementosundan bu konuyla ilgili isteklerimizi bildirmek istiyoruz.

1- Ahıska Türkleri kendi topraklarımız Ahıska’ya geri dönmek istiyoruz.

2- Ahıskalılar sürgüne gönderilirken Türk oldukları ifade edilmiştir, o halde dönerken de Türk olarak dönmemiz sağlanmalıdır.

3- Gürcistan devleti Ahıskalılara hiçbir şart koymadan, vatandaşlık ve diğer insan haklarını hemen tanımalıdır.

4- Vatana dönüş hareketinde Türkiye devletinin rolü ön planda olmalıdır.

5- Avrupa konseyinden gelecek yardımlar ile konutların yapımına Ahıskadan başlanmalıdır.

Dr. İbrahim AGARA
İzmir Ahıska Türkleri Dernek Başkanı
Kaynak: Ahıskalım.Org

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz