Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Kıbrıslı Ahıskalılar Toplandı

DATÜB üyesi KKTC Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yıllık olağan genel kurul toplantısını yaptı. Kıbrıs'ta yaşayan Ahıska Türkleri geçtiğimiz Nisan 2011'de biraraya gelerek örgütlenme kararı almışlardı. KKTC Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği adı altında örgütrlerini kuran Kıbrıslı Ahıska Türkleri aldıkları bir kararla Ahıska Türkleri'nin vatandan sürülüş yıldönümü olan 14 Kasım 2011 tarihinde Kıbrıs otoritelerine derneklerini onaylatarak resmi kuruluşunu gerçekleştirdiler. Yine Yönetim Kurulu kararı ile Merkezi Ankara'da bulunan DATÜB'e resmen başvuru yaparak üye olma başvurusu DATÜB yönetim kurulunca kabul edilerek DATÜB'ün üyesi oldular.

Dernek Yönetiminin 21.01.2012 tarihinde toplanan Genel Kurula verdiği öneri ile 29 Nisan 2012 tarihinde yeniden Genel Kurulun Toplanarak Tüzüğü KKTC Yeni Dernekler Yasasına uyumlu hale getirilmesi kararı aldırmıştı. Alınan bu karar doğrultusunda 29 Nisan'da yeniden Derneğin Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirdiler.
Genel Kurul Toplantısı Vadili kültür merkezinde yapıldı. Divan Başkanlığını Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan'ın yaptığı genel kurulda görüşülen ana konular şöyleydi;
 1)Dernek Tüzüğünün Yeni dernekler yasasına göre yeniden düzenlenmesi.
 2)Son 3 aylık Dernek faaliyetlerinin üyelere aktarılması.
KKTC yeni DFernekler Yasasına göre hazırlanan Dernek Tüzüğümüzün son hali genel kurula katılan üyelerin oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin ikinci maddesi olarak  
K.K.T.C. Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Faaliyet Raporus Dernek Başkanı Hakan Uygun Ahıskalı tarafından açıklandı.

1)Dernek tüzüğümüz yeni dernekler yasasına göre yeniden hazırlandı.
Dernek tüzüğümüzü KKTC dernekler yasasına göre yeniden hazırladık. Tüzük tüm maddeleriyle tamamen yenilenmiştir.

2)26 Şubat 1992’de Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde hocalı kentinde uygulanan hocalı soykırımını anma töreni düzenledik.
KKTC Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği olarak Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği ile birlikte Kıbrıs Türk gençliği olarak TEL-İN Komitesi adı altında 26 Şubat 2012’de Lefkoşa Şehitler Abidesinde Hocalı Katliamını anma töreni düzenledik.
14 Kasım 1944 Ahıska Türklerinin sürgününden sonra bir kısım Ahıska Türküde Azerbaycan’ın hocalı kentine yerleşmişlerdir. 26 Şubat 1992’de Ermeniler Hocalı Kentinde Azerbaycanlı kardeşlerimizle birlikte Ahıska Türklerini de Katletmişlerdir.
Bu etkinlikte Elçibey döneminde Azerbaycan Başbakanı olan Sn: Penah Hüseyin, Azerbaycanlı Milletvekilleri,  Azerbaycan basın temsilcileri, KKTC Maliye Bakanı Sn: Ersin TATAR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn: Şerife Ünverdi,  UBP Milletvekili Sn: Zorlu TÖRE,  bazı kurum, kuruluş ve dernek temsilcileri yer aldılar.

3) Girnede Milli Arşiv Müdürü Sn: Gökhan ŞENGÖR’le görüştük.
Gökhan beyle yaptığımız görüşmede Ahıska Türklerinin1974 ten buyana KKTC’de  yaşadıklarını anlattık ve DATÜB Tarafından hazırlanan Sürgünün Sessiz Tanıkları adlı belgesel cd’si armağan ettik. Bu vesileyle Ahıska Türklerinin KKTC’deki varlığının tescillenmesi için KKTC milli Arşivlerine Girmesini Sağlamış olduk.

4)Dernek Adına Banka Hesabı Oluşturulması.
Dernek adına AS Bank Terminal Şubesi Yetkilileriyle yağtığımız görüşmeler sonucunda KKTC Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Olarak Asbank Terminal Şubesinde bir banka hesabı oluşturduk.

5)Dernek Binası İçin İlgili makamlarla görüşmelerimiz devam ediyor.
Dernek faaliyetlerimizi daha etkin ve faal sürdürebilmemiz için üyelerimizin ve Dünyanın 10 ülkesinde kurulmuş olan diğer Ahıska Türkleri Derneklerinin bizlere daha sağlıklı ulaşabilmeleri için, dernek toplantılarımızı yapabilmemiz için, dernek binasına ihtiyacımız vardır. Dernek binamızı alır almaz, Derneğimize sanal ortamda ulaşımı kolaylaştırmak için (Facebook ve twitter) gibi Sosyal Paylaşım sitelerinde KKTC Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği  Sayfaları oluşturulacaktır. Bu konu ile ilgili olarak ilgili makamlarla görüşmelerimiz devam ediyor.

6) DATÜB ve AHIMED tarafından Ankara'da düzenlenen etkinliğe Ahıska’lı öğrenci kardeşlerimizden 4 kişinin gönderilmesi.
DATÜB ve Ahimed (Ahıskalı öğrenciler, mezunlar ve mensuplar derneği) Tarafından 4-5-6 mayısta bu yıl 9. Su düzenlenecek olan Geleneksel Ahıskalı Öğrenciler Dayanışma Günleri etkinliğine 4 arkadaşımızı göndereceğiz bu arkadaşlarımızın gidiş ve dönüşleri derneğimiz tarafından karşılanacak. Etkinlik süresince tüm ihtiyaçları AHİMED. Tarafından karşılanacaktır.

Kaynak: DATÜB

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz