Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

DATÜB Ahıska Türkleri İşadamları Forumu Antalya’da Başladı

Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Dünyanın birçok ülkesinde ticari faaliyetlerini sürdüren Ahıskalı işadamlarını Antalya’daki Ahıska Türkleri İşadamları Forumu'nda bir araya getirdi.

Organizesi DATÜB ve YÖRSAD (Yörük Sanayici ve işadamları Derneği) katkılarıyla gerçekleştirilen “Ahıska Türkleri işadamları Forumu” ilk gün çalışmalarına başladı.  Antalya’da Royal Holiday Palace otelde yapılan ilk günkü programa ABD, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna gibi ülkelerden gelen Ahıskalı iş adamları yanı sıra Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Antalya İl Müdürü Selim Erol, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kenan Yüce, Vergi Denetleme Kurumu Küçük ve Orta Ölçekli Mük. Grup Başkanı Fatih Dağlı, Antalya Serbest Bölge İşletmesi A.Ş. sorumlusu Zeki Gürses, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Uzmanı Selin Şen, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Daire başkanı Serdar Gündoğan ve Ahıska Masası Uzmanı Ahmet Alemdar misafir olarak katıldılar.
Açılışta kısa bir konuşma yapan DATÜB Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Koordinatör Sadyr Eibov “Ahıskalı iş adamlarının toplanmasındaki asıl amaç değişik ülkelerde iş yapan Ahıskalıların bir araya gelerek tanışarak kaynaşmalarını sağlamaktır. Katılımlarından dolayı DATÜB Yönetimi adına teşekkür ediyorum” dedi. 
DATÜB’den sonra ikinci konuşmayı yapan YÖRSAD Başkanı Semih Beken “Orta Asya’dan aynı nedenlerden dolayı göç eden Yörükler de Ahıska Türkleri ile aynı kaderi paylaşmış bir millet olarak Antalya’da sizinle birlikte olmaktan ve işbirliği içinde bir faaliyete imza atmaktan mutluluk duyduk. Her iki kuruluşumuz bünyesinde işbirliği içerisinde her türlü ticari faaliyetlerimizi yürütebileceğimizi umut ediyoruz. Bu vesile ile Antalya’da yapılacak her türlü çalışmanıza destek olacağımızı bilmenizi istiyorum” dedi.
Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel “Antalya’da beş bin Ahıska Türkü yaşamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti soydaşlarına her zaman kucak açmıştır.  Ahıska Türklerine hemen ikamet tezkeresi ve ardından vatandaşlık verilmektedir. Her türlü problemlerinin çözümü için elimizden geleni yapmaktayız. Dünyanın birçok ülkesinden gelen Ahıskalı işadamlarını Antalya’da ağırlamaktan memnunluk duymaktayız” dedi.
DATÜB Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan çeşitli ülkelerden gelen Ahıskalı İşadamlarına katılımlarından dolayı ve Başta YÖRSAD olmak üzere Antalya’daki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına DATÜB Ahıska Türkleri İşadamları Formana desteklerine teşekkür etti.
DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov ise konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederek Ahıska Türkleri tarihi hakkında kısa bilgilendirme yaptı. “Asıl Amacımız vatanımızı kazanmaktır. Bunun için başlatılan mücadele tüm hızıyla siyasi alanda devam etmektedir. Buradaki asıl amacımız ise ekonomik anlamda örgütlenmektir. Dağınık halde, her birimiz kendi alanımızda ve kendi çapımızda belirli ölçeklerde iş yapmaya çalışıyoruz. Burada asıl amaç ekonomik gücümüzü birleştirerek daha güçlü yarınlara hep birlikte becerikli ve değer verilen toplumların arasında yerimizi almamız gerekir. Bu nedenle burada ilkini gerçekleştirdiğimiz toplantı çok önemlidir. Birbirimizi tanıdıktan ve kaynaştıktan sonra daha fazla iş yaparak güçleneceğimizden eminim” dedi.
Ahıskalı İş adamlarına Antalya tanıtıldı
Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Kemal Yüce Antalya hakkında kısa bilgiler sunarak ticari boyutu hakkında Ahıskalı İş Adamlarına bilgi sundu.
Daha sonra sırasıyla SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol konuşma yaptı. Erol konuşmasında “Sayın Ziyatdin Kassanov’u ilk tanıdığımızda Fransa’da Avrupa Konseyi’ndeki vatana dönüş yolunda vermiş olduğu mücadelesine şahit oldum. İyi ve liderlik vasıflarını taşıyan birini seçmişsiniz. Sayın Kassanov gerçek bir dava adamı olduğunu gördüm. Bu uğurdaki mücadelenizde başarılar diliyorum” dedi. Ardından SGK mevzuatı hakkında bilgi verdi. Ahıska Türkleri’nin Sosyal Güvenlik ve emeklilik hakkında ayrıca katılımcılara bilgi aktararak yöneltilen soruları cevapladı.
Bunun yanında Türkiye’ye gelecek ve yatırım yapacak işverenlerden bölgelere göre yapılacak teşviklerin olduğundan bahsetti. Sigorta primlerinin yüzde 16’sını devletin ödediğini sözlerine ekledi.
Vergi Denetleme Kurumu Küçük ve Orta Ölçekli Mükellef Grup Başkanı Fatih Dağlı Türkiye’deki vergi mevzuatı hakkında bilgi vererek, yabancı yatırımcı statüsündeki olanlar dar mükellef kapsamında değerlendirerek, birçok ülke ile çifte vergilendirmeyi önlemek için anlaşmaların yapıldığı bilgisini verdi. Türkiye’de vergilerin toplamı yüzde 26’ya kadar çıkmaktadır. Bu oran birçok ülkeden daha az olduğunu vurguladı. Ayrıca yabancı yatırımcılar için birçok vergi indirimi ve teşviklerinde mevcut olduğunu sözlerine ekledi.
Antalya Serbest Bölge İşletmesi A.Ş. sorumlusu Zeki Gürses, “Serbest bölge sınırları içerisinde üretilen mallardan vergi alınmıyor. Dışarıdan gelen mallar vergiden muaftır. Serbest bölgede kira fiyatları piyasaya göre oldukça düşüktür. Ayrıca bölgede çalıştırılacak işçilerin SGK primleri teşvik kapsamındadır” dedi.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Uzmanı Selin Şen, Isparta merkezli kurulan şirketin Antalya, Burdur ve Isparta çalışma bölgesidir. Isparta dünyanın en büyük gül yağı üreticisidir. Antalya en büyük gelir kaynağı turizm ve ikinci gelir kaynağı ise tarımdır. İnşaat sektörü, yat turizmi, güneş enerjisi gibi sektörler önem arz etmektedir bilgisini aktardı.

Kaynak: DATÜB

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz