Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

ATACC ve Dayton’lı Yetkililerden Türkiye Çıkarması‏

ATACC Dernek Başkanı İslam Shakhbandarov başkanlığında Dayton, Ohio’dan 3 Amerikalı Belediye Başkanı, iki üniversite rektör yardımcısı, Amerikalı sivil toplum kuruluşu ve iş temsilcilerinden oluşan 13 kişilik heyet, Türkiye Bilimsel, Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (TÜBİKAM) organize ettiği bir çalışma çerçevesinde Ankara, Bursa ve İstanbul’da bir dizi görüşmelerde bulundu.

Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ticari, kültürel, sosyal ve eğitimsel bağları güçlendirmeyi amaçlayan heyetteki yetkililer, iki ülke arasındaki yüksek diplomatik bağlara dikkat çekerek bu güçlü bağları ticaret ve kültürel ilişkilere yansıtmak istediklerini ifade etti.


Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’la Görüşme

Heyetin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’la gerçekleştirdiği görüşmede Bozdağ Ahıska Türklerinin Türkiye ve Türk halkı için büyük önem taşıdığını vurgulayarak Türkiye’nin desteğini esirgemeyeceğini söyledi. Bozdağ, ATACC olarak Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişmesine öncülük eden projeler gerçekleştirilmesinin Ahıska Türklerinin özveri ve vefalarının bir ispatı olduğunu söyledi.

Heyet Dışişleri Bakanı Naci Koru’yu Ziyaret Etti

Dayton, Ohio heyeti Ankara’daki temasları sırasında Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile de bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin en üst seviyede olduğunu ve bu tür heyetlerin ziyaretlerinin muazzam öneme sahip olduğunu vurgulayan Koru, heyete Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi tarafından satın alınan yeni binanın açılışına gelme sözü verdi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş ile de görüşen heyete Güneş, birkaç evvel ABD’yi ziyaret ettiklerini vurgulayarak heyet üyelerine değişik belediyelerle görüşerek kardeş şehir projelerine imza atmak için çaba gösterme tavsiyesinde bulundu. Güneş, Ahıska Türklerinin vatandaşlık ve çalışma izni almaları konusun da en kısa zamanda çözüleceğini ifade etti.

Ohio’dan gelen Türk ve Amerikalı yetkililer daha sonra Diyanet İşler Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz tarafından kabul edildi. Amerikalı yetkililerin Ahıska Türklerine ilişkin gururlandırıcı ifadelerini dinleyen Yılmaz, Ahıska Türklerinin zulme rağmen daima güçlü kaldıklarını ve hiçbir zaman etnik ve dini kimliklerinden vazgeçmediklerini vurgulayarak ATACC’ye özellikle Dayton bölgesinde Müslümanlara yönelik olarak gerçekleştirdiği hizmetlerden ötürü teşekkür etti.

27062012-1

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na Ziyaret

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na gerçekleştirilen ziyarette ise heyet Başkan Yardımcısı Dr. Gursel Dönmez tarafından karşılandı.

Toplantıda Ahıska Türkleri temsilcileri kendileriyle ilgili bilgi ve amaçlarını anlatırken, Amerikalı yetkililer de bulundukları bölge hakkında ve Türkiye ile ilgili izlenimlerini paylaştılar.

Başkan Yardımcısı Dr. Gürsel Dönmez'in kabul ettiği heyette yer alan Ahıska Türk Amerikan Derneği Başkanı Islom Shakhbandarov, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na verdiği destek sebebiyle teşekkür ederken heyetin kabul edilmesinden duyduğu mutluluğu da dile getirdi. Başkan Yardımcısı Dr. Gürsel Dönmez de görev alanı ve faaliyetlerinden bahseden kısa bir konuşma yaptı.

Heyet adına söz alan Dayton Belediye Başkanı Garry Laitzell, Trotwood Belediye Başkanı Joyce Cameron ve Riverside Belediye Başkanı Bill Flaute içten karşılanma ve kabul için teşekkürlerini ilettikten sonra Türkiye ile yerel ölçekte ikili ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesini istediklerini, bölgelerinde yaşayan Ahıska Türklerinin iletişimi artırmak noktasında köprü vazifesini gördüklerini belirtti.

Ankara Belediye Başkanı Gökçek’e Ziyaret

Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi Başkanı Islom Shakhbandarov’un koordinasyonunda Türkiye’yi ziyaret eden heyeti, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından da kabul etti.

Amerika Birleşik Devletleri Ohio Eyaleti’nden Dayton Belediye Başkanı Garry Laitzell, Trotwood Belediye Başkanı Joyce Cameron, Reverside Belediye Başkanı Bill Flaute ile bazı kurum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu heyetin, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine çaba harcamak amacıyla Ankara’da bulunduğu bildirildi.

Heyet üyelerini makamında kabul eden Başkan Gökçek, “Hoş geldiniz, sizleri burada görmekten büyük memnuniyet duydum” dedi.

Heyette yer alan belediye başkanları özellikle kendi bölgeleriyle ilgili sunumları sırasında, kentlerindeki ekonomik faaliyetlere, sanayi kuruluşlarına, kullandıkları teknolojiye ve ellerinde bulunan nitelikli kalifiye elemanlara değinerek, Türk işadamlarından kendi kentlerinde yatırımlar yapmalarını istediklerini belirttiler.

Türk Amerikan Toplum Merkezi Başkanı Islom Shakhbandarov da, söz konusu ABD kentlerinde çok sayıda Ahıska Türkü’nün yaşadığını kaydederek, kurdukları dernek vasıtasıyla Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan başta  olmak üzere çok birçok ülkeyle sıcak ilişkiler kurduklarını anlattı.

Gazi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’ne Ziyaret

Türk ve Amerikan üniversiteleri arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan ve aralarında Wright State Üniversitesi ve Dayton Üniversitesi  rektör yardımcıları Prof. Dr. Stephen Foster ve Prof.Dr. Joseph Saliba’nın da bulunduğu heyet, Gazi Üniversitesi’ne de bir ziyaret gerçekleştirdi.

Daha önce gerçekleştirilen bir ziyaret gezisinin sonucu olarak Wright State Ünivetsitesi ve Gazi Üniversitesi arasındaki işbirliği anlaşması, son ziyaret çerçevesinde imzalanarak resmiyete döküldü.

Heyetin Marmara Üniversitesi’ni ziyaretinde ise Amerikan üniversiteleriyle karşılıklı iyi niyet protokolü imzalandı. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilen öğle yemeğiyle ağırlanan ABD Heyeti, Türkiye’deki eğitim sistemi hakkında bilgiler aldı. Marmara Üniversitesi’nin Uluslararası nitelik kazandığına dikkat çeken Rektör Zafer Gül, bu karşılıklı iyi niyet protokollerinin önemli projelerin gerçekleşmesi için ciddi bir adım olduğunu vurguladı.

Türkiye’de Okul Açmak İstiyorlar

Heyet Türkiye temasları çerçevesinde, Bursa Valisi Şahabettin Harput’u ziyaret ederek, Türkiye’de bir okul açmak istediklerini dile getirdi.

Samimi bir sohbet havasında geçen ziyarette konuşma yapan Dayton Üniversitesi Rektörü Joseph Elias Saliba, Türkiye’de bir okul açmak istediklerini belirterek, bölgenin güçlü devleti olan Türkiye’nin imkanlarından yararlanmak istediklerini söyledi. Çin ve Hindistan’da da okullarının olduğunu belirten Salina, "Kurmak istediğimiz okul ile çevre üniversitelerden gelebilecek öğrencilere de eğitim imkanı vermek istiyoruz. Bu projemizi gerçekleştiremediğimiz takdirde Avrupa’da olduğu gibi çeşitli üniversiteler ile işbirliği yaparak eğitim konusunda adım atmak istiyoruz" dedi.

Vali Şahabettin Harput ise, Amerika’dan gelen heyete Bursa’nın tarihiyle ilgili bilgi verdi. Gelen heyete Türk kahvesi ve kestane şekeri ikram edilirken, heyetten bazı kişilerin kahve içtikten sonra fal bakılacakmış gibi fincanını ters kapatması dikkatlerden kaçmadı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne Ziyaret

Ahısta Türk Amerikan Toplum Merkezi Başkanı Islom Shakhbandarov başkanlığında Bursa´ya gelen ve aralarında Deyton Belediye Başkanı Gary David Leitzell ile Riversayd Belediye Başkanı William R. Flaute´nin de bulunduğu heyet, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne de bir ziyarette bulundu. 

Ahıska Türkleri´ni ve Amerikan yerel idarecilerini Bursa´da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç, Türkler’in yoğun olarak yaşadığı bölgelerle özellikle de ABD´yle ortak projeler gerçekleştirmeye hazır olduklarını bildirdi. Konuya ilişkin yapılacak başvurulara her zaman açık olduklarını bildiren Ödünç, Bursa ve Deyton arasında uygun platformlarda gerçekleştirilebilecek çalışmalarda ortaklıklar yapılabileceğine işaret etti.

Sanayicilere ABD’ye Yatırım Çağrısı

Heyetin Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na gerçkeleştirdiği ziyarette ise karşılıklı yatırım olanakları konuşuldu.  

Heyet, BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ve BTSO Başkan Vekili Ali Hazır tarafından ağırlandı. Samimi bir sohbet havasında geçen ziyarette konuşan heyet, Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesini arzu ettiklerini vurguladı. Bölgenin güçlü devleti olan Türkiye'nin imkânlarından yararlanmak istediklerini söyleyen ABD’li misafirler, Bursalı sanayicileri ABD ile ekonomik iş birliğinde yapılabileceklerini söyledi.

BTSO hakkında genel bilgiler veren Parseker, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin arttığına dikkat çekerek, “İkili ilişkilerde bulunuyoruz. BTSO olarak bizim AB büromuz var. BTSO bünyesinde bulunan ABD Corner bürosu da iki ülke arasındaki ilişkilerin artmasını sağladı. İlişkilerin her alanda ilerleyeceğine inanıyoruz” dedi.

Aynı şekilde Büyükçekmece Belediyesi Başkanlığı’nı da ziyaret eden heyet burada Belediye başkanı Dr. Hasan Akgün tarafından ağırlandı. Dayton’la kardeş şehir olmak istediklerini dile getiren Akgün, Amerikalı misafirlere Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali alanını gezdirdi.

Heyet, İstanbul Ticaret Odası’nda ise Başkan Vekili Dursun Topcu tarafından ağırlandı. Görüşmenin konusunu ticari ilişkilerde atılabilecek adımlar oluştururken, Dayton Belediye Başkanı Garry Laitzell, İstanbul Ticaret Odası’nın Dayton’da gerçekleştirilmesi planlanan ve Ortabatı ABD’yi kapsayacak ticari foruma davet etti.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’ne de bir ziyaret gerçekleştiren heyet, burada genel sekreterler Gısmat Fuzuli Gozalov ve Darkhan Kydyralı tarafından ağırlandı.

Görüşmede Orta Asya ülkelerindeki Ahıska Türklerinin sorun ve sıkıntıları ele alındı ve önümüzdeki aylarda aynı heyetin konseye üye olan ülkeleri de ziyaret talepleri de yetkililere iletildi.

24 Nisan-1 Temmuz tarihleri arasındaki Türkiye ziyaretine ilişkin Turkishny.com’a konuşan Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi Başkanı İslam Shakhbandarov, “TÜBIKAM’a, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’na, Amerika Türk Koalisyonu’na (TCA), Diyanet İşleri Başkanlığı’na, Bursa Belediyesine ve Küçük Çekmece Belediyesi’ne katkılarından dolayı tüm heyetimiz adına en içten şükranlarımı sunuyorum. İçişleri Bakanlığı’na da sağladığı güvenlik nedeniyle özel teşekkürlerimi bildiriyorum,” diye konuştu.

Turkishny.com

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz