Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Kırgızistan'daki Ahıska Türklerinin İlk İftar Heyecanı

Nezir Aliyev - Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden 1944'te Kırgız topraklarına sürülen Ahıska Türkleri, Kırgızistan'da bu yıl Ramazan ayının ilk iftarında bir araya geldi.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek civarındaki en büyük Türk köyü olarak bilinen Stepnoye köyündeki vatandaşlar, köy camisinin avlusunda ilk iftarlarını açtı.

Camide görevli olan Mehmet Dereli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahıskalı Türklerinden oluşan 350 hanelik köyde ilk Ramazan ayını geçirmenin heyecanını yaşadığını belirterek, Ahıskalı Türklerinin Ramazan geleneklerinin Türkiye ile aynı olduğunu ve aynen muhafaza edildiğini anlattı.

-Camide cemaatle iftar-

Köyün kalabalık olması sebebiyle, önceki yıllarda herkesin iftarı kendi evinde yaptığını ancak bu yıl caminin avlusunda iftar sofrası kurulduğuna işaret eden Dereli, "Buradaki cemaate, Türkiye'deki camilerde olduğu gibi toplu iftar açma önerisinde bulundum. Allah'a çok şükür olsun, hepsine çok teşekkür ediyorum. Bu önerimi kabul ettiler ve bugün Ramazan'ın ilk iftarı caminin bahçesinde açılacak" ifade etti.

Dereli, teravih namazların, havanın sıcak olması sebebiyle caminin bahçesinde kılınacağını kaydetti.

Cemaatle sabah ve öğle namazı öncesinde mukabele okuduklarını anlatan Dereli, "İnşallah, sahuruyla, orucuyla, iftarıyla ve mukabelesiyle güzel bir Ramazan ayı geçiceğiz" diye konuştu. Dereli, camide Kur'ankursunun da sürdüğünü sözlerine ekledi.

Ramazan ayının ilk akşamında, ezanın okunmasıyla birlikte, Ahıska Türkleri ile Kırgızlar ilk oruçlarını köy camisinin avlusunda su içerek beraber açtı. Ardından cemaatle akşam namazı kılındı.

Bu arada, genç kız ve erkeklerin yanısıra kadınlar da avludaki iftar sofralarını hazırlamaya devam etti.Yemek pişiren Türk kadınları, bayram günlerinde en yaygın olarak yapılan bol etli ve patatesli "kaynatma çorbası"nı hazırladı.

Sahur sofralarına da, bazlama, etli haçapur böreği, su böreği koyacaklarını belirten kadınlar, Ramazan ayını büyük coşkuyla karşıladıklarını ifade etti.

Akşam namazını kılan cemaat, iftar sofralarına geçerek, imamın dua etmesiyle birlikte iftarını yaptı.

-Ramazan duası-

Cemaat iftarın ardından Vatan adlı yaşlı bir Ahıska Türk'ünün okuduğu Ramazan ilahisini dinledi. Ardından hep birlikte, ülkeye her zaman barış ve istikrarın hakim olması için Ramazan duası yapıldı.

Kırgızlardan ve Ahıska Türklerinden oluşan cemaate ikinci teravih namazını Türk din görevlisi ve köyün imamı Mehmet Dereli kıldırdı.

Köylülerden Hacı Hakkı Balabekov, tüm Müslümanların Ramazan ayını kutlayarak, "Bugün halkımıza iftar verdik. Halkımızdan Allah razı olsun. Ramazan ayımız hayırlı olsun" dedi. Balabekov, Kırgızlar ile Türklerin arasında barışın, berberliğin ve birliğin güçlü olması dileğinde bulundu.

Balabekov, "Birlik olursa iyiliği de beraberinde getirir. Yaşamak daha güzel olur. Ramazan ayında dost, akraba ve komşu kaynaşmalarına büyük önem veriyoruz. Köyümüzde diğer halklarla barış içinde yaşıyoruz. Barışımızın güçlenmesi için çaba sarf ediyoruz. İftarımıza çok sayıda Kırgız kardeşlerimiz de katıldı. Bu bizi çok mutlu etti" diye konuştu.

Yayıncı : Ogün Duru

Kaynak: AA

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz