Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Kırgızistan parlamenter yönetim sistemine geçiyor

Kırgızistan halkı, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri arasında bir ilke imza atarak parlamenter sisteme ‘evet’ dedi.

Ülkenin güneyinde etnik çatışmaların verdiği acı ve korkunun gölgesinde sandık başına giden Kırgızistan halkı, tercihini, ülkenin arzulanan istikrarın sağlamasında etkili olacağını umduğu anayasa değişikliği paketinden yana kullandı. Referandum öncesi ülkenin güneyinde yaşanan şiddet olayları nedeniyle referanduma katılımın çok daha düşük olabileceği konuşuluyordu. Katılımın yüzde 70?ye yakın bir oranda gerçekleşmesi biraz da sürpriz oldu. Ama bugüne dek gelen idari yapılardan çok çeken halkın yeni siyasi arayışı referanduma katılımı olumlu etkiledi.

Dün yapılan ve yüzde 69.47 katılım oranıyla gerçekleşen referandumda, halk, ülkeyi yeni bir siyasi sistemle tanıştıracak anayasa değişikliği paketine destek çıktı.

İki milyon 767 bin 088 kayıtlı seçmenin olduğu referandumda 1 milyon 922 bin 295 kişi sandık başına gitti. Çoğunluğun tercihi de anayasa değişikliğine yol açan ‘evet’ oyu oldu. En son sapılan sayımda sandıklardan yüzde 89 oranında ‘evet’ ve yüzde 9 oranında da ‘hayır’ oyu çıkmıştı.

SIRADA PARLAMENTO SEÇİMLERİVAR

Referandumda istedikleri ‘evet’in çıkacağında emin olan geçici hükümetin Başkanı Roza Otunbayeva, kesin neticeleri beklemeden yaptığı ilk açıklamada, ülkenin artık yeni bir siyasi sistemle tanışmak üzere olduğunu dile getirdi.

Otunbayeva, devrik liderler Askar Akayev ve Kurmanbek Bakiyev’i kastederek, “Eski ailevi otoriter rejimlere son nokta konuldu.” dedi.

Otunbayeva, yakın bir arada parlamento seçimleri tarihini ilan edeceklerini ve sonbahara kadar ülkenin arzuladığı yönetime kavuşacağını kaydetti.

KIRIGIZİSTAN, BDT’DE İLK OLDU

Kırgızistan, bugün yapılan referandumla bir ilke imza atarak BDT ülkeleri arasında resmen parlamenter sisteme geçen ilk ülke oldu. Yeni anayasa uyarınca devlet başkanın görevi kısıtlanıyor.

Daha önce devlet başkanında yer alan birçok görev ve yetki hükümet ve Meclis’e veriliyor. Bundan böyle Kırgızistan’da asıl söz sahibi olacak olan parlamento ve siyasi partiler olacak.

Cumhurbaşkanı ise, sadece 6 yıllığında bir defa seçilecek. Hükümetin işlerine artık karışamayacak.

Kırgızistan, bundan böyle demokratik, özgür siyasi rekabet, serbest ekonomi, ifade özgürlüğü ve özgür basın prensiplerine dayalı ülke olmaya çalışacak. Parlamento seçimleri ise her 5 yılda bir yapılacak. Seçimlerde birinci çıkan parti, hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

Yeni yapılanmanın son yıllarda siyasi istikrarsızlık içerisinde kıvranan Kırgızistan için arzulanan istikrarın sağlanılması adına bir dönüm noktası olması bekleniyor.

Kaynak: Ahıska Press

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz