Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri’ne Borcumuz Var!

Başbakan Yardımcısı Arınç, Ahıska Türkleri ile bir araya geldi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Ahıska Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin Yeşilyayla’da gerçekleştirdiği toplantıya katıldı. Meclis Başkanlığı ve sonrasında Ahıska Türkleri’nin topraklarına dönme iradesini konuştuklarını belirten Arınç, “Gürcistan ziyaretinde elimizde dosyalarla gittik. Bir takım çalışmalar var ama çok istekli değiller. Biz onlara şunu söylüyoruz; ‘Ahıska Türkleri’nin bu topraklara dönmesi için ne gerekiyorsa yapın, bizden de ne istiyorsanız isteyin.’ Bu bir borçtur, vecibedir. Gürcistan AB’ye kabul edilirken, AB bir tek şart sürdü. ‘Ahıska Türklerini topraklarınıza kabul edeceksiniz.’ Bu yazılıdır. ‘İstediğimiz komisyon kurmakla işi yokuşa sürmeyin, müracaatları, belgeleri kabul edin. Siz konut istiyorsanız biz konut yapacağız. Türkiye Ahıska Türkleri’nin yanındadır, gereğini yapın, yoksa sizden küseceğiz’ diye konuştuk konuşuyoruz. Sizi yanımızda hissediyoruz, sizin hakkınız olan meseleleri takip ediyoruz. Orada bir siyasi değişiklik oldu. Muhalefet lideri seçimleri kazandı, yenisi de ‘İyi ilişkiler kurarak, stratejik ortaklığımıza devam edeceğiz, Türkiye ile birlikte hareket edeceğiz’ diyorlar. Şimdi onunla diyalog kuracağız. İlk açacağımız dosya Ahıska dosyasıdır. Bundan herkes emin olsun” dedi.

“AHISKA TÜRKLERİNİN İHTİYACI NE İSE TARTIŞIYORUZ”

Yurt dışı Türkler ve Akraba Toplulukları masası kurduklarının altını çizen Arınç, “Orada her ülkenin masası var. Hem yurt içinde hem yurt dışındaki sorunlarını takip ediyorlar. Sevindirici olan şu, şu anda 9 ülkede 500 bin Ahıska Türkü yaşıyor. Resmi kayıtlarda Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna, Amerika’da sayıları farklı olmak üzere yaşıyorlar. Biz onların hepsiyle irtibatlıyız, ihtiyaçları ne ise karşılıyoruz. Onların hepsine sivil toplumların ve aralarındaki ilişkileri sağlam tutmaları için gerektiği kadar yardım yapıyoruz. Devletler arası bir meseledir. Rakam açık konuşmak gerekmez ama ne kadar gerekiyorsa yardım yapıyoruz. Çok şükür şimdi Türkiye’nin sözüne itibar ediliyor. Şimdi masaya oturduğumuzu zaman gel bakalım, ‘Ahıska Türkleri’nin durumu nedir?’ diye adamlardan hesap soruyoruz. Ne kadar güzel bir şey” diye konuştu.

BİZ BAKKAL DÜKKANI DEĞİL, DEVLET YÖNETİYORUZ”

Türkiye için üç başlıklı mesele olduğuna dikkat çeken Arınç, şöyle devam etti:
“Emeklilik meselesi. Ülkelerden Türkiye’ye gelenlerin hukukunda farklılıklar olabilir. Sosyal güvenlik sözleşmeleri vardır, başka sözleşmeler vardır. Bazılarıyla da hiç yoktur. Bu bir hak ise bu hakkın Türkiye tarafından o ülke ile karşılıklı olarak nasıl gerçekleştireceğimize bakmamız lazım. Bu konuda çalışmamız var. Balkan göçmenlerini emsal göstermek ne kadar doğrudur bilmiyorum. Ama her ülkenin hukuku farklı olabilir. Bu da olur, olacaktır. Ne olmadı ki 10 senede. Biz bakkal dükkanı işletmiyoruz, devlet yönetiyoruz, Allah’ın izni ile o da olur. Sosyal güvenlik açısından bu emeklilik konusu nasıl gerçekleştirilir bir de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten dinleseniz daha iyi olur. O da gece gündüz çalışıyor.”

“4 BİN 500 AHISKALI’YI VATANDAŞLIĞA GEÇİREMEM”

Vatandaşlık konusunun da önemli olduğu ifade eden Arınç, “Halk arasında söyleniyor: ‘torba kanun çorba kanun.’ Böyle bir tanım olmaz. Bir çok kanunu birleştirirseniz bunun adı ‘torba kanun’ olur. O kanun bir maddesinde müracaat edildiğinde otomatik olarak hakları veriliyordu. Ama Türkiye’de ikamet şartı olacak, ne yaptığı belli olacak. Ahıska Türkleri için bir pozitif ayrımcılık yapılabilir ama düşünün ki Türkiye’ye gelmek isteyen bir çok insan var. Buraya gelenlerin bir kısmı kaçaktır. Bir kimsenin hiçbir şarta tabi olmaksızın alınmasını gönlümden geçiriyorum ama başkanımız 4 bin 500 kişinin istisnai olarak vatandaşlığa geçmesini istiyor. Bu mümkün değil. Sen bana 4-5 isim ver yapayım. Ama 4 bin 500 kişi mümkün değil. Bunun bir prosedürü var. Üçüncü konuyu da takip ederiz. Bunların hepsi olacak inşallah, hanım kardeşim bunların hepsi olacak” açıklamasını yaptı.

Kaynak: YeniBursa

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz