Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri, Vatandaşlık İstiyor

DENİZLİ’nin Honaz İlçesi'nde yaşayan Ahıska Türkleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak istiyor. 1992 yılında Sovyetler Birliği’nden Honaz’a gelen 1500 Ahıska Türkü’nden 500’ünün vatandaşlık hakkı aldığını söyleyen Honaz Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yusuf Paşa, yaklaşık 1000 Ahıska Türkü’nün vatandaşlık hakkına sahip olmadığını bildirdi.

Sovyetler Birliği’nden 1992 yılında göçe zorlanan Ahıska Türkleri, 22 yıldan bu yana Honaz’da yaşıyor. Vatandaşlık, emeklilik, ikamet teskeresi, üniversitelerde denklik, çalışma hakkı, çifte vatandaşlık ve seçme hakkı gibi sosyal hakları bulunmayan Ahıska Türkleri, her hafta pazar günü dernek çatısı altında biraraya gelerek sorunlarına çözüm arıyor.

Honaz Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yusuf Paşa, çoğunluğu iyi derecede Rusça bilen Ahıska Türklerinin genellikle turizm sektöründe çalıştığını bildirdi. Zor günlerinde kendilerine kucak açan Türkiye’ye minnettar olduklarını dile getiren Başkan Paşa, aradan onca yıl geçmesine karşın halen bazı sorunlarına çare bulamadıklarından dert yandı. Paşa, Ahıska Türkleri olarak yaklaşan yerel seçimlerde oy kullanamayacaklarını belirtti.

'TÜRKİYE’YE VE TÜRKLERE YABANCI OLMADIK'

Ahıska Türklerinin yabancı statüsünde değerlendirilmesini haksızlık olarak gördüklerini söyleyen Paşa, “Biz hiçbir zaman Türkiye’ye ve Türk insanına yabancı olmadık. Ahıska Türkü olduğumuza dair belgeyi elde etmemiz için bize Türk olduğumuzdan dolayı zulüm etmiş, soykırıma uğratmış, eski Sovyet Birliği cumhuriyetine başvurmamız isteniyor. Onlar da isterlerse bu belgeyi 100-200 dolar karşılığında veriyor. İstemezse vermiyor. Bu belge olmadan da ikamet tezkeresi alınamıyor” dedi.

Çalışma hakkı elde edemediklerinin altını çizen Başkan Paşa, yeni Vatandaşlık Kanunu’na göre 5 yıl çalışmadan aralıksız Türkiye’de oturma şartı arandığını söyleyerek hepsinin bu koşullara sahip olmadığını vurguladı. Topraklarını Rusya’ya bırakarak Türkiye’ye göç etmiş ailelerin mağduriyet yaşadığını vurgulayan Yusuf Paşa, “Türk olduğu için sürgün ve soykırıma uğramış, TBMM’nin 3835 sayılı kanununa göre göç etmiş ailelere vatandaşlık hakkının en geç 6 ay içinde verilmesini istiyoruz. Emeklilik hakkı tanınmıyor, seçimlerde oy kullanamıyoruz. Rusya’da bitirdiğimiz üniversitelerin diplomaları geçerli sayılmıyor. Türkiye’de her Türk vatandaşı gibi haklarımızın verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

İÇ(İÖ/CK)

Kaynak: Haberciniz.biz

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz